Foto: Goran Mehkek / CROPIX
BILO BI TO RAVNO ČUDU

CARRILLO POJMA NEMA ŠTO SE SPREMA, U HAJDUKU VEĆ PET GODINA RADE ISTU STVAR Trener Hajduka ima samo jednu želju, ali u realizaciji gotovo nemoguću!

POLJUDSKI PLANOVI Hajduk već pet godina nije zadržao momčad na okupu nego je prodavao najbolje, a na isto će biti primoran i ovoga ljeta
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. travanj 2017. 19:46

Joan Carrillo je nakon pobjedničkog derbija zavapio: “Jedino želim da mi momčad ostane na okupu.” Samo jednu želju imam, zapjevao bi Carrillo da je imao priliku poslušati Zlatka Pejakovića ili Torcidinu obradu uspješnice. Jedna želja, naizgled tako mala, ali u realizaciji gotovo nemoguća. Ravna čudu.

Zašto? Zato što Hajduk već pet godina nije zadržao momčad na okupu nego je prodavao najbolje. Uglavnom mlade. Način osiguravanja egzistencije odavno je etabliran na Poljudu. Bez obzira tko je predsjednik, klub funkcionira na isti način, prodajom mladih kao najjačim adutom u tržišnoj utakmici.

Kako bi Carrillo mogao promijeniti tijek zbivanja, okrenuti kotač povijesti na drugu stranu? Samo u teoriji, jer Vlašić, Tudor i Toma Bašić već čekaju na izlaznoj rampi. Tri mlada aduta ima Hajduk za ljetni mercato. I nije prvi put. U ljeto 2012. Bijeli su prodali Vukušića za 3,8 milijuna eura, te Anasa Sharbinija za 1,8 milijuna eura. Godinu poslije nisu uspjeli nikoga utržiti i “alarm” je već ozbiljno gorio.

Split, 290809.
Stadion na Poljudu.
Nogomet, T- Com 1. HNL, susret 6. kola Hajduk - Lokomotiva. 
Na fotografiji: Anas Sharbini.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX

Tim više što je “škripala” naplata Vukušića, a novci od Anasa nisu ni nakon godinu dana nisu bili na vidiku. Hajduku je falilo novca, živjelo se od transfera Radoševića u Napoli, a nije da Hajduk nije i tog ljeta želio prodavati. U izlogu su bili A. Milić i Andrijašević. U izlogu su bili, u izlogu ostali.

U ljeto 2014. već su Bijeli imali Pašalića koji je službeno postao igrač Chelseaja, a uspio se realizirati Andrijašević. I to prodajom u Dinamo za 5 milijuna kuna.

Vlašić blizu isteka

Spasonosni novci za Hajduk u tom trenutku. Slijedili su prošlog ljeta H. Milić, Maganjić i Sušić, novi milijuni osigurali su operativnu dobit za 2016. godinu, ali momčad je izgubila nositelje i perspektivu. Vukušić, Pašalić, Andrijašević, Maganjić, Sušić, H. Milić... logična su posljedica života kluba koji vapi za novcima i unatoč operativnoj dobiti, ostaje na istom putu. Putu stabiliziranja financijske situacije.

- Što bismo trebali, uložiti dva milijuna eura u dva top igrača i time se pokriti ispred navijača. Ne, to nije naš put. Mi moramo prvo osigurati uvjete za rad, pa ćemo onda razmišljati o naslovu prvaka - objasnio je klupsku strategiju Slaven Marasović, predsjednik Nadzornog odbora Hajduka u nedavnom, poslijeuskrsnom razgovoru za SN.

Pritom je Marasović dodao kako Hajduk ima osigurana sredstva za kupovinu u ljetnom mercatu što dolazi. Koliko velika sredstva, kakvu kupovinu? Bitni detalji nisu precizirani. Moguće je da se računa na novac iz transfera u bliskoj budućnosti, od poslova koji se planiraju realizirati ovog ljeta. Pritom je jasna strategija, Vlašić, Toma Bašić i Tudor su tri potencijalna reprezentativca za odlazak s kombiniranim Vatrenima na mini turneju po SAD-u. U Hajduku računaju da bi se tercetu, nakon dobre partije u Maksimiru, mogao priključiti i vratar Stipica. Pitat će se pritom netko kako Hajduk računa na pozive iz HNS-a, na suradnju s nacionalnom nogometnom organizacijom ako su stalno napeti odnosi na relaciji Poljud - Kuća nogometa. Legitimno pitanje koje će jednom službeni Poljud raščlaniti, nije naše da se time bavimo. Ali na status reprezentativca računaju za spomenuti tercet u Hajduku, jer time se bitno pojačava pozicija na europskom tržištu ovog ljeta.

Pula, 221016.
stadion Aldo Drosina. 
Utakmica 13. kola MAXtv Prve lige NK Istra 1961 i HNK  Hajduk. 
Na fotografiji: Nikola Vlasic.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Tko bi još mogao napustiti bijeli brod Joana Carrilla i zašto je tercet siguran? Vlašiću ugovor istječe 2018., dakle ovog ljeta izvjesna je prodaja prije ulaska u zadnju sezonu. Tudor je taj koji bi rado prihvatio novi nogometni izazov na pragu 22. godine života, a Toma Bašić je s 20 godina perspektivni ljevak koji sigurno ima šansi na tržištu. Pored terceta kojeg bi klub rado unovčio, postoji i skupina igrača neriješenog statusa. Upitno je želi li Hajduk zadržati posuđene Savvasa, Ćosića, Hamzu i Terzieva, ima li šanse produžiti ugovor s onima koji posjeduju jednostranu opciju (Memolla, Kvesić, Said) raskida koji u svojim rukama drži Hajduk.

Fokus na veznima

Puno je upitnika, ali jasno je da ovakav Hajduk nećemo gledati sljedeće sezone. Na radost navijača. Jer, Maksimir je ipak bio jedan bljesak, a ne oluja koja bi najavila da će Bijeli s ovim kadrom u novoj sezoni “pomesti” suparnike. Mjesec dana prije kraja prvenstva u Hajduku će mnogi proći kroz klupsko “sito”. Neki će ostati, novi će doći, ali razvidno je da je fokus na igračima sredine terena. Hajduk veznjake prodaje, veznjake kupuje. Traže se kreativni igrači koji će oplemeniti središnjicu.

Puno je upitnika, a samo je jedno pitanje s jasnim odgovorom. Momčad se neće sačuvati, drukčiji Hajduk ući će u novu sezonu. Pomirit će se Carrillo s tom činjenicom, uostalom, pomirili su se i prethodnici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 13:18