Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
BIJELI NA STRANI POGON

AFRIKANCI ILI NAŠA DICA? Bivši igrač i trener Hajduka okrznuo se o odluke kluba: 'Mi puno svoje djece ne cijenimo'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 24. studeni 2016. 00:45

Može li se govoriti o Hajduku na afrički pogon? Trojica igrača prve momčadi Hajduka su iz Afrike - Franck Ohandza, Ahmed Said i Hamza Barry.

Mnogi europski klubovi grade svoje momčadi na igračima s Crnoga kontinenta, a u taj trend uklapa se i Hajduk. Trenutačno je aktualna situacija s Ohandzom koji s Hajdukom pregovara o novom ugovoru, a od miljenika navijača došao je u situaciju da mu publika zviždi. Ohandza je igrač koji bi da je potpuno zdrav igrao u puno jačoj ligi nego što je hrvatska, s tim se slažu mnogi.

No baš ta činjenica da je problematičnoga zdravlja dovela ga je u Hajduk. Imao je Ohandza odličnih dionica u bijelom dresu, sjećamo se kako je lani u prvom nastupu u HNL-u u derbiju s Dinamo asistirao za Miju Caktaša u Maksimiru. Međutim, isto tako je nakon ozljede protiv Dinama u Splitu, pauzirao devet mjeseci.

Simpatičan je momak taj Kamerunac, čija životna izabranica i sin žive u Parizu pa ih on kada može posjećuje, ali i oni njega. Naviknuo se Ohandza na život u Hrvatskoj jer je već bio u Sesvetama. Ovoga ljeta pričalo se kako mora na operaciju, no on se posvetio molitvi i čudesno ozdravio te je na početku sezone imao četiri gola u četiri gola i asistenciju u četiri nastupa. Dao je dva gola Iasiju, jedan Oleksandriji, zabio Splitu za pobjedu u sudačkoj nadoknadi.

Svima simpatični

Said je također bio važan dok je Hajduk bio u Europi. Ganac s talijanskom putovnicom bio je član Intera i Genoe, a za Hajduk je u prvom nastupu na gostovanju kod Iasija zabio gol u sudačkoj nadoknadi s kojim je Hajduk izborio povoljnih 2:2 pred uzvrat u Splitu. Njegova obitelj živi u Milanu gdje su doselili kada je Saidu bilo tri godine. No, što se golova tiče, on posti od kraj rujna...

Hamza je došao preko Izraela i Cipra, u Splitu je na posudbi, a kaže da ima 16-godišnjega brata koji je veliki talent i kojega bi rado doveo u Hajduk. Za zimske praznike namjerava ići u Gambiju te ponijeti veliku količinu dresova kako bi obitelji i prijateljima dočarao gdje trenutno zarađuje za život. U zadnjem susretu zabio je prvijenac u prvenstvu te poljubio poljudsku travu.

Simpatični su Afrikanci, svi se rado s njima slikaju, a nešto starija generacija pamti liberijskog napadača Massa Sarra koji je u svoje vrijeme krajem 1990-ih briljirao u dresu Hajduka...

Evidentno dobri

Zoran Vulić bio je igrač i trener Hajduka, pa smo njega zamolili za procjenu Hajdukovih Afrikanaca. Vulić je kao igrač i trener donosio trofeje Hajduku, izbacivao ga s drugim klubovima iz Kupa, a nakon što je osvojio titulu prvaka Moldavije, sa Šerifom, još je bez angažmana. No plodovi njegova rada vide se u Seriji A - Nikola Kalinić je u velikoj formi u Fiorentini, a lijeva noga Ivana Perišića, na čemu je Vulić radio s hrvatskim reprezentativcem u mladim danima, toliko je dobra da se teško može procijeniti je li Omišanin ljevak ili dešnjak.

Split, 040415.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 27. kola MAXtv Prve lige, HNK Hajduk - RNK Split. 
Na fotografiji:Zoran Vulic.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Bozidar Vukicevic / CROPIX / CROPIX

No, ovaj put je tema Afrika, što Vulić kaže o Hajdukovim ofenzivcima?

- Radi se o odličnim igračima, pogotovo Ohandzi. Ohandza je u početku sezone donosio prevagu na terenu, zabio je dosta važnih pogodaka za Hajduk. Teško je meni sa strane ulaziti u to koliko su dobri kada svakodnevno ne radim s njima, no evidentno su dobri. Općenito mi se ne sviđa da ima nekoliko posuđenih igrača u Hajduku, jer je tako teško graditi momčad. Sigurno je da oni koji rade u Hajduku mogu to bolje procijeniti. Moje je mišljenje da Ohandzi treba produžiti ugovor, riješio je dosta važnih utakmica. U velike procjene oko njih ne želim ulaziti. Tko sam ja da im sudim? Trebao bih raditi s njima - smatra Vulić.

Nije Vulić zagovornik stranca pod svaku cijenu...

- Mi puno svoje djece ne cijenimo. Dobro, ponekad ne možeš igrati s djecom jer se traži rezultat, ali ne znam hoće li u konačnici biti toliko velika razlika na tablici. Na poziciji Hamze Hajduk ima Tomu Bašića i Vojkovića, naprijed ima Mastelića te nikako ne treba ‘ubiti’ njihov talent - zaključio je Vulić.

Linker
18. travanj 2024 14:36