Vlado Kos / Cropix / CROPIX
NE KRIJU PLANOVE

ARHITEKT PREPOROĐENOG DIVA IZ SLAVONIJE 'Naši će rezultati natjerati izbornike da s dužnom pozornošću gledaju prema našem dvorištu'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 24. rujan 2016. 17:07

Mudro je šutio na početku svog mandata Osijekov sportski direktor Alen Petrović. Od trenutka kada se zavrtjela priča o dolasku inozemnih investitora zainteresiranih za preuzimanje vlasništva nad NK Osijek paralelno je procurila i informacija da je on taj koji će biti dio vrha piramide stručnog dijela kluba.

A kada je to postao, ništa više nije skrivao. Nije ni mogao, jer odmah je povukao prvi potez. Vratio je u Gradski vrt “izgubljene sinove”, Josipa Kneževića i Aljošu Vojnovića, čime je momčad trenera Zorana Zekića ojačana kvalitetom dobila vjetar u leđa u nastojanjima da što prije minulog proljeća osigura prvoligaški ostanak. No, na tome se nije stalo.

- Znali smo što nam treba i koje pozicije u momčadi moramo pojačati. Neprekidno smo prikupljali informacije o brojnim igračima, tražili i razmišljali koga i kada možemo angažirati. U pravu smo akciju zapravo stupili odmah nakon što je postalo jasno da ostajemo prvoligaši - ispričao je Alen Petrović.

Nitko ne radi sam

Danas ga već zovu arhitektom novog Osijeka, nove bijelo-plave momčadi.

- Može se možda i tako reći, ali odmah moram naglasiti da sam radio posao koji je u mojoj nadležnosti i zbog kojeg sam u klubu. No, sve sam poteze vukao u dogovoru s našim trenerom Zoranom Zekićem, slušao sam njegove želje i potrebe. Kod nas u klubu i inače nitko ništa ne radi sam. Djelujemo timski. Tako smo postupali i što se tiče pojačanja igračkog kadra. Odredili smo što hoćemo i želimo, napravili roster momčadi i slagali po pozicijama koje smo nakanili pojačati onima koji su nam zanimljivi. Za svako mjesto koje smo odredili da ćemo pojačati imali smo nekoliko opcija, a danas sa zadovoljstvom mogu reći kako smo za većinu od osam pozicija popunili prvim ili drugim željenim rješenjem.

Nije sve išlo glatko. Čak se činilo i presporim, a na kraju u Gradski vrt je stiglo osam novih igrača.

- Da, otegnulo se to sve u prijelaznom roku. Trebalo je prvo uvjeriti igrače koje smo kontaktirali da će ovo biti sasvim novi Osijek, da će drugačije izgledati i sigurno biti puno kvalitetniji nego prošle dvije ili tri sezone. Drugi je problem bio što smo se, kao i gotovo svi klubovi, suočili s igračkim željama da prvo pokušaju naći neki inozemni angažman. Naposljetku, čekao sam i konačno definiranje našeg budžeta za transfere igrača. Na kraju, obavljeno je ono najvažnije. Dobili smo tražena i željena pojačanja, ono što nam treba.

Dosadašnji rezultati Bijelo-plavih govore o punom uspjehu i pogotku. Svi novodošli igrači su se pokazali pojačanjima i uglavnom zauzeli mjesto u udarnoj momčadi.

- Vrijeme je jedini relevantni pokazatelj je li neki igrač ispunio očekivanja ili ne. Do sada je sve dobro, svi su se brzo potvrdili i postali standardni igrači, ali tek je okončan prvi krug natjecanja.

Suradnja sportskog direktora i trenera prve momčadi je kao prst i nokat. Sve rješavaju zajedno i u dogovoru, imaju za svoj dio posla potpuno odriješene ruke.

- Predsjednik kluba Ivan Meštrović ne petlja se u stručni dio posla, dakle onaj koji dotiče slaganje kadrovske, igračke križaljke. Imamo njegovo puno povjerenje. Međutim, kada se radi o značajnijim poslovima i potezima, onima koji uključuju plaćanja odštete za nekog igrača, onda se u priču uključe i predsjednik i direktor i vlasnici kluba. Normalno je to, ne bi bilo dobro da je drugačije.

