Bašić, Juranović, Tudor
 Hanza Media, sn ilustracija
FANTASTIČNI TRIO BIJELIH

BLIŽI SE VELIKI DERBI, A HAJDUKOVI ZAGREPČANI NEMAJU NAMJERU ŠTEDJETI MODRE NA POLJUDU 'Dinamo nam je ispit, idemo se bacati na glavu za navijače'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. listopad 2017. 14:19

Tema je uvijek zanimljiva, premda nije nova. Zagrepčani u Hajduku, a u subotu dolazi Dinamo. Tko će “zapapriti” svome, nego oni koji ih najbolje poznaju. Tako je Duje Čop znao zabijati Hajduku u dresu Dinama, a Fran Tudor Modrima u dresu Bijelih. Fran Tudor jedan je od trojice Zagrepčana, igrača koji će sigurno u subotu imati poseban motiv.

Svaki derbi nosi golemi motiv, ali kada igrate protiv kluba u kojem ste proveli dio karijere, pa makar i u mlađim selekcijama, onda je jasno odakle dolazi taj veliki izazov. Tudor je dvije godine bio član Dinama, a kasnije je preko Zagreba i Panathinaikosa stigao početkom 2015. u Hajduk.

- Bio sam dvije godine u omladinskom pogonu Dinama i sigurno ću imati poseban motiv. Uvijek je lijepo pobijediti Dinamo, dokazati da ipak nije najbolji u državi.

Zagreb, 280816. 
Stadion Kranjceviceva.
MAXtv Prva liga, prvenstveni susret izmedju Lokomotive i Hajduka.
Na fotografiji: Fran Tudor.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
Fran Tudor

Riječi su Frana Tudora izrečene za SN prije nešto više od godinu dana uoči gostovanja Hajduka u Maksimiru. Tudor je susret s Cibalijom odgledao s klupe, no s obzirom kakvu su formu iskazali ofenzivci Pešić i Said, nije teško pretpostaviti da bi u subotnjem derbiju i Tudor mogao dobiti određenu minutažu.

Hvar i Pirovac

U ožujku 2016. imao je čast riješiti derbi. Pobjegao je u kontri na dugu loptu Sušića i rutinski pogodio mrežu Modrih za, kasnije se ispostavilo, konačnih 1:0. Tudor u svom najboljem izdanju, krilni igrač bijega.

- Da, to je pozicija koja mi najviše odgovara - često je ponavljao u proteklu godinu dana dok je u Hajduku tražio mjesto pod suncem. Dok je tražio poziciju i minutažu koju je imao u mandatu Damira Burića.

Tudor je prošle nedjelje sjedio na klupi, a zabijao je Toma Bašić. Tudor vuče korijene s Hvara, a Toma Bašić iz Pirovca pokraj Šibenikba. Obojica su rođeni Zagrepčani, pa je tako i Toma Bašić nogometni put započeo u klubovima iz metropole. U Rudešu, pa Zagrebu da bi se u ljeto 2014. skrasio u Hajduku. Odmah je vraćen na posudbu u Rudeš, odakle se nakon kaljenja ponovno našao na Poljudu i od proljeća 2016. stanovnik je Hajdukove svlačionice.

Sigurnost ugovora

- Idemo se bacati na glavu, za naše navijače. Dinamo nam je ispit, moramo pokazati da smo i u derbijima jaki - kaže Bašić.

Za razliku od Tudora, on nije zabio u derbijima. Ali, za Bašića još radi vrijeme. Krajem studenoga puni 21., najmlađi je igrač u tercetu Zagrepčana na Poljudu.

Josip Juranović godinu je dana stariji od Bašića. Isto kao i Tudor, Jura je klasa ‘95. Ono što je zajedničkoj tercetu jest činjenica da ih je u Hajduk doveo bivši sportski direktor Goran Vučević. Juranović je poseban po tome što je stigao iz trećeligaša Dubrave s preporukom “najbolji amaterski igrač”. Stigao je kao zadnji vezni, motorični igrač sredine terena koji se na Poljudu pretvorio u desnog beka. Bašić i Juranović su početkom godine stigli i do profesionalnog ugovora koji odranije ima Fran Tudor. Profi-ugovor daje im sigurnost, ali i jednu vrstu satisfakcije, jer takav status nisu mogli dobiti u zagrebačkim klubovima. Potegli su 400 kilometara na jug da bi postali profesionalci i u subotu čekaju Dinamo na svom Poljudu. Iz Zagreba stižu njihovi roditelji, rodbina i prijatelji kako bi podržali svoje na terenu. Ali ne u modrom, već u bijelom dresu. Istina je, život piše zanimljive priče.

Linker
19. travanj 2024 19:45