Clodagh Kilcoyne / REUTERS
ČUDESNI DUNDALK

VIDEO: KAKO SU MOMCI KOJI UJUTRO RADE, A NAVEČER TRENIRAJU ŠOKIRALI EUROPU Spasio ih je bankrot drugog kluba, a sada su ispisali povijest!

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 01. listopad 2016. 18:09

Ljubiteljima nogometa u Hrvatskoj Dundalk nije nepoznanica, pogotovo kad su u pitanju navijači Hajduka. Ta je irska momčad iz istoimenoga grada s oko 40.000 stanovnika, smještenog na pola puta između Dublina i Belfasta, prije dvije godine dobro namučila splitske Bijele u 2. pretkolu Europske lige.

Slavio je Hajduk sa 2:0 u Irskoj, a u toj utakmici najmlađi je strijelac u klupskoj povijesti postao Nikola Vlašić, imao je tada 16 godina i 9 mjeseci. Međutim, u uzvratu je Dundalk slavio sa 2:1, malo je nedostajalo za veliko iznenađenje i potpuni šok na Poljudu.

Dvije godine kasnije, Dundalkovi igrači imali su razloga za slavlje. U četvrtak su ispisali povijest, izborili su prvu pobjedu neke irske momčadi u skupini nekog europskog natjecanja. Zanimljivo, srušili su Maccabi, koji se baš preko Hajduka, uz bolje izvođenje jedanaesteraca, probio u grupnu fazu natjecanja. Junak je bio Ciaran Kilduff, koji je u 64. minuti ušao u igru, da bi osam minuta kasnije matirao gostujućeg vratara Rajkovića i izazvao pravu euforiju 5.500 navijača na rasprodanom Tallaght Stadiumu u Dublinu, gdje Dundalk mora igrati svoje domaće utakmice u Euroligi.

Dundalk je u 1. kolu Europske lige uzeo bod na gostovanju kod nizozemskog AZ-a te je trenutačno drugi u skupini s četiri boda, pa ni prolaz više ne izgleda kao nemoguća misija. Nije zanemariv ni financijski benefit, za rušenje izraelskog doprvaka UEFA će im isplatiti 360.000 eura, što je tri puta više od iznosa kojeg su zaradili za osvajanje naslova prvaka Irske. Nogometni svijet ove se godine s razlogom divio Leicesteru, Islandu i Walesu, a sad i Dundalk ispisuje svoju romantičnu nogometnu priču.

Soccer Football - Dundalk v Maccabi Tel-Aviv - UEFA Europa League Group Stage - Group D - Tallaght Stadium, Dublin, Republic of Ireland - 29/9/16
Dundalk's Ciaran Kilduff celebrates scoring their first goal 
Reuters / Clodagh Kilcoyne
Livepic
EDITORIAL USE ONLY.
REUTERS

Ove sezone eliminirali su Hafnarfjördur i BATE Borisov u pretkolima Lige prvaka, potom ih je Legia usmjerila u skupinu Eurolige te su ukupno zaradili oko pet milijuna eura. A prije samo četiri godine bili su posljednji u ligi, od ispadanja ih je spasio bankrot drugoga kluba. I oni su bili na rubu propasti, ali su u klub ušla dva lokalna poduzetnika koji su jamčili za dugovanja.

Dundalkovi igrači nisu profesionalci, zarađuju tek nekoliko stotina funti tjedno, i to dok traje sezona. Preko dana rade, a treniraju navečer, no pokazali su da im to ne predstavlja baš nikakav problem.

Linker
18. travanj 2024 04:57