SN/Arhiva
PREKRETNICA ZA CIJELI KLUB

DINAMO KREĆE U PRAVI POTHVAT Predsjednik potvrdio: 'Napravit ćemo vlastiti stadion'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. kolovoz 2016. 01:28

Dinamo bi trebao krenuti u izgradnju novog stadiona! To je ekskluzivna informacija koju nam je jučer potvrdio predsjednik Modrih Mirko Barišić. U ponedjeljak se sastaje Izvršni odbor Dinama koji bi trebao amenovati tu fenomenalnu priču koju će sam financirati zagrebački klub.

- Idemo konačno napraviti svoju infrastrukturu! Želimo riješiti i to pitanje. Napravili bismo svoj novi stadion. Ali, dobro, nećemo sad o tome previše, u ponedjeljak ćete saznati više detalja. Mi bismo sami financirali izgradnju novog stadiona - kazao je Barišić.

Naravno da se nakon ovakve senzacionalne vijesti moralo pitati hoće li Dinamo moći pronaći toliki novac, jer kad klub kreće samostalno u izgradnju stadiona, onda je to pothvat koji zaista iziskuje ogromni financijski zahvat.

- Naći ćemo novac... Moramo samo riješiti zemljište. To je veći problem nego izgradnja stadiona. No, ajde da se svi malo strpimo, u ponedjeljak će stići konkretnije informacije.


ZAGREB, CROATIA - AUGUST 16: General overview of the stadium Maksimir prior the UEFA Champions League Play-offs First leg match between Dinamo Zagreb and Salzburg at Stadion Maksimir on August 16, 2016 in Zagreb, Croatia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Srdjan Stevanovic/Getty Images / Getty Images

Mamić nositelj ideje

Saznajemo da je nositelj te ideje, a tko drugi, nego klupski savjetnik Zdravko Mamić. Njemu su se uvijek “palile žaruljice” kad se radi o velikim idejama i pothvatima. Iako više nema nikakve službene funkcije u klubu, stariji Mamić i dalje “živi” Dinamo. Ovaj uspješni klub koji godinama pokazuje svoju moć i snagu, koji se i ove godine plasirao u Ligu prvaka, njegovo je djelo. Izgradnja novog stadiona kojeg bi financirao Dinamo bio bi šlag na tortu njegova opusa.

- Novi stadion imao bi kapacitet od 25 tisuća gledatelja. Znate, mi u Dinamu smo ozbiljni ljudi, jedino se moramo boriti s nekim političkim strujama koje nam nisu dorasle u bilo kojem smislu, pogotovo poslovnom - kaže Barišić.

Naravno, novi Dinamov stadion ne bi više bio lociran u Maksimiru, nego na nekoj drugoj lokaciji. Tako da Modri više ne bi igrali na gradskom, nego na svom, Dinamovu stadionu. Ideja je to koju svakako treba podržati. Maksimirski stadion, iako ga je Dinamo opet o svom trošku renovirao, ne pruža normalne uvjete koji moraju imati klubovi koji recimo, poput zagrebačkog kluba, igraju Ligu prvaka. I ne samo Ligu prvaka. S obzirom na to da Grad sigurno neće financirati izgradnju novog stadiona, logično je da se Dinamo uzda “u se i u svoje kljuse”. Radi se o fenomenalnoj zamisli i rješenju svih problema ZG kluba koji je davno nadrastao sve klubove u Hrvatskoj i, kako se to voli kazati, regiji.

Ima li Dinamo novaca za takav projekt? Ima, nakon svih ovih fenomenalnih transfera, ulaska u Ligu prvaka te mogućih budućih transfera, modri klub može iznaći sredstva za izgradnju stadiona o svom trošku.


Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX

Pravi posao

Jučer sam razgovarao s nekim stručnjacima iz graditeljstva i arhitekture koji su kazali da bi takav novi Dinamov stadion koštao najviše oko 50 milijuna eura. Po pretpostavci da svaka sjedalica košta oko 2 tisuće eura, pa je onda računica jasna. Naravno, tu se radi o najvišim standardima, a sve to, kažu stručnjaci može biti i jeftinije. To je zapravo najviša cijena, možda će sve koštati i manje. Ostaje samo pitanje lokacije i, naravno, početka radova.

Jasno, postavlja se pitanje zemljišta. Hoće li Grad dati zemljište Dinamu, ili će ga ZG klub morati kupiti? Bilo bi ipak logičnije da Grad modrom klubu podari neki zemljišni prostor, s obzirom na to da bi Dinamo od svojih sredstava gradio stadion. Dinamo je brand metropole, klub izvrsnosti, ima li logičnije odluke nego da mu se podari zemljišni prostