Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
UČINAK U ČETIRI UTAKMICE

PETEV POD POVEĆALOM UOČI MALOG BJELOVARA Legendarni hrvatski treneri otkrivaju konačnu istinu - što je to napravio Bugarin!?

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. listopad 2016. 10:25

Četiri utakmice, 22 igrača! I puno rotacija, čak bismo rekli i različitih filozofija. Od sigurnih 4-2-3-1, formacije koju je ustoličio na prvom dvoboju protiv Hajduka, do 5-4-1 protiv Seville.

Od vizije da igraju najbolji i najiskusniji, do odluke da u srazu sa Sevillom zaigraju klinci. A stariji i iskusni utakmicu gledaju s tribine. Prvi potez bilo mu je micanje Šempera i postavljanje Livakovića da bi protiv Cibalije stavio na vrata Šempera. Iznenadio je protiv Hajduka kad je stavio Antolića na mjesto polušpice, protiv Slavena je Ćoriću namijenio lijevo krilo... Jednom Hodžić, drugi put Henriquez. Dalo bi se o tome pričati nadugo i naširoko iako je tek četiri utakmice odradio na Dinamovoj klupi.

Ivajlo Petev, dakle, zasad se vodi po onoj kako samo mijena stalna jest. Nije prvi, praktički, svi treneri zadnjih godina u Dinamu donosili su slično načelo “lakše je pogoditi rezultat nego kojih će 11 igrača istrčati na teren”. Petev je po tom pitanju, čak, otišao i korak dalje. Pogotovo jer je, kad je dolazio, govorio kako jako dobro poznaje Dinamo i zna što treba napraviti da bi podigao momčad. No, jesu li te rotacije uvijek loše, je li to problem?

- Meni je najvažnije da se vidi neki pomak, Dinamo je opet, na neki način, živ. Momčad izgleda ozbiljnije, taktički odgovornije - hvali bugarskoga stručnjaka Igor Pamić, koji priznaje da, načelno, nije pobornik velikih rotacija.

- Naravno da je bolje kad imaš standardiziranu momčad, uigranu, ali treba gledati i trenutak u kojemu je Petev došao u Dinamo. Modri nakon dugo godina nisu prvi, igrački kadar je definitivno slabiji nego lani. Petev je sjeo na klupu kad je trebalo izvući stvar, krenuti s pobjedama, rezultat je u ovom trenutku najbitniji. Nije lako tako raditi u hodu, slagati momčad i tražiti pobjede - rekao je Pamić, koji misli da je prerano za ocjenjivanje rada Ivajla Peteva.

- Premalo je utakmica na klupi da bi se donosili neki veliki zaključci. Jer, Petev mora još vidjeti kakvi su igrači, a to ne može samo na treninzima, utakmice ipak daju prave odgovore. Još pet-šest utakmica, tada će se moći nešto suvislije reći, ali, ponavljam, čini mi se da se momčad ipak diže i to je ono što je za svakog trenera u startu najvažnije. Istina je da nije dobro da trener luta, da ne zna što želi. Međutim, meni se kod Peteva čini da on zna što hoće. Vidjet ćemo...

Slično razmišlja i Milivoj Bračun koji, poput Pamića, kaže da nije pobornik stalnih promjena i lutanja, ali da Petevu daje šansu.

- Vidite, nije lako u Dinamu. Širok je igrački kadar, puno utakmica, treba svima dati šansu, a onda ti se još neki važni igrači, poput Antolića, ozlijede. I moraš mijenjati i rotirati.

Također, Milivoj Bračun daje Petevu još kredita, slaže se da nije lako u tako malo vremena napraviti veliki pomak.

- Ako vlada ima pravo na 100 dana, onda i Petev i svaki drugi trener ima pravo na 100 dana. Premalo je utakmica vodio da bismo ga secirali - podvlači Bračun i dodaje:

- Možda sad dolaze utakmice u kojima će više do izražaja doći njegova ideja i rad. Inter u Zaprešiću, pa Split, Istra... To su utakmice u kojima bismo mogli dobiti konkretnije odgovore o njegovim razmišljanjima i idejama.

To su, znači, odjeci dosadašnjeg rada Ivajla Peteva, svi su svjesni da je uzeo u ruke vrući krumpir, da situacija nije zavidna, da mu ipak treba neko vrijeme kako bi pohvatao konce, da se uvjeri u mogućnosti igrača.

- Svi će dobiti priliku i pokazati koliko vrijede i s kime koliko mogu računati - rekao je Petev na prvoj presici i sad pokazuje da na što je mislio.

Je li dobio sve odgovore koje je tražio, ima li u glavi udarnih 11 na papiru ili još nije prelomio, vidjet ćemo u susretima koji dolaze. Iako, na puno smo strana čuli i kako će Petev tek na zimu, odnosno na proljeće, nakon što prođe pripreme s momčad, neki odu, a neki dođu, imati jasnu sliku. No, i dotad mora već imati ideju i viziju kako bi to, otprilike, trebalo izgledati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 21:40