REUTERS
NAJGORE GOSTOVANJE

VIDEO: EUROPA U STRAHU OD NOVIH NEREDA, ŠTO ĆE TEK BITI U ISTANBULU? Prekinuta još jedna utakmica: 'Igrači su u šoku i strahuju za svoje živote!'

Piše: Gianluca StarčićObjavljeno: 19. travanj 2017. 10:28

Posljednjih dana mnogo se pričalo o neredima na utakmici između Lyona i Bešiktaša u Europskoj ligikad su turski navijači utrčali na teren Lyonova stadiona, naravno, bilo je i upotrebe pirotehničkih sredstava, a nije izostao ni fizički obračun. Dojmovi se još uvijek nisu slegli, a u Francuskoj se dogodio novi veliki incident u koji je bio umiješan Lyon. I to još gori nego onaj u Europskoj ligi, jer na Korzici su Bastijin huligani upali na teren i fizički napali gostujuće nogometaše Lyona.

Radilo se o utakmici 33. kola francuskog prvenstva. Huligani iz redova domaće navijače skupine upali su na teren prije početka susreta i napali pojedine Lyonove igrače. Kako navode francuski mediji, sve je krenulo kad su Memphis Depay i rezervni vratar Lyona Gorgelin na zagrijavanju zamolili jednog navijača da se udalji s terena. Ovaj je krenuo na Nizozemca, koji nije ustuknuo, i izbio je kaos. Igrači Lyona otrčali su prema svlačionicama, međutim, to nije smirilo domaće navijače koji su ‘’nabrijani’’ na Lyon od utakmice iz prvog dijela prvenstva kada su, po njihovom mišljenju, pokradeni.

Šokirani igrači

Lyon je u prvi mah odbio uopće igrati utakmicu, ali je ipak nakon skoro sat vremena pregovora odlučio nastupiti. No, utakmica je prekinuta u poluvremenu zbog novih nereda pri rezultatu 0:0. Do nove gužve došlo je u smiraj prvog poluvremena kad je jedan navijač ponovno utrčao na teren i napao vratara Anthonyja Lopesa.

- Igrači su šokirani. Navijači su loptama gađali Gorgelina, a potom su ga okružili. Depay ih je pokušao smiriti, ali nije bilo pomoći - kazao je Lyonov branič Jeremy Berthod.

Policija je momčad Lyona odmah odvela do autobusa, ali potom su ih vratili u svlačionicu jer su procijenili kako ih je nemoguće sigurno evakuirati sa stadiona.

- Igrači strahuju za svoje živote i nije bilo nikakvih izgleda da se utakmica nastavi - dodao je Berthod.

Na snimkama se jasno vidi i kako jedna osoba s markerom koji nose zaštitari pokušava udariti jednog igrača Lyona. Huligani Bastije već su svom klubu jako naštetili ove sezone, jer je Savez zbog rasističkih vrijeđanja Marija Balotellija zatvorio stadion Bastiji na tri utakmice.

Posljednjeplasiranu momčad Lige 1 Bastiju očekuje nova velika kazna, a njihov ostanak u prvoj ligi sve je manje vjerojatan.

Ono što slijedi ovaj tjedan (četvrtak) je uzvratni dvoboj četvrtfinala EL između Bešiktaša i Lyona u Istanbulu i vrlo je vjerojatno da će, nažalost, nogomet biti u drugom planu, jer svi strahuju od novih nereda. Lyon je zatražio da se utakmica igra bez gledatelja, a tu treba i dodati političku situaciju u Turskoj.

Naime, na referendumu su Turci izglasali širenje ovlasti predsjedniku Erdoganu. I dok Erdogan najavljuje novi referendum, o vraćanju smrtne kazne koja je ukinuta 2004., oporba poručuje da će tražiti ponovno prebrojavanje 60 posto glasova koje smatraju spornima. Uglavnom, stanje je napeto, već su najavljeni prosvjedi, došlo je i do sukoba između pobornika vladajuće i oporbenih stranaka, a kako će se to odraziti na organizaciju utakmicu tek nam predstoji vidjeti.

Linker
19. travanj 2024 01:13