Osijek, 290809.
Tomislav Steinbruckner novi trener NK Osijeka i Alen Petrovic predstavnik kluba
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX / CROPIX

I dalje će investirati

Povjerenje je važan čimbenik djelovanja svih u NK Osijek. A dakako da je suradnja sportskog direktora i trenera iznimno važna.

- O tome nema ni zbora ni pogovora. Treneru treba omogućiti sve potrebne uvjete, a pri tome i biti svjestan i ja i svi ostali da će biti dobrih i manje dobrih dana, ali trener mora imati puno povjerenje i podršku svih nas.

Nakon devet odigranih kola u Gradskom vrtu vlada prava idila, a zadovoljstvo do sada učinjenim je golemo i sveopće.

- Da, sve je sada jako lijepo. Rezultat nam se počeo događati i prije nego što smo očekivali. Što bih sada trebao, reći da sam očekivao kako ćemo nanizati pet uzastopnih pobjeda na gostovanjima. Ma bila bi to laž. Još mi nismo momčad koja može išamarati svakog, onako sve redom, pa ni onoga koji nam dođe u naš Gradski vrt. Ali za zadovoljstvo imamo itekakvo uporište u ovih devet odigranih kola i u svakom ćemo trenutku jednako u prvenstvu kao i u Kupu nastojati uzeti što više i sve što nam se ponudi. Ovu smo godinu označili kao stabilizacijsku i kao cilj zacrtali povratak u gornji dom prvoligaške tablice, ali u vrhu želimo ostati i u idućim sezonama, godinama.

Kohorta
Vlado Kos / Hanza Media

Najavio je predsjednik Ivan Meštrović spremnost izdvajanja novih investicijskih sredstava za dovođenje igračkih pojačanja.

- Da, Osijek je spreman i dalje investirati u igrače. I dalje pratimo tržište, imamo brojne kontakte i skaute. Ove ćemo zime, moguće je, nadograditi momčad, ali to ovisi o stvarnim potrebama ako zaključimo da s pojačanjima neku fantastičnu mogućnost za iskorak ne trebamo propustiti ili, ne daj Bože, ako nam se zbog neke više sile, ozljede, bilo čega dogodi okolnost da moramo u novu kupnju. Ustvari, najbolje bi bilo da ne moramo, da nastavimo ovako dobro. To bi bilo izvrsno. Suglasan sam sa stavom trenera i svakog drugog tko je došao do sličnog zaključka da ova naša momčad ima prostora i kapaciteta za još napretka u igri.

Osijek, 130216.
Odrzana utakmica MaxTv Prva liga 22. kola izmedju Osijeka i Istre 1961. 
Na fotografiji: novi vlasnik NK Osijeka Ivan Mestrovic i Branimir Glavas na VIP tribini.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX / CROPIX

Bar trojica pod stijeg

Znano je, NK Osijek je od svih prvoligaša ovog ljeta najviše tržio. O novcu u Gradskom vrtu ne govore. Njihova je to tajna, ali ponekad nešto iscuri. Dakle, ovog je ljeta za pojačanja potrošeno oko 700.000 eura.

U isplativost ne treba dvojiti, jer dovoljno je pogledati tablicu. Ma i prisjetiti se samo posljednje tri prvenstvene sezone, te da kupovine u prošlih petnaest godina, najmanje, one ozbiljne i isplative u Gradskom vrtu nije bilo. No, svemu unatoč, na mapi A i B reprezentacije Hrvatske iz Osijeka nema nikoga.

Zagreb, 100916.
Gradski stadion.
Utakmica 1. HNL izmedju klubova Dinamo i Osijek.
Na fotografiji: slavlje Osijeka.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

- Bit će, uvjeren sam u to. Naši će rezultati natjerati izbornike i Antu Čačića i Nenada Gračana, a i one mlađih reprezentativnih vrsta da s dužnom pozornošću gledaju prema našem dvorištu. Ne sumnjam da uskoro nećemo reprezentativce čak i u A reprezentaciji, a nekoliko njih u mlađim selekcijama. Već i sada bi u fokusu ljudi koji vode reprezentaciju ili reprezentacije trebali biti Tomislav Mikulić, Borna Barišić i Benedik Mioč, a ni to nije sve - rekao je na kraju sportski direktor Bijelo-plavih Alen Petrović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 13:59