Ronny Hartmann/Bongarts/Getty Images / Bongarts/Getty Images
OVO SE NEĆE SVIDJETI MODRIMA

BUNDESLIGAŠKI LISAC IZ HNL-A ZA SN Bez previše razmišljanja odgovorio na osjetljivo pitanje: 'Dinamo se ne može usporediti s Rijekom'

Piše: damir begovićObjavljeno: 25. veljača 2017. 13:24

Dojmove s Cibalijine proljetne, a vlastite HNL premijere Peter Pacult odavno je (po)složio. On i njegovi protiv Intera nisu uspjeli u pobjedničkoj nakani, no austrijski trener na klupi Nebesko-plavih, za razliku od klupskog predsjednika Miroslava Gagre, nije razočaran s tih 1:1.

- Da se razumijemo, nisam ni presretan, jer silno sam želio tu pobjedu. Na kraju, moglo je završiti i ovako i onako, a imajući u vidu činjenicu da je momčad potpuno rekonstruirana ne mogu biti nezadovoljan igrom. Ima tu još dosta prostora za napredak, no treba još malo vremena, to je proces. Uglavnom, nisam razočaran igrom, ali ni zadovoljan rezultatom - smatra Pacult koji s predsjednikom Gagrom, prema vlastitom priznanju, ima sjajan odnos, komunikaciju također.

- U ovih mjesec i pol dana izgradili smo odličnu relaciju, to je moj osjećaj. Razgovaramo o svemu, čak i o sastavu. Bit ću iskren, priupita štošta, ali ne nameće rješenje. Sve kadrovske odluke isključivo su moje.

Uključujući, dakle, i onu o uvođenju stopera Zgrablića umjesto ofenzivca Glavice u nadoknadi vremena utakmice u kojoj momčad koja želi pobijediti ima tek 1:1...?

- Da, vodio sam se logikom da ako već nismo dobili, ne moramo ni izgubiti. Inter je imao gore visoko tri neugodna igrača, Zgrablić je ušao iz taktičkih razloga, kao osigurač.

Vinkovci, 180217. 
Utakmica MAXtv Prve lige izmedju HNK Cibalia i NK Inter Zapresic. 
Na fotografiji: Peter Pacult trener Cibalie.
Foto: Vlado Kos/ CROPIX
Vlado Kos/ CROPIX / CROPIX

Ne želim ispasti

I inače su neki Pacultovi kadrovski potezi malo zbunjivali; primjerice, angažman Keleza koji uopće nije bio na popisu putnika za Hercegovinu, a protiv Intera je ušao kao prva zamjena. Prevedeno, praktički preko noći Kelez je statusno napredovao od 25. do 12. igrača...

- I do mene su došle priče ‘’zašto je igrao ovaj, a nije igrao onaj’’... Kada je u pitanju konkretna zamjena, tražio sam rješenje za napadački bok, jer Petar Mišić više nije mogao. Šimunac nije takav profil, Brekalo nije bio u kombinaciji, Kelez je preostao kao jedino logično rješenje. Gledajte, svaki moj potez je dobronamjeran, to bih želio poručiti. Cibaliji, a tako i sebi, želim najbolje, želim ostati u ligi, a ne ispasti.

Pacult je pohvalio atmosferu na vinkovačkom stadionu na kojem se prošle subote okupilo 1.500 znatiželjnih. Je li možda očekivao više?

- U skladu s očekivanjima, čak i malo više od toga, jer sam pratio prošlojesensku statistiku Cibalijinih domaćih utakmica, a dobro sam upoznat i sa standardnima HNL-a. Premda nije važan toliko ni broj gledatelja, koliko je važna količina pozitivne energije koja stiže s tribine, koju sam osjetio i koja je momčadi, a naravno i meni, izuzetno potrebna. Atmosfera je bila odlična, poticajna, pozitivna, hvala svima koji su tome pridonijeli.

Kek ima top momčad

Hvala i Hajduku što je potkraj utakmice uspio izjednačiti protiv Splita, izravnog konkurenta u borbi za ostanak?

- Gledao sam utakmicu, nisam previše iznenađen, Split se bori za svoju budućnost, u pojedinim dijelovima utakmice bio je bolji suparnik. Zanimljiva je ovo liga, baš neizvjesna. Gledao sam i utakmicu Cibalia - Hajduk (1:2) u kojoj je Cibalia lako mogla pobijediti, ali je primila dva pogotka u nadoknadi i izgubila.

Motrio je prošloga vikenda Cibalijin trener - i to uživo u osječkom Gradskom vrtu - dvoboj Osijeka i Rijeke...

- Fantastična utakmica, Rijeka me oduševila, to je top momčad. Kod Riječana nema improvizacije, svatko zna što radi, ne poklanjaju lopte, svaka ničija je njihova, mentalno su čvrsti što su u Osijeku pokazali i u praksi. Ponavljam, oduševljen sam, impresioniralo me ono što je Rijeka pokazala u Osijeku.

Srušio Villu

A je li ga ohrabrilo ono što je Dinamo pokazao protiv Slavena Belupa?

- Dinamo je pod pritiskom, što se itekako osjetilo. U ovom trenutku Dinamo se u smislu prezentacije na terenu ni po čemu ne može usporediti s Rijekom.

Što ne znači da sutra u Vinkovcima nije favorit?

- Favorit, nego što. I to veliki, dovoljno je samo usporediti tržišnu vrijednost igrača. Njegov jedan vrijedi kao naša cijela momčad. Ali, na terenu ne igraju ugovori, nego igrači od krvi i mesa. Da nije tako, Leicester nikad ne bi bio prvak Engleske. Iskustvo me naučilo da u nogometu ne postoji nemoguće i da se senzacije događaju. O tome zadnjih dana često razgovaram sa svojim igračima.

Je li ikad kao trener autsajdera kreirao kakvu senzaciju?

- Odmah mi pada na pamet kvalifikacijska runda Europske lige u kojoj je moj Rapid bio potpuni autsajder protiv Aston Ville. U Beču smo dobili 1:0, u Birminghamu izgubili s dostatnih 1:2, pogotke u obje utakmice za nas je postigao Nikica Jelavić. Bilo je to ogromno iznenađenje, nazvao bih ga čak i senzacijom. Zanimljivo, sezonu kasnije ponovno smo se sudarili s Aston Villom i ponovno smo prošli dalje, kod kuće smo odigrali 1:1, u gostima dobili 3:2. To je već bilo manje iznenađenje, jer smo godinu ranije nagovijestili da smo spremni pobijediti višestruko skupljeg suparnika.

I za kraj samo još jedan pogled prema nedjelji i Dinamu?

- Činjenica je da se nama sutra mora baš sve posložiti da bismo uzeli nešto, možda napravili i iznenađenje. Budemo li na 99%, nećemo uzeti ništa - zaključuje Pacult.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 08:55