Action Images via Reuters / Vid Ponikvar Livepic / Reuters / Vid Ponikvar Livepic
OPAK TANDEM U NAPADU

ADUTI IZ SJENE POJAČAVAJU PRVAKA HRVATSKE Jednog je užitak gledati, a drugi ponovno podsjeća zašto je nokautirao Bilićev West Ham

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 24. lipanj 2017. 12:06

Četiri nova imena već su u rubrici dolasci (Heber, Punčec, Đoković, Gomelt), još dva ili tri igrača uz čije će ime stajati predznak “pojačanje” trebala bi, prema najavama, doći na Rujevicu, a Matjaž Kek očekuje da takav status dobije/potvrdi i neki od igrača koji su već u njegovu kadru, ali koji su dosad ipak ostali ponešto dužni. U tom se kontekstu posebno ističu dva imena: Florentin Matei i Matic Črnic, koji su, na neki način, obilježili prvu pripremnu utakmicu ove sezone, u kojoj su Bijeli s 2:0 pobijedili Rabotnički.

Nakon što je Andrijašević prodan u Gent, a Kek, ako je suditi po ovoj prvoj provjeri, njegovu ulogu namijenio Alexanderu Gorgonu, s prvom pripremnom utakmicom otvoren je natječaj za mjesto na lijevom krilu. Črnic, Matei i Heber imena su koja su u ovom trenutku u prvom planu za tu poziciju, a strateg Bijelih u Kranjskoj Gori posebno od prve dvojice očekuje da potvrde kvalitete zbog kojih su došli u Rijeku.

Ljudi s klupe

Kek je proljetos govorio da momčad s unutarnjim rezervama može biti 20-30% bolja nego prošle jeseni, ali iako je Rijeka odjurila do dvostruke krune, od Mateija, Črnica i još ponekog igrača s klupe nije uspio dobiti potvrdu kvalitete koju je očekivao. Doduše, nisu ni oni dobili osjetniju priliku; zahvaljujući ljudima koji u riječkoj momčadi brinu o fizičkoj pripremi (Ugo Maranza) i prevenciji od ozljeda (Luka Brkljača, fizioterapeuti..)

Kek po tim pitanjima (isto vrijedi i za kartone) doista nije imao puno problema, pa nije mijenjao momčad koja je pobjeđivala, zbog čega su Črnic i Matei ostali u čekaonici. Sada je pred njima u Kranjskoj Gori nova prilika da pokažu jesu li ili nisu igrači za Kekovu Rijeku.

Djakovo, 210916.
Nogomet.Kup Hrvatske.Djakovo Croatia-Rijeka,1/16 kupa.
Na fotografiji:  Matei Fiorentin (ri,10) i golman Jan Gavljak.
Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / Cropix

Kvaliteta nije sporna, Mateijevu je tehniku užitak gledati, s loptom sve može i zna, uvijek mu je zalijepljena za nogu, a na treninzima i pripremnim utakmicama (prošle je sezone u pripremnim utakmicama postigao čak 22 pogotka) s lakoćom stvara i završava akcije (protiv Rabotničkog je postigao lijep pogodak), pa doista nije čudno da je struka Rijeke u njemu vidjela kvalitetu kada ga je gledala u dresu ukrajinskog Volyna. Ipak, Matei i na svojim trećim riječkim pripremama (ljeto 2016, zima 2017, ljeto 2017) još uvijek pokušava uhvatiti mjesto u momčadi, odnosno način da i u natjecateljskim utakmicama pokaže da je igrač za Rijeku.

Na Rujevici itekako mogu biti zadovoljni dinamikom prodaje kompleta ulaznica nakon prvih 10 dana. Redovi su na blagajnama svakodnevni, još se uvijek u jutarnjim satima čeka i do dva sata, a brojka prodanih pretplata za novu sezonu svakim je danom sve veća. Do jučer u 14 sati prodano je 2.500 kompleta ulaznica, a u riječkom prvoligašu očekuju da će ih do prvog kola i utakmice protiv Slavena Belupa prodati još toliko.

