Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
NEOBIČAN 'HAT-TRICK'

ČUDNA KARMA HRVATSKOG NOGOMETAŠA Gdje god je došao - klub je otišao na rub propasti: 'A što da vam kažem? To je tragedija...'

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 27. svibanj 2017. 01:23

Split je ostao bez licence, i za prvu i za drugu ligu. Ako se ne dogodi veliki obrat, dogodine će se natjecati u trećem rangu. No, najveća "pegula" u cijeloj priči sa sportskog aspekta nedvojbeno je Ivan Pešić. Za Splitovog dokapetana to je već treći put u zadnjih pet godina da njegovi klubovi u samom finišu ligaških natjecanja ostaju bez licenci! Istu kalvariju Pešić (25) prolazi već treći put zaredom, u posljednja tri kluba čiji je dres nosio. Bez licenci ostajao je Pešić u Šibeniku, Zadru, a evo sada i u Splitu!

Ono kad cijelu godinu nešto ili na nečemu mukotrpno radiš, ulažeš ogroman trud, volju, vrijeme, živce, žrtvuješ se(be), obitelj, privatni život, pa na koncu sve jednom odlukom doslovno bude kao izbrisano. Bačeno u vodu. Kao poljoprivredniku kad mu na koncu cijelu ljetinu uništi poplava ili suša. E, pa tako triput.

Upravo takav put prošao je Pešić. Splitov nogometaš imao je takvu "pegulu" da je u svoja tri zadnja kluba sve ono što je sa suigračima radio tijekom godine jednim potezom izbrisano jer – klubovi nisu dobili licencu. Da se držimo nogometnog rječnika - upotpunio je Pešić "hat-trick uskraćenih licenci". I svaki put s dalmatinskim klubovima!

Sve je počelo 2013. godine. Tada se Pešić u dresu Šibenika borio za ulazak u prvu ligu, no na Šubičevac je u svibnju stigla odluka Žalbene komisije za licenciranje kako je klub ostao bez licence i za prvu i za drugu ligu. Izbačen je u treći rang natjecanja. Dvije godine kasnije gotovo isti nesretni scenarij doživio je i u dresu Zadra. Klub iz Stanova borio se za prvoligaški ostanak kada je također u svibnju stigla odluka da je klub ostao bez prvoligaške licence. I onda je i treći put u još uvijek kratkoj karijeri istu dramu nesretni Pešić sa suigračima i trenerima, djelatnicima kluba proživljavao i u utorak kada je stigla odluka da je Split ostao bez prvoligaške i drugoligaške licence. Nevjerojatno! Deja vu?

Split, 301116.
Stadion Park mladezi.
Hrvatski nogometni kup, cetvrfinale, utakmica: RNK Split - HNK Hajduk. 
Na fotografiji: slavlje Ivan Pesic. 
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX

- Možda su drugi bili šokirani, ja nisam. Navika' sam, meni to nažalost nije više ništa čudno. Uostalom, bojali smo se ovoga scenarija – priča nam Pešić. A na upit da nam prokomentira kakav je to kada triput zbog propisa, financijskih problema klubova..., da skratimo, svega osim nogometnih razloga, njegove momčadi ispadaju bio je jasan.

- A šta da vam kažem? To je tragedija, najbolji pokazatelj u kakvom nam je stanju liga i hrvatski nogomet!

Potom smo malo s Pešićem prošli njegovu nogometnu kalvariju po pitanju licenci.

- Kada sam bio u Šibeniku borili smo se praktično ravnopravno s Hrvatskim dragovoljcem za ulazak u prvu ligu. Sve dok dva-tri kola prije kraja sezone nismo saznali da nismo dobili licencu ni za prvu ni za drugu ligu. Nakon toga smo samo rezultatski potonuli – prisjetio se Pešić.

- U Zadru smo se s Osijekom borili za ostanak, a onda nas je u autobusu na putu na predzadnje kolo u Koprivnicu sustigla vijest da nismo dobili licencu...

Za Split sve znamo.

- Ma još i kada sam prije toga bio u Hajduku bilo je problema oko toga (nap.a. bio je u Hajduku do ljeta 2012.), financijskih, ali nije bilo ni blizu ovako. Uvijek je bilo nešto. Takav mi je valjda put.

Koje ti je uskraćivanje licence najteže palo?

- Vjerojatno ono kada sam bio u Zadru. U autobusu na putu na utakmicu protiv Slaven Belupa nas je ta odluka baš presijekla, bili smo potpuno šokirani. Apeliram na nogometne institucije da ubuduće dopuste da se lige odigraju do kraja pa neka onda dan nakon kraja prvenstva objave odluku o licencama. Ne bi im to ništa značilo. Pa da barem svi ta zadnja kola odigramo na miru – zamolio je Pešić.

Ostane li ovako Pešić koji će po svemu zbog ozljede preskočiti današnji ogled s Osijekom bi mogao ponovno promijeniti klub, jer će svi igrači u slučaju ispadanja u treću ligu postati slobodni. No, o tom potom. Ivane, što god da bude želimo ti samo jedno, da karijeru nastaviš u klubu s – licencom.

- Negdje će mi se valjda sve ovo vratiti.

Linker
19. travanj 2024 22:22