BIRAJU SN

Deset najvećih pobjeda u povijesti Hajduka - 'šesticom' kroz Beograd i Zagreb

Hajduk je u svojoj povijesti imao puno 'povijesnih' pobjeda i teško je izabrati deset najznačajnijih. Ipak, donosimo vam presjek utakmica o kojima će se vječno pričati
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. veljača 2011. 21:15

1. HAJDUK - HSV 3-2

(uzvrat četvrtfinala Kupa prvaka, Split, 19. ožujka 1980.)

Nezaboravna utakmica koju svaki navijač Hajduka nosi u srcu. Nikada Hajduk nije ostavio bolji dojam u Europi, nadigrao je HSV, kasnijeg finalista Kupa prvaka. I Nijemci su se divili Splićanima, ali sreća nije bila saveznik Bijelima u jednom od najboljih izdanja pokazanom u europskim utakmicama. Velika igra nije okrunjena prolazom, pobjeda je Splićanima ostala samo kao utjeha.

2. HAJDUK - SPARTA 2-0

(uzvrat četvrtfinala Kupa UEFA, Split, 21. ožujka 1984.)

Sjajni Baka Slišković pogodio je za pobjedu i prolaz u 119. minuti. I to kako pogodio? S lijeve strane iz slobodnjaka u vratarev bliži kut za erupciju veselja na kišnom Poljudu. Sliškovićev pogodak ušao je u klupsku legendu, a Hajduk je time izborio polufinale Kupa UEFA. Tvrda utakmica, bez puno lijepih poteza, ipak je svima ostala u sjećanju po Bakinu pogotku.

3. CRVENA ZVEZDA - HAJDUK 0-1

(finale Kupa Jugoslavije, Beograd, 8. svibnja 1991.)

Utakmica koja je značila više od nogometa. U predvečerje početka ratnog vihora Hajduk je moćnoj Zvezdi usred Beograda uzeo Kup. Zvezdi koja je samo mjesec dana nakon toga osvojila naslov prvaka Europe. Bokšić je pobjegao obrani Zvezde, othrvao se obrambenom igraču koji mu je “jašio” na leđima i pogotkom šokirao cijelu nogometnu javnost. Jedan, ali vrijedan, bio je dovoljan za osvajanje Kupa usred glavnog grada bivše države.

4. PARTIZAN - HAJDUK 1-6

(Prvenstvo Jugoslavije, Beograd, 9. svibnja 1976.)

Kakav šok na Stadionu JNA! Hajduk je deklasirao lidera Partizan na njegovu stadionu. Visokom pobjedom sustigli su Partizan, a “šestica” na Stadionu JNA okrenula je i gol-razliku u Hajdukovu korist. Već je na poluvremenu bilo 2:0, a potom je u nastavku krenula lavina s potpisima Žungula, Jerkovića i Đorđevića. Zaustavio se Hajduk na 6:0, a onda je Bjeković postigao utješni pogodak za crno-bijele.

5. DINAMO - HAJDUK 0-6

(Prvenstvo Jugoslavije, Zagreb, 3.travnja 1955).

Po dva pogotka Vukasa, Vidoševića i Repca za najveću pobjedu koju je Hajduk ikada ostvario protiv Dinama na Maksimiru. Demonstracija snage prvaka Hajduka u čijim je redovima u naponu snage blistao Bajdo Vukas. Nakon te sezone Vukas se prodao u Bolognu, a vratar Beara u Crvenu zvezdu.

6. HAJDUK - CRVENA ZVEZDA 2-1

(Prvenstvo Jugoslavije, 29. listopada 1950.)

Prvenstvo bez poraza zaključeno je pobjedom nad Crvenom zvezdom na dan kada je Torcida prvi put došla na utakmicu kao organizirana udruga navijača. Ime su dobili po brazilskim navijačima. Jer te godine igralo se SP u zemlji Carioca. Hajduku je kolo prije kraja prvenstva trebala pobjeda za naslov prvaka. Zvezda je na poluvremenu vodila 1:0, a poravnao je Vukas, da bi lijevi bek Broketa pogotkom s 25 metara u rašlje vratara Mrkušića Hajduku donio pobjedu i naslov prvaka.

7. HAJDUK - ANDERLECHT 2-1

(skupina Lige prvaka, Split, 19. listopada 1994.)

Fantastični Tonči Gabrić i veličanstveni Aljoša Asanović nosili su Bijele do pobjede. Anderlecht je bio velik favorit, ali Hajduk je frenetičnom borbenošću i odličnim izdanjem cijele momčadi došao do pobjede. Pralija i Butorovič upisali su se u strijelce za veliku europsku pobjedu Bijelih.

8. VARTEKS -HAJDUK 2-4

(HNL, Varaždin, 27. svibnja 2001.)

Varaždinski stadion kompletno u bijelom. Više od šest tisuća navijača Hajduka napravilo je invaziju na Varaždin. Slavila se titula prvaka, prva nakon šest godina posta. Hajduku je trebala pobjeda da bi zadržao prvo mjesto koje je pred dolazak u Varaždin držao s bodom prednosti u odnosu na Dinamo. Hajduk je s četiri pogotka u mreži Varteksa priskrbio feštu kakva se rijetko viđala. Pun Poljud navečer je dočekao prvaka, a sutradan je 40.000 ljudi na Rivi feštalo titulu.

9. PARTIZAN - HAJDUK 3-4

(Prvenstvo Jugoslavije, 20. lipnja 1971.)

Velik preokret vrijedan titule prvaka. U 48. minuti Partizan je poveo 3:0 pogotkom Marića i činilo se da Hajduku nema spasa. Ali, ima, ima. Dva pogotka, Boškovića i Nadoveze, pružila su nadu. Brzo je stiglo poravnanje, a u 86. minuti pogodio je Buljan za pobjedu i teoretsku potvrdu naslova nakon 16 godina čekanja. Sedam dana kasnije u Splitu je protiv Olimpije cijeli Stari plac obučen u bijelo na proslavi naslova prvaka i fešti hrvatskog proljeća.

10. HAJDUK - DINAMO 2-0

(Prvenstvo Hrvatske, 22. veljače 2009.)

Utakmica koja nije odlučivala prvaka, ali se u Splitu čekala i najavljivala više od dva mjeseca. Čim je završila jesenska polusezona, svi su samo pitali kad će ulaznice u prodaju. Karte su se prodavale najviše preko predbilježbi, a u konačnici je samo nekoliko tisuća od 33.000 ulaznica otišlo u slobodnu prodaju. Hajduk je pogocima Kalinića i Ibričića slavio na rasprodanom Poljudu prekrivenom bijelim papirićima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. ožujak 2024 00:16