Screenshot/Youtube
LUDA VEČER EUROPSKE LIGE

VIDEO: POGLEDAJTE PROMAŠAJ VJEROJATNO ČITAVOG NATJECANJA Čudesni Španjolci došli na korak do senzacije, a onda propustili šokirati Man.United

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 11. svibanj 2017. 16:00

U finalu Europske lige 24. svibnja u Stockholmu igrat će Manchester United i Ajax.

Manchester United je na Old Traffordu odigrao 1-1 protiv Celte Vigo obranivši pobjedu od 1-0 iz Španjolske, dok je u drugom susretu Lyon pobijedio Ajax 3-1, ali to nije bilo dovoljno jer su Nizozemci u prvom susretu slavili 4-1.

"Crveni vragovi" su poveli u 17. minuti golom Marouanea Fellainija, a potom odlučili čuvati prednost. Celta je napadala i imala je nekoliko lijepih prilika, a uspjela je izjednačiti u 85. minuti golom Facunda Ronacaglije. Dvije minute kasnije došlo je do gužve i naguravanja na centru nakon čega je rumunjski sudac Ovidiu Hategan pokazao dva crvena kartona, po jedan na svakoj strani. Kod domaćina je isključen Eric Baily, a kod gostiju strijelac Ronacaglia.


FIGHT - Manchester Utd vs Celta Vigo 11.05... by LiveFootball28

Do kraja utakmice United je uspio obraniti remi i izboriti finale jedinog europskog natjecanja koje nije osvojio, iako je Celta imala 'mrtvaca' doslovno u posljednjim sekundama susreta.

Ligu prvaka je osvojio tri puta (2008, 1999, 1968), a Kup pobjednika kupova jednom (1991).

U drugom susretu ponovo smo gledali fantastičnu utakmicu sa četiri gola i niz sjajnih prilika na obje strane. Na koncu su gosti izdržali s igračem manje izgubivši 1-3 što im je bilo dovoljno za prvo finale nakon 21 godine.

Ajax je poveo u 27. minuti golom Kaspera Dolberga, no Lyon je u samoj završnici prvog dijela okrenuo rezultat golovima Alexandrea Lacazettea. Francuski napadač je u 45. minuti realizirao jedanaesterac za 1-1, a 81 sekundi kasnije zabio je i za 2-1 na Fekirovu asistenciju.

Domaćin je u nastavku susreta imao nekoliko sjajnih prilika, no treći pogodak je pao tek u 81. minuti, a strijelac za 3-1 bio je Rachid Ghezzal. U 84. minuti Ajax je ostao s igračem manje nakon što je drugi žuti dobio Nick Viergever i do kraja ogleda činilo se kako će Lyon zabiti i četvrti gol i izboriti produžetak. Pogodak je visio u zraku, ali Francuzi nisu uspjeli.

Ajax je mogao mirnije zaključiti utakmicu da Donny van de Beek u 79. minuti nije pogodio vratnicu.

Klub iz Amsterdama je jedan od četiri kluba koji su osvojili sva tri europska trofeja, a preostala tri su Juventus, Bayern i Chelsea. 'Kopljanici' su četiri puta bili europski prvaci (1971, 1972, 1973, 1995), a po jednom su slavili u Kupu kupova (1987) i Kupu Uefa (1992), međutim posljednje finale nekog kupa su igrali 1996. kada su izgubili od Juventusa u Ligi prvaka (0-1).

Lyon u svojoj povijesti nikada nije igrao euro-finale. Tri puta je stigao do polufinala i sva tri puta ispao. Ove godine u Europskoj ligi, prije sedam godina u Ligi prvaka, a 1964. u Kupu kupova. Zanimljivo, niti jedan francuski klub nije osvojio ovo natjecanje, niti je stigao do finala.

Linker
18. travanj 2024 08:45