Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
VATRENA ATMOSFERA

'BILA FERATA' PUNOM PAROM ZA ZAGREB Splićani grabe ulaznice kao ludi, očekuje nas istinski praznik nogometa na Maksimiru

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 29. rujan 2016. 20:52

Nedjeljni derbi trebao bi biti pravi praznik nogometa. Bad Blue Boysi su se vratili na sjevernu tribinu Maksimira, Hajduk je u sjajnoj formi i očekuje se da će velik broj navijača Hajduka doći na utakmicu.

Doznajemo da je od jutra prodano više od 600 ulaznica od predviđenih 1000 te da je Hajduk zbog toga naručio još 1000 karata.

Ulaznice za južnu tribinu maksimirskog stadiona gdje će se smjestiti Hajdukovi navijači mogu se kupiti u Odjelu za članstvo od 8 do 20 zaključno sa subotom. Ili da budemo precizniji, dok ih ne ponestane. Stoga, požurite. Nemojte čekati s kupnjom ako mislite uživo gledati derbi. A na sam dan utakmice prodavat će se i na južnom ulazu stadiona Maksimir od 14 do 17.45 sati.

Ulaznice se prodaju po cijeni od 30 kuna, a naputak iz Dinama je takav da su ulaznice personalizirane. U prijevodu, kupnja nije moguća bez predočenja važećeg osobnog dokumenta.

Zagreb, 060416.
Stadion u Maksimiru.
Druga utakmica polufinala Hrvatskog nogometnog kupa,
Dinamo - Hajduk.
Na fotografiji: Torcida.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

-----------------------------------------------------------------------------

U nedjelju ujutro za Zagreb, točnije do postaje Borongaj, polazi “bila ferata”, posebni vlak navijača Hajduka prepun pristalica “bijelih”. Njih oko 520, svi kažu sretnika, posložit će se u osam vagona, naoružani optimizmom i nadom da će Hajduk poslije osam godina trijumfirati na Maksimiru. U Klubu navijača Torcide vjeruju da će na jugu stadiona svoje mjesto imati više od dvije tisuće zaljubljenika u Hajduk. Jer iz Splita polazi konvoj od stotinjak kombija i osobnih automobila, kao što će se na Maksimir sliti brojni navijači Hajduka ne samo iz Hrvatske nego i iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Svojedobno u bivšoj državi, kad još nije bilo autoputa, navijački vlak se događao često. Najčešće, naravno, za derbije u Zagrebu i Beogradu. U to doba u Zagrebu nije bilo nekih naročitih tenzija, još manje neprijateljstava, pa ni fizičkih obračuna između pripadnika Torcide i BBB-a, ali zato je u Beogradu obvezno bilo vatreno. Članovi takozvane “stare Torcide” dobro se sjećaju kako su bili dočekivani od Delija i Grobara, dapače kako je na te napade milicija gledalo blagonaklono, s popustom.

Otkako je Hrvatske i HNL-a odnosi između Bad Blue Boysa i Torcide su se zaoštrili, pa su se događali česti incidenti, naročito na autocesti Split - Zagreb.

Zagreb, 270916. 
Stadion Maksimir.
Utakmica 2. kola skupine H Lige prvaka izmedju GNK Dinama i Juventusa FC. 
Na fotografiji:  nakon sest godina Bad Blue Boysi ponovno na sjevernoj tribini.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

-------------------------------------------------------------------------

Na Poljudu se ne izjašnjavaju, ne komentiraju novi težak poraz Dinama u Ligi prvaka. U kuloarima se može saznati kako neuvjerljiva igra “modrih”, više od visokog poraza, hrabri “bijele” uoči gostovanja na Maksimiru.

Trener Hajduka Marijan Pušnik je čovjek koji širi dobro raspoloženje, ali se po pravilu ne očituje u prognozama, osim onih standardnih, uobičajenih fraza tipa “nema euforije”, “jedino priznajem tvrdi rad”, “bit ću zadovoljan u prvom redu kad vidim da su igrači dali sve od sebe”.
U razgovorima s Pušnikom naslušali smo se njegovih formula kako svaka utakmica vrijedi tri boda, ali i on ne može pobjeći od značaja derbija:

posebna utakmica - Svakako, to nije obična utakmica, dovoljno je osjetiti s kakvim žarom igrači čekaju derbi, još više kako su se pokrenuli naši navijači, koji idu u osvajanje Maksimira. Moji zahtjevi su poznati: pažljivo u obrani, pametno u manevru i okomito u napadu. Prije svega i iznad svega, borbeno.

