CROPIX
ZAGRIJAVANJE ZA EUROPU

DINAMO DOČEKUJE SLAVEN BELUPO S MISLIMA NA ALBANIJU 'Očekujem da ćemo promijeniti stav iz prvog poluvremena i izdržati čitavu utakmicu u istom ritmu'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. kolovoz 2017. 20:41

Nije lako Mariju Cvitanoviću. Otkad je krenuo u sezonu, raspored je ‘paklen’, svaka je utakmica važna. Posložilo se tako da četiri kola zaredom Dinamo igra s klubovima iz vrha, Slaven Belupo je nakon pet utakmica peti, skupio je isti broj bodova kao Rijeka i Osijek, što je dobro upozorenje da ni večeras nema opuštanja. Zasukao je Dinamov trener rukave, energiju i emocije nitko mu ne može osporiti, traži način kako osoviti momčad na noge, da uhvati kontinuitet i prekine oscilirati.

Je li uspio, na kraju će sve reći rezultat, u četvrtak u Elbasanu igra najvažniju utakmicu. Ali, prije toga treba pobijediti i Slaven Belupo, jer ne uzme li tri boda u tom srazu, znamo kako bi to utjecalo na momčad prije puta u Albaniju. Zato mu, pretpostavljamo, nije lako ni pripremiti momčad za današnju utakmicu, s mislima na Skënderbeu dočekuje se Kopićeva družina koja se sigurno neće predati prije zadnjeg sučevog zvižduka.

Uvijek ista priprema

- Nama je najbitnija prva sljedeća utakmica, to je ova protiv Belupa i ja razmišljam na taj način. Pripremamo se za svaku utakmicu jednako, sad i nemamo previše vremena, samo jedan pravi trening u subotu, to je trening i za uvježbavanje taktičkih detalja, ali i trening na kojemu ću upoznati igrače s momčadi Slavena Belupa i reći im što mi moramo napraviti da budemo dominantni i dođemo do cilja - rekao je Mario Cvitanović te otkrio kakve imperative stavlja pred momčad uoči večerašnje utakmice.

- Želim da igrači pokažu pozitivan stav, karakter i želju i da isperemo gorak okus završetka utakmice i rezultata protiv Skënderbeua. Prvenstvo nam je jako bitno, važne su nam naše igre i prezentacije i zato ćemo napraviti sve da odigramo što bolje i ispunimo sve zahtjeve.

S obzirom na to da je jedini trening do Slavena taj subotnji, petak je Cvitanović iskoristio za analizu i razgovor s igračima o utakmici protiv Skënderbeua.

- Razgovarali smo o utakmici, napravili analizu, svjesni smo svega što smo napravili. Igrači su također svjesni i vrlo su realno gledaju na to što se dogodilo na terenu. Zato sam optimist prije uzvrata, očekujem da ćemo promijeniti stav iz prvog poluvremena i da možemo izdržati čitavu utakmicu u istom ritmu.

Zagreb, 160817.
Stadion u Maksimiru, Maksimirska 128.
Konferencija za medije GNK Dinamo dan uoci prve utakmice doigravanja Europa lige protiv albanskog Skenderbeua.
Na fotografiji: Mario Cvitanovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX *** Local Caption *** Zagreb, 16.08,.2017 - Nogomet: Konferencija za medije GNK Dinamo
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Nimalo bezazleni

Priznao je da Antolić i Soudani neće biti u sastavu, za ostale će još vidjeti i odlučiti. A nije si želio pridavati previše zasluga za buđenje i pogodak Angela Henriqueza. Čileanac je, naime, baš Cvitanovića pohvalio kao najzaslužnijeg za svoj “povratak”, istaknuo da osjeća trenerovo povjerenje i da će mu vratiti golovima.

- Ma, nisam ga ja probudio, tom pogotku je pridonijela momčad. On može biti sretan što je zabio, ali taj je gol bio plod akcije čitave momčadi, koja je zajednički izvukla tu utakmicu. Ne može samo pojedinac presuditi, ja želim svakome da bude dobar na terenu, da želi, da se zalaže, da budu momčad, a onda momčad iznjedri pojedinca. Ovaj put Angelo, idući put možda netko drugi - razmišlja Cvitanović.

Dakle, večeras nova epizoda ovosezonskog Dinama, kakvu će priču ponuditi dečki u plavom? Lošija partija u Osijeku i ona protiv Oddsa probudile su momčad za derbije s Hajdukom i Rijekom, svi očekuju, pogotovo trener Cvitanović, da loše izdanje protiv Skënderbeua probudi momčad već protiv Slavena. Nimalo bezazlenoga, protivnika koji može sve još dodatno zakomplicirati.