Naime, još otprilike 2.500 sezonskih ulaznica rezervirano je za prošlosezonske pretplatnike, Armadu i sponzore, zbog čega bi veći dio kapaciteta Rujevice brzo mogao planuti. Najtraženija je navijačka tribina koja bi mogla biti dovršena kroz nešto više od mjesec dana, a iz kluba poručuju da su rasprodani i središnji, najskuplji sektori na zapadnoj tribini.

Budući da Kek zbog njegovih igračkih afiniteta sigurno neće mijenjati način igre i zahtjeve koje predstavlja pred igrače, malo će se morati promijeniti Matei, koji u određenim trenucima možda ne pokazuje dovoljnu glad da se podredi svemu onome čemu Kek teži i napokon sa sebe skine prizmu kralja treninga i pripremnih utakmica.

Slična priča vrijedi i za Matica Črnica, slovenskog reprezentativca koji je prije godinu dana s dva pogotka u dresu Domžala skinuo Bilićev West Ham. Dugo su trajali pregovori o njegovu dolasku u Rijeku, dobro je i startao pogotkom na gostovanju kod Istre 1961, a onda je, što zbog ozljeda (na reprezentativnom okupljanju ozlijedio koljeno), što zbog kvalitete igrača na njegovoj poziciji (Tomasov, Gorgon), ostao u čekaonici. Ukupno je skupio 11 nastupa u prvenstvu, ali najčešće u završnim minutama utakmica, tijekom kojih nije ni približno uspio pokazati ono čime je primjerice prošle zime oduševljavao u Portugalu.

Sada je u jednom poluvremenu protiv Rabotničkog ponovo pokazao da ima ono nešto, stresao gredu, namjestio zicer Gavranoviću, često se i vraćao duboko na svoju polovicu sudjelujući u fazi obrane. Očekuje se da s dizanjem fizičke spreme i njegova forma bude u rastu, što će morati potvrditi u utakmicama koje slijede i pokazati da se više ne zadovoljava činjenicom da s klupe pritišće one koji su u početnoj momčadi.

Dolaze novi igrači?

U svakom slučaju, Matei i Črnic na ovim su pripremama pod Kekovim povećalom, mjesto lijevog krila u ovom trenutku praktički je jedino upražnjeno i do kraja slovenskog dijela priprema moglo bi se iskristalizirati tko će tu uskočiti. Iako je predsjednik Damir Mišković prije nekoliko dana najavio dolazak još dva ili tri igrača koji će predstavljati pojačanje (možda već idućih nekoliko dana bude novosti o tome), Kek sada od unutarnjih rezervi - čitaj: Mateija i Črnica - očekuje najveći iskorak i, nakon što su već godinu dana u njegovu procesu, konačni odgovor na pitanje mogu li zadovoljiti visoko postavljene standarde za mjesto u prvoj momčadi.

Aktualne pripreme Rijeke specifične su i po činjenici da je Matjaž Kek sa svojim stožerom primoran adekvatno dozirati intenzitet rada pojedinim skupinama igrača. Zbog izuzetno kratke stanke između kraja prošle i početka priprema za novu sezonu kod onih koji su stalno igrali ostalo je još ponešto umora, ali i snage s obzirom na to da su od kraja veljače konstantno bili u ritmu utakmica, kroz koje su, praktički, održavali spremu, pa kod njih energetske kapacitete treba tek osvježiti.

U drugu skupinu spadaju oni koji su bili u Kekovu režimu treninga, ali kojima je ipak nedostajao podražaj u vidu utakmica. Pripremni ogledi koje su Bijeli proljetos nerijetko odigravali protiv niželigaša iz Hrvatske i Slovenije nisu bili dovoljni za održavanje natjecateljskog ritma i kroz ove pripreme tih nekoliko igrača (Šofranac, Martić, Matei, Ajayi, Črnic, Čanađija...) mora doći na razinu potrebnu da bi se odgovorilo zahtjevima koji očekuju Bijele u novoj sezoni.

Treću skupinu čine novi igrači, koji su, izuzev Hebera, došli u fizičkom stanju kojim trener Bijelih nije dokraja zadovoljan. Primjer Gomelta, koji se ozlijedio na jednom od prvih treninga, pokazatelj je da se s direktno odmora ne može tek tako ući u Kekov dril, pa je zbog smanjenja rizika od ozljede i Đoković prvih dana dio treninga odrađivao po posebnom programu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 18:37