Reuters/Lee Smith
URLAO NA ROONEYJA

VRATAR HAJDUKOVOG SUPARNIKA PRIVUKAO MEDIJSKU POZORNOST NA OTOKU, PA SE MORAO OPRAVDAVATI Koeman u lovu na kapitalca u završnici prijelaznog roka

Pred Hajdukovim suparnikom u playoffu Europske lige večeras je na rasporedu premierligaški okršaj protiv Manchester Cityja. Sve najnovije potankosti o suparniku Bijelih pročitajte u nastavku.
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 21. kolovoz 2017. 21:33

Već se odavno spominje da je Hajdukov protivnik Everton, koji u četvrtak na Poljud donosi prednost od 2:0 iz prvoga susreta na Goodison Parku, još uvijek u stvaranju i da čekaju dolazak još jednoga napadača koji bi zamijenio Romelua Lukakua. Ne krije Ronald Koeman da traži golgetera koji mi nadomjestio Lukakovih 25 golova, a čitava lista imena prohujala je eterom otkako pod posebnim povećalom pratimo Everton budući da je protivnik Hajduka.

Dolazak novoga napadača nije direktno povezan s Hajdukom jer protiv Bijelih ne bi mogao igrati u Splitu, no činjenica o kakvom se teškašu radi, dovoljno govori koliko je Everton financijski moćan. Spominjali su se ranije Olivier Giroud (Arsenal), Christian Benteke (Crystal Palace) i naposljetku i naš Nikola Kalinić koji je iz Fiorentine otišao u Milan. Sve je to ‘roba’ reda veličine odštete od oko 25-30 milijuna eura, a najnoviji na meti im je Diego Costa iz Chelseaja koji se s menadžerom Antoniom Conteom više nije u dobrim odnosima i želi ga prodati. Valja vidjeti hoće li to biti prodaja ili posudba odnosno možda i trampa za Rossa Barkleyja kojega se želi riješiti Ronald Koeman. Naturalizirani Španjolac nedavno je izjavljivao da bi se najradije vratio u Atletico Madrid, no oni imaju kaznu do siječnja, ne mogu angažirati igrače. Uglavnom, rođeni Brazilac Costa je blizu dolaska u Everton, no Hajduk ga se ne mora plašiti.

Danas Everton igra utakmicu protiv Manchester Cityja u gostima, to je njima sigurno test koliko su jaki i koliko mogu gurati na dva fronta uz sve silne kupove koji ih tek očekuju. Primjerice, lani su City na svom terenu razbili 4:0, a na gostovanju su igrali 1:1, što je očiti znak da je Ronald Koeman zna recept za svoga nekadašnjega suigrača iz Barcelone Pepa Guardiolu. Obojica su učenici nenadmašnoga Johanna Cruyffa iz vremena prvog Barcelonina naslova prvaka Europe, a jedan i drugi su postali veliki treneri. Što se tiče igračkoga kadra za City, neizvjestan je još nastup Sandra Ramireza, premda je prije Hajduka bilo govora da bi on trebao biti spreman, a svoje prve minute očekuje islandski vezist Gylfi Sigurdsson, Evertonovo najskuplje pojačanje u povijesti (50 milijuna eura) koji bi trebao igrati i protiv Hajduka. Dvojba je hoće li eventualno Everton protiv Cityja zaigrati s trojicom otraga, budući da je taj sustav Koeman koristio na gostovanju kod Ružomberoka, ali i u prvom dijelu protiv Stokea, dok je s Hajdukom zaigrao u formaciji 4-2-3-1.

- Najvažnije je biti čvrst u obrani, od toga sve počinje. No protiv Cityja će teško biti sačuvati mrežu praznom s obzirom na njihov stil. Guardiola mi je dobar prijatelj, teško je igrati protiv njegovih momčadi, no mi idemo po što povoljniji rezultat - kazao je Koeman.

Na pitanje hoće li Rooneyju biti teško igrati protiv nedavnoga gradskoga rivala Cityja, Koeman je odgovorio:

- Nije mu prvi put da igra protiv njih u gostima. Zna da ga možda čeka “dobrodošlica”, ali on je dovoljno iskusan, igrači poput njega uživaju igrati u takvim uvjetima.

Medijsku pozornost u Engleskoj, osim incidenta na stadionu, privukao je i vratar Jordan Pickford, zbog činjenice što ga je protiv Hajduka gledao izbornik Gareth Southgate, ali i zbog toga što je tijekom utakmice znao vikati na velikoga Waynea Rooneyja, pa se morao opravdavati.

- To je moj stil, Wayne je izgubio jednu loptu nakon koje je Hajduk imao opasan šut. Morao sam mu to reći. Objasnio sam mu kako se mora postavljati u određenim situacijama kada se branimo - poručio je Pickford koji je u prve tri svoje utakmice ove sezone sačuvao mrežu nedirnutom i pokazao se kao pojačanje vrijedno 28,5 milijuna eura.

Linker
25. travanj 2024 19:21