Znaju dobro u Slavenu Belupu koliko ih težak posao očekuje večeras u Maksimiru. Gostuju kod momčadi koja je znatno skuplja i kvalitetnija, na stadionu na kojem im tradicija nikako ne ide u korist, a k tome su u prošloj sezoni poprilično razljutili Modre jer su ih pobjedom u Koprivnici praktički izbacili iz utrke za naslov prvaka.

- Mislim da smo svi svjesni da Dinamo posjeduje izuzetno visoku kvalitetu. Kod bivšeg trenera su, bez obzira na izostanak trofeja, osvojili 82 % bodova, što je jako puno. U ovo prvenstvo ušli su s četiri pobjede i jednim neodlučenim rezultatom, tako da i kod novog trenera pokazuju jako puno dobrih stvari. Sigurno da nas čeka izuzetno zahtjevna utakmica - kaže u uvodu Slavenov trener Željko Kopić.

Bio je kapetan Dinamovih juniora i veliki talent, ali ozljede su ga spriječile da bude vrhunski igrač. Zato je na dobrom putu da postane vrhunski trener, ovo što je dosad postigao svakako je dobro i pozitivno s obzirom na to da će u rujnu napuniti tek 40 godina. Već je jednom u Zagrebu uzeo bod Dinamu, novi remi imao bi izuzetnu vrijednost.

Dobar gard

- Kao i u svim zadnjim utakmicama protiv Dinama, vjerujem da ćemo biti dobri i raspoloženi za igru, i da ćemo se prezentirati na pravi kvalitetan način. S dobrim gardom napravit ćemo sve da tamo budemo pozitivni.

Farmaceuti u goste Dinamu dolaze u delikatnom trenutku, između dviju utakmica play-offa Europske lige sa Skënderbeuom. Modri su se u četvrtak mučili protiv Albanca, jedva su izvukli remi. Hoće li sve to ići u korist Slavenu, ili će mu predstavljati otežavajuću okolnost?

- Bez obzira na taj rezultat, Dinamovi ciljevi u ovoj sezoni su apsolutno jasni. Oni su postavljeni na način da se očekuje osvajanje prvenstva i Kupa te prolazak u Europsku ligu. U svaku utakmicu će ići na pobjedu, maksimalno, tako da ne vidim preveliku povezanost između utakmice u četvrtak i naše.

Teško da će Cvitanović moći računati na Antolića i Soudanija, možda će još nekoga pričuvati za važno gostovanje u Elbasanu?

- Ne znam kakvo je točno stanje kod njih, što se događa s igračima koji nisu igrali. No, vidjeli ste i Hajduk, koji je sa sličnim sastavom igrao protiv nas i protiv Evertona. To su ekipe koje imaju široki kadar, tako da ne vjerujem previše u priču o čuvanju jer svaki igrač koji istrči ima kvalitetu jer inače ne bi bio tamo.

Bez problema vani

Kopić se ipak najviše bavi svojim igračima.

- Naravno da gledaš prema suparniku, njegove dobre i loše strane, ali uvijek prvenstveno želimo gledati prema sebi, da mi u tim stvarima na kojima inzistiramo budemo bolji. Protiv Hajduka je u 70-80 % vremena faza obrane bila dobra, a još uvijek taj protok prema naprijed treba biti kvalitetniji. To su stvari na kojima mi moramo raditi, i koje će nam u konačnici donijeti ono što želimo, a to su dobri rezultati.

Slavenov trener je u prošle dvije sezone donekle uspio promijeniti mentalitet momčadi na gostovanjima, ali u prijelaznom roku opet se puno toga promijenilo...

- Mi smo u pretprošloj sezoni odigrali dvaput neriješeno s Rijekom i uzeli bod na Poljudu. U prošloj sezoni uzeli smo bod i na Poljudu i u Maksimiru. Znači, mi smo sposobni odigrati takvu utakmicu i doći do pozitivnog rezultata. Kad veći broj tih utakmica izgubiš, onda se to uglavnom gleda na način ‘opet se izgubilo’, ali liga je jednostavno takva. Ima momčadi koje su kvalitetom stvarno iznad, i treba se puno toga poklopiti da bi došao do pravog rezultata, a svi ovi koji su u rangu s nama ili malo ispod, igraju te domaće utakmice kao kvalifikacijske, i svaki bod s gostovanja, a da ne govorimo o tri boda, to je ekstra velika stvar u ovoj ligi. No, to se može ostvariti samo ako momčad funkcionira. Bili smo OK, solidni, i na Rujevici i na Poljudu. Mislim da momčad pokazuje da nema problem igre na gostovanju, ali isto tako smo svjesni da nije lagano na gostovanjima uzimati bodove.

Linker
23. travanj 2024 18:15