Getty Images, reuters, sn ilustracija / Getty Images, reuters, sn ilustracija
VRHUNSKI NOGOMET ZAJAMČEN

FESTIVAL ZVIJEZDA VRIJEDAN VRTOGLAVIH SEDAM MILIJARDI EURA Brazil najskuplja reprezentacija u Rusiji, a evo kako na toj listi stoje Vatreni

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 18. studeni 2017. 08:59

Kvalifikacije su završene, sad i službeno možemo reći da će Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine biti najskuplje u povijesti. Ne samo po troškovima organizacije turnira, za što su Rusi osigurali više od 11 milijardi eura, već i po vrijednosti nogometaša koji će na njemu sudjelovati. Bit će to globalni festival najboljih svjetskih igrača u ovom trenutku, koji će okupiti nogometnu kremu i sve najveće zvijezde najpopularnijeg sporta današnjice.

Kada se zbroje ukupne tržišne vrijednosti svih reprezentacija koje će sudjelovati na Mundialu sljedeće godine, dolazimo do gotovo nevjerojatnog iznosa od sedam milijardi eura. Naravno, riječ je o procijenjenim igračkim vrijednostima, što je poprilično sklizak teren. No, brojke s Transfermarkta u svakom slučaju mogu poslužiti kao dobar orijentir kad je u pitanju vrijednost igrača i momčadi.

An interior view shows the Luzhniki Stadium which will host matches of the 2018 FIFA World Cup in Moscow, Russia August 29, 2017. REUTERS/Maxim Shemetov
REUTERS/Maxim Shemetov / REUTERS
Lužniki Rusija

Veliki doprinos

Prema dostupnim podacima, po vrijednosti igračkoga kadra prednjači Brazil sa 671,50 milijuna eura, a potom slijede Španjolska, Francuska, Njemačka, Argentina, Belgija i Engleska. Hrvatska je na toj ljestvici na vrlo visokom osmom mjestu, s momčadi čija je ukupna vrijednosti procijenjena na 294,75 milijuna eura. Najskuplji hrvatski igrač je veznjak Barcelone Ivan Rakitić, njegova je cijena 45 milijuna eura.

Na pet milijuna eura manje procijenjen je Luka Modrić, Realov dragulj kojem bi ovo moglo biti ujedno i posljednje Svjetsko prvenstvo te zadnja prilika za ostvarenje velikog rezultata s reprezentacijom. Hrvatski veznjak ujedno spada i među najveće zvijezde Mundiala, jer je već nekoliko godina ponajbolji vezni igrač svijeta. Potvrdile su to i razne ankete i izbori, u kojima je Realov član uredno u vrhu kad su u pitanju igrači sredine terena. Izniman je njegov doprinos igri i rezultatima Kraljevskoga kluba, a maksimum daje i u kockastom dresu. Brojni hrvatski navijači s nestrpljenjem očekuju predstave Modrića i Vatrenih u Rusiji, uoči turnira na kojem imamo pravo biti optimisti glede potencijala i mogućnosti ove momčadi pod vodstvom izbornika Zlatka Dalića.

Svjetskom prvenstvu je kroz kvalifikacije prijetila mogućnost gubitka nekih od najvećih zvijezda, no to se ipak nije dogodilo. Možemo se samo nadati da će ih zdravlje poslužiti te da ćemo u njihovim igrama moći uživati u lipnju i srpnju sljedeće godine. Između ostalih, na Svjetskom prvenstvu će nastupiti i najskuplji nogometaš svijeta, Brazilac Neymar, za kojeg je Paris Saint-Germain Barceloni ljetos platio rekordnih 222 milijuna eura.

Vječno rivalstvo

Tu je i vječno rivalstvo Portugalca Cristiana Ronalda i Argentinca Lionela Messija, ikona Real Madrida i Barcelone. Na klupskom planu taj je fantastični dvojac osvojio sve moguće trofeje, Ronaldo se lani okitio i titulom europskog prvaka s portugalskom reprezentacijom, a Messiju nedostaje samo veliki rezultat s reprezentacijom da bi zaokružio svoj sjajan opus.

Dakako, tu je i niz drugih sjajnih igrača od kojih bi mnogi mogli zablistati na Mundialu i odvesti daleko svoje momčadi - Kylian Mbappe, Antoine Griezmann, Robert Lewandowski, Kevin De Bruyne, Eden Hazard, Paulo Dybala i Philippe Coutinho samo su neki od njih...

Linker
26. travanj 2024 06:32