Protiv Cibalije, čiju su mrežu izrešetali napadači Hajduka, od svih golova po svemu je bio poseban onaj Zvonimira Kožulja, treći po redu, izveden baš majstorski, identičan onome kojeg je, na primjer, Šemperu zabio Dybala. Kožulj je uoči derbija izjavio:

- Ushićen sam što ću igrati na Maksimiru, to će mi biti prvi put. Možda je čudno, ali do dolaska u Hajduk nisam nikad zaigrao ni na Poljudu, a nastupio sam u Japanu. Volio bih da ostvarimo pobjedu, a zadovoljan bih bio kad bismo ostali neporaženi.

Split, 100816.
Gradski stadion Poljud.
Nogometna utakmica 2. kola MAXtv Prve HNL-e izmedju Hajduka i Dinama.
Na fotografiji: Zvonimir Kozulj, Jonas Gomes De Sousa.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX

Kožulj kaže da u Zagrebu ima dosta rodbine i prijatelja, oni su podijeljeni - jedni navijaju za Hajduk, drugi za Dinamo. A pristalice “modrih” mu poručuju kako bi voljeli da Kožulj postigne gol, ali da Dinamo ubere tri boda.

- Meni je od slavlja gola važnije da se veselimo pobjedi. No, bit će iznimno teško, o tome ne treba dvojiti…

Trener Pušnik je kao svoj osnovni zadatak do derbija naveo da mora smiriti igrače, da mu je imperativ spriječiti da “u derbiju izgore”. A što se tiče najave kako će Hajduk igrati u Zagrebu, Pušnik je rekao:

- Nije to tako jednostavno, sigurno će biti taktiziranja. Zadovoljan sam s tog aspekta da se i trener Dinama mora opterećivati pitanjem kako zaustaviti naše napadače. Vidite, kad se igra u Splitu, onda ima samo jedna kombinacija, pobijediti i gotovo. A za Maksimir treba pripremiti više varijanti načina igre, pa tako imam tri kombinacije.

bez ercega Pušniku je bitno da su generalno svi igrači sposobni, s izuzetkom Ante Ercega, koji će pauzirati zbog ozbiljnije ozljede aduktora.

- Vraća se u momčad Nikola Vlašić, što je za nas jako važno. Što se tiče ostaloga, mislim na sastav, on mi je u glavi, radili smo i na treningu, ali ne volim unaprijed objavljivati tko je u prvih jedanaest. Naš napadački potencijal je moćan.

Split, 030916
Prijateljska nogometna utakmica Hajduk Siroki Brijeg odigrana je na stadionu Poljud.
Na fotografiji: Ante Erceg
Foto: Jakov Prkic / Cropix
Jakov Prkic / Cropix / CROPIX

Trener Hajduka ima golemo povjerenje u kapacitet mađarskog špica Marka Futacsa za kojeg je najavljivao da spada u kategoriju A-pojačanja.

- Vidjet ćete, uvjerit ćete se da je Marko prava klasa. On je ne samo jako dobar igrač nego i veliki pozitivac, takav da može svima poslužiti kao primjer.

Optimistički val zahvatio je i pojedine veterane Hajduka. Jedan od njih, Vilson Džoni, koji je bio prvotimac i Hajduka i Dinama, ipak ne krije da njegovo srce pripada “bijelima”.
slabi dinamo - Svim srcem i znanjem, maksimalnim zalaganjem i ponosom, nosio sam dres Dinama. Možda sam čak najbolju sezonu u karijeri imao baš u modrom dresu. No, u ovom slučaju priželjkujem pobjedu Hajduka. Radi se o tome da je ranije bila velika disproporcija u kvaliteti igrača u korist Dinama, sad se to izniveliralo. Uz napomenu da je Hajduk u velikoj formi, dok je Dinamo u krizi. I ova utakmica protiv Juventusa, kako god tumačili taj poraz, ipak pokazuje da to nije onaj Dinamo iz prošlih sezona.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 03:46