Action Images via Reuters
NAJVAŽNIJA UTAKMICA

VIDEO: PRESRETNI POVRATNIK WAYNE ROONEY ODMAH ZABIO I NAJAVIO VELIKU HRVATSKU AVANTURU Fokusirani smo samo na Hajduk!

EVERTON Veliki povratnik na Goodison Park i najveći problem za Splićane u play-offu Europske lige
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 14. kolovoz 2017. 13:48

Everton nije odigrao briljantnu predstavu na otvorenju engleskoga prvenstva protiv Stokea, ali je pobijedio s 1:0, a strijelac jedinoga pogotka za plave bio je povratnik Wayne Rooney kojemu to bio 199. gol u Premier League i sada je na korak od jubilarca.

Hoće li rotirati?

Dakako, engleski mediji slave Rooneyja koji se nakon 13 godina na Old Traffordu vratio na Goodison Park i zabio prvi gol za matični klub nakon 13. travnja 2004. godine protiv Leedsa. Ono što je nedavno najavio veliki Thierry Henry za Sky Sports, da bi njegov povratak mogao biti hollywoodski kraj, počelo se obistinjavati. No, idući protivnik Evertona je Hajduk u play-offu Europske lige u četvrtak i pitanje koliko će trener momčadi iz Liverpoola mijenjati s obzirom na to da ga u ponedjeljak nakon toga čeka gostovanje kod Manchester Cityja.

Nizozemac je sklon promjenama, nedavno je protiv Seville u prijateljskoj utakmici igrao u sustavu 4-2-3-1, a sad je susret započeo s formacijom 3-4-2-1, da bi se u drugom poluvremenu opet prebacio na obranu s četvoricom otraga kada je izašao središnji branič Williams, ušao desni bek Martina, a Calvert-Lewin otišao u samu špicu.

Goodison Park je eruptirao kad je Rooney zabio glavom nakon prekrasne akcije koju je počeo Gueye, dao za Sandra, a on na desni bok prebacio za Calverta Lewina koji je idealno nabacio za strijelca, miljenika domaćih navijača. Rooney je tijekom prvoga poluvremena igrao poludesno iza Sandra, ali je odlično ispratio akciju, podsjetio na dane kada je bio jedan od najboljih centarfora na svijetu.

- Povratak u Everton je velika stvar za mene. Odigrati prvu utakmicu nakon povratka na Goodison Park i postići pobjedonosni pogodak, jednostavno nije moglo bolje - bile su prva riječi koje je Rooney izrekao nakon utakmice.

Stoke se pokazao kao čvrst suparnik, a vrtar Pickford, Evertonovo pojačanje od 28,5 milijuna eura, pokazalo se kao pun pogodak jer je u sudačkoj nadoknadi obranio udarac Shaqirija i tijekom cijele utakmica bio siguran.

Težak raspored

- Prvi susreti u sezoni su uvijek teški, momčad još traži pravi ritam. Stoke nam je otežao put do pobjede. No, najvažnije je bilo pobijediti, Imamo težak raspored na početku sezone i stoga su nam tri boda bila izuzetno važna. Startali smo na najbolji mogući način. To će nam sigurno dati samopouzdanje pred sljedeću utakmicu.

Sljedeća utakmica je protiv splitskoga kluba, Rooney nije išao dalje od toga...

- Čeka nas susret protiv Hajduka u četvrtak u Europskoj ligi i fokusirani smo samo na to da budemo spremni za taj meč - zaključio je Rooney.

RONALD KOEMAN Svaka odluka koju je donio na terenu bila je prava

Zadovoljan učinkom svoje momčadi, a posebice Rooneyjevom bio je i trener Koeman.

- Jedan igrač u Evertonovu dresu tijekom utakmice se jako ugodno osjećao na terenu, od prve do zadnje sekunde. Svaku odluka koju je donio je bila - prava. Osim toga, postigao je i odličan pogodak, a Dominicov centaršut je bio izvanredan. U teškim razdobljima utakmice Wayne je pokazao svoje iskustvo. Bio je mudar, jak na lopti, znao što napraviti. To je razlika između njega i ostalih igrača na terenu. Zbog toga smo ga i doveli, da bi suigračima pokazao i prenio svoje iskustvo. To je bilo jako važno u ovoj utakmici - rekao je Koeman. O Rooneyju se najviše pričalo, no Koeman je priznao da je više bio zadovoljan drugim poluvremenom kada su igrali s četvoricom u obrani...

- Organizacija u obrani je bila puno bolja kada smo promijenili sistem. Bez obzira što smo vodili 1:0, odlučio sam se na promjenu. Razmišljao sam koga postaviti na poziciju na desnoj strani na početku i odlučio sam se za krilnoga napadača Calverta Lewina koji je odlično centrirao za gol. Pickford je na kraju imao fenomenalnu obranu. Osim dobre obrane moraš imati i sigurnoga vratara, a to smo s njim dobili premda je još uvijek mlad.

Rooneyjeva statistika

1 ukupno udaraca

1 udarac u okvir

4 izvedena kornera

57 izvedenih dodavanja

82% točnih dodavanja

4 izgubljene lopte

3 pretrpljena prekršaja

2 napravljena prekršaja

1 start

Linker
26. travanj 2024 07:22