CROPIX
STRATEG O STRATEGU

BIVŠI TRENER I LEGENDA BIJELIH OTKRIVA 'Željko Kopić je u Hajduk doveden s istim razlogom kao i Zlatko Dalić u reprezentaciju - da napravi rezultat'

ANTE MIŠE Bivši igrač i trener Bijelih, ali i Istre, te donedavno član stožera Vatrenih, otvoreno o klubu s Poljuda, reprezentaciji, očekivanjima uoči nedjeljne međusobne utakmice na Drosini
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. studeni 2017. 11:32

Ante Miše bio je na korak do Rusije, ali smijenjen je stožer izbornika Čačića uoči zadnje kvalifikacijske utakmice.

- Žao mi je što neću s reprezentacijom u Rusiju, a s druge strane, drago mi je da je reprezentacija ostvarila plasman na Svjetsko prvenstvo. Jer, na Svjetskom prvenstvu nam je po kvaliteti i mjesto. Zasluženo smo u Rusiji i jako sam sretan zbog tog rezultata - kazat će Ante Miše u uvodu našeg razgovora kojeg smo u prvom trenu namjeravali usmjeriti prema Hajduku.

Ali, bez obzira je li tema Hajduk ili reprezentacija, slična su pitanja. U posljednjih mjesec dana Vatreni su promijenili izbornika, a Hajduk trenera. Dalić je s reprezentacijom uradio ono zbog čega je doveden, poboljšao je igru, napravio rezultat i dobio kartu za Rusiju. Kopića u Hajduku tek čeka najveći posao.

Vukovar, 160309.
Trener Hajduka Ante Mise novinare odveo do obiteljske kuce u kojoj je odrastao, kuca se nalazi u ulici Velebitskoj 19 u Borovu naselju.
Foto: Damir Glibusic / CROPIX
Damir Glibusic / CROPIX / CROPIX
Ante Miše ispred obiteljske kuće u kojoj je odrastao u Borovu naselju

- Rezultat je mjerilo rada i kvalitete svakog trenera. Istina je da Kopić prvo mora poboljšati igru Hajduka, potom napraviti i rezultat. I tu prestaju sve priče o dojmu, o klubovima gdje je prethodno radio. S Hajdukom će pokazati kakvi su njegovi trenerski kapaciteti.

Činjenica je da je Kopić prije Hajduka radio u momčadi koje nisu imali pritisak rezultata. Lučko, zatim Zagreb, pa dvije i pol godine Belupa.

- Išao je u karijeri stepenicu po stepenicu počevši od pionira Hrvatskog dragovoljca. S Belupom je najveći rezultat finale Kupa, što je zaista dobar posao. Međutim, radeći u tim sredinama poput ovih gdje je bio Kopić, ne možeš nikada shvatiti što je pritisak. Ja sam bio trener Hajduka, prethodno i igrač Bijelih, pa mogu reći kako je raditi na Poljudu u usporedbi s drugim klubovima. Jednostavno ne idu u istu rečenicu kada o pritisku govorimo. Raditi u Hajduku poseban je doživljaj, ali nigdje nema takvog imperativa rezultata kao na Poljudu.

Prošao je Miše taj pritisak u dva navrata na klupi Hajduka i zato zna kako je Kopiću pred sutrašnje gostovanje u Puli. Rezultat, rezultat, rezultat. Uvijek isti zahtjev. A Miše zna i što čeka Kopića u Puli, jer bio je i trener Istre.

Koprivnica, 120317.
Na Gradskom stadionu igra se utakmica 24. kola prve HNL izmedju Slaven Belupa i Osijeka.
Na fotografiji: Zeljko Kopic, trener Slaven Belupa.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX

- Hajduk mora pobijediti u Puli da bi se iskupio za slabe recentne rezultate. Nema nikakve priče o neriješenom, samo pobjeda. Međutim, sigurno je da teška utakmica čeka Kopića. Odradio je četiri-pet treninga s momčadi, a za protivnika ima ekipu igrača koji nemaju što izgubiti. Financijski su nestabilni, nemaju novca, nisu na vrijeme plaćeni, vlasnička je tranzicija u tijeku... sve redom problemi, ali kada dolazi Hajduk igra se kao da si najplaćeniji na svijetu. Svatko se želi pokazati, želi se potvrditi protiv Hajduka, a Kopić još nije mogao dobiti kompletan uvid u stanje momčadi.

Nema aduta iz rukava

Ima li Kopić adute iz rukava, igrače koji mogu okrenuti situaciju?

- Ne vidim igrače koji bi iz drugog plana ostvarili razliku. Kopić će najveći napredak realizirati podizanjem momčadske igre na višu razinu. Tu je najveći prostor za pomak u Hajduku. Znam, kratko je vrijeme za promjene u igri, ali nikada nema vremena kada si trener Hajduka.

Prošle godine Hajduk je ispao iz Kupa krajem studenoga protiv Splita i jesen je završio na trećem mjestu. Čitavih 12 mjeseci kasnije ponovno je Hajduk na velikoj kušnji da ne ponovi vrlo sličan doseg, jer za 10 dana se igra četvrtfinale u Osijeku.

- Jako ozbiljna utakmica u kojoj se testira snaga Hajduka protiv momčadi koja ove sezona igra najbolji nogomet u HNL-u. Osijek je došao do pozicije da može biti i favorit u domaćem ogledu sa Hajdukom. Problem Osječana su male utakmice što govori da se mentalitet još nije promijenio. Nisu navikli na imperativ pobjeda u kontinuitetu, još se bore s motivom koji je golem u jakim utakmicama gdje su pobijedili PSV, Dinamo, Rijeku, Hajduk, ali padaju u Zaprešiću, protiv Rudeša. Ali, sve ukazuje da će protiv Hajduka u Kupu biti pravi što potvrđuje najave da će utakmica imati odlike spektakla. Osijek ambiciozan, a Hajduk mora u polufinale Kupa da bi napravio pomak u odnosu na prošlu sezonu. Ali, samo veliki rezultati potvrđuju trenere. Kopić je u Hajduk doveden isto kao i Dalić u reprezentaciju. Da napravi rezultat.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 21:53