Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX
NOVE TAKTIČKE ULOGE

CICO KRANJČAR NA MUKAMA Najbolji Dinamov nogometaš u isto vrijeme je i rekorder i problem

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. srpanj 2016. 17:09

Alžirac El Arabi Hillal Soudani opet je u prvom planu. Istina, u sudaru s Dinamom iz Tbilisija bio je u drugom, jer je svu slavu uzeo maksimirski dragulj Ante Ćorić.

Soudani je ipak godinama napadačka alfa i omega Modrih, već nam postaje dosadno ponavljati onaj njegov nadimak Mister Derby.

O tom reprezentativcu Alžira dosta ste već pročitali, jer praktički svaki tjedan nešto napišemo o njemu, sigurno ste zapamtili da smo i nakon one skopske utakmice s Vardarom pisali hvalospjeve, opet smo kopali po statistikama i brojčano dokazivali njegovu veliku vrijednost i učinak u plavom dresu. Već se zapravo polako plašimo da se ponavljamo, ali zaista ispada da taj Soudani gotovo svaki tjedan opravdava sve uloženo u njega. On je jedan od onih maksimirskih stranaca koji je zaista zaradio svaki euro koji je legao na njegov račun.


Cvitanović u opasnosti

Svojim prvim pogotkom u sudaru s Gruzijcima, postao je najbolji strijelac Modrih u Ligi prvaka, računajući kvalifikacije i grupnu fazu, to mu je bio deveti gol u tom natjecanju, tako da je pretekao Sammira koji je zabio osam.

Ne samo to, tim pogotkom Soudani je na vječnoj Dinamovoj europskoj listi strijelaca otkako je samostalne Hrvatske uhvatio treće mjesto s ukupno 12 postignutih pogodaka, ispred njega su samo legendarni Igor Cvitanović sa 15, te Sammir s 13 pogodaka. Golom Dinamu iz Tbilisija Soudani je pretekao Marija Mandžukića, te je tako, eto, ušao u Dinamovu povijest. Čestitamo...
Međutim, da ga samo ne hvalimo, uza sve dobre strane, on je jedan od “zaslužnih” što Dinamovi centarfori ne zabijaju dovoljno za Dinamove standarde. Jučer je o tome govorio trener Modrih Zlatko Cico Kranjčar. Na pitanje kad će se razbuditi “plavi anđeo”, Angelo Henriquez, Kranjčar je kazao:

- Naši krilni napadači, Soudani i Fernandes igraju dosta široko. Henriquez i Hodžić su vrlo usamljeni u 16 metara, ne mogu dobiti kvalitetne lopte sa strane, jer su nam krilni igrači individualci. Oni gledaju kako sebi otvoriti put, a ne kako prirediti priliku Henriquezu ili Hodžiću.
Razmišljam ih više približiti golu, da krilni igrači budu bliže središnjem napadaču, da mogu više surađivati i biti opasni. Soudani je opasan, ima sjajnu lijevu nogu, pronalazi situacije u kojima dolazi sam na udarac, dok Fernandes previše bježi u stranu, pa su Henriquez i Hodžić usamljeni.



Krila na kontra stranama

To je potpuno točna konstatacija trenera Modrih, s istim problemom susretao se i njegov prethodnik Zoran Mamić. O tome smo razgovarali s njegovim bivši asistentom, velikim golgeterom Igorom Cvitanovićem, kojem se, kad su europski golovi u pitanju, Soudani približio samo na tri gola zaostatka.

- Soudani i Fernandes igraju na stranama gdje koriste “kontra” nogu. Ne idu na prodore po liniji, pa je onda logično da centarfori nisu dovoljno upotrebljivi. Obojica idu stalno na svoju bolju nogu, na udarac. To je onda problem za špice. Kad Soudani igra na desnoj strani, stalno ide u sredinu na svoju lijevu nogu. Kad Fernandes igra lijevo, stalno se zabija u sredinu na svoju desnu nogu... U tom slučaju nema upotrebljivih lopti za centarfore. A ako se još ne ispoštuju bekovi koji krenu prema naprijed, onda istureni napadač uopće nema svog smisla. To je stalno isti problem, zato naši napadači nemaju dosta upotrebljivih lopti, nema centaršutova na prvu vratnicu, nema povratnih lopti... Sve je to zato jer naša krila igraju na kontra stranama - zaključio je veliki Dinamov golgeter.

Dakle, Soudani jest velika Dinamova snaga, ali s druge strane i određeni problem za centarfore jer voli sam “rješavati priču”. Međutim, iako sve stoji što su kazali Kranjčar i Cvitanović, njegova statistika kad se radi o asistencijama je zapravo jako dobra. Do sada je u HNL-u i Europi asistirao čak 39 puta! To nas pomalo podsjeća na onu priču o statistici koja je kao bikini, pokazuje sve, ali ne ono bitno. Fernandes je tu mnogo slabiji, on je ukupno u plavom dresu ubilježio 15 asistencija.
Kad smo kod Alžirca, njegov najveći “dan asistencija” zbio se na u onom velikom preokretu na Poljudu, kad je Dinamo sustigao Hajdukovih 0:2 te na kraju pobijedio s 3:2. Soudani je dva puta asistirao Duji Čopu, te jednom Henriquezu.
Kad se sve zbroji i oduzme, Soudani je ipak najveća napadačka zvijezda Dinama, čovjek za velika djela!

---------------------------------------------------------------------------------------

Koliko su asistirali?
39
Soudani
(HNL i Europa)

15
Fernandes
(HNL i Europa)

Koliko su zabili u dvije sezone?
22
Hodžić
(HNL, Europa i Kup)
40
Henriquez
(HNL, Europa i Kup)

---------------------------------------------------------------------------------------

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 17:43