Vatreni
 Clive Rose/Getty Images
ZAISTA IMPRESIVNO

FRAPANTNI REZULTATI VELIKOG ISTRAŽIVANJA Hrvatska u prosjeku trenutačno izvozi najviše nogometaša na svijetu!?

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. svibanj 2017. 19:39

Podatak je frapantan, ali je plod velikog istraživanja, jednog u nizu koje na mjesečnoj bazi donosi CIES Football Observatory. Da, Hrvatska je najveći izvoznik igrača na svijetu, ako uzmemo u obzir broj stanovnika i broj registriranih nogometaša.

CIES je temeljito istražio inozemne igrače u 137 liga u 93 nacionalna saveza, prebrojao 12.051 igrača koji su bili dio prvih momčadi zaključno s 1. svibnja. U računicu su ušli i oni s klupe, gdje su ti podaci bili dostupni, a bili su dostupni u 116 od 137 liga diljem svijeta.

Dakle, podaci su ovakvi: najviše igrača u inozemstvu ima Brazil, čak njih 1202, slijede Francuska (781) i Argentina (753), zatim Srbija (460), Engleska (451), Španjolska (362), Njemačka 335 i onda je na osmom mjestu Hrvatska s 323 igrača u istraženim ligama.

PARIS, FRANCE - JUNE 12:  Croatia players celebrate their 1-0 win in the UEFA EURO 2016 Group D match between Turkey and Croatia at Parc des Princes on June 12, 2016 in Paris, France.  (Photo by Clive Rose/Getty Images)
Clive Rose/Getty Images
Vatreni

S obzirom na to da je od svih spomenutih Hrvatska daleko najmanja država, s najmanje igrača, slobodno možemo zaključiti da izvozimo najviše od onoga što “proizvedemo”. Čak i zemlje tradicionalno bogate jeftinim nogometašima poput Nigerije, Kameruna, Urugvaja, Gane i Obale Bjelokosti danas imaju puno manje svojih nogometaša izvan svojih granica, da ne spominjemo donedavno velike “europske izvoznike” Nizozemsku i Portugal koji imaju stotinjak igrača manje od naših izvan svojih granica.

Portugal pun Brazilaca

Da podcrtamo, u istraživanju su obuhvaćene prve i druge lige i igrači koji su u rosterima prvih momčadi. Što je tek s onima koji su na kaljenjima u nižim ligama, ili igraju za mlade momčadi, juniore ili kadete? Da su i oni uzeti u obzir, bila bi ta brojka sigurno i veća.

Football Soccer - Czech Republic v Croatia - EURO 2016 - Group D - Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne, France - 17/6/16
Croatia's Ivan Perisic celebrates with team mates after scoring their first goal 
REUTERS/Max Rossi
Livepic
REUTERS/Max Rossi Livepic
Vatreni slave gol protiv Češke.

Komplimet? Možda jest lijepo čuti da imamo traženu robu, ali ovo je istraživanje i dokaz da je omjer našeg talenta i nogometnog siromaštva obrnuto proporcionalan. Imamo kvalitetne igrače, uzmite što hoćete, a kući ostaju mrvice! Nitko ne ulaže u načine kako da te igrače zadrži u ligi barem koju godinu dulje, cilj je odmah prodati, čim ti igrači nogometno prohodaju. Kad već spominjemo Nizozemce i Portugalce, sigurni smo da imaju oni također dovoljno talenata da budu u vrhu ove ljestvice, ali su jačanjem kvalitete lige, infrastrukture, marketinga... stvorili uvjete da ipak ne moraju toliko izvoziti.

Statistički podatak kaže i da 92 posto hrvatskih “pečalbara” igra u državama članicama UEFA-e, za razliku od ‘samo’ 65 posto Brazilaca i još manje, 37 posto Argentinaca.

Pojedinačne raščlambe za Hrvatsku nema, ona je napravljena samo za prvih pet izvoznika. Tako saznajemo da najviše Brazilaca trenutno ima u Portugalu (221), Francuzima je najomiljenija destinacija Engleska (107), Englezima Wales (143), dok najviše Argentinaca, iznenađujuće, igra u Čileu (106)!

Linker
15. travanj 2024 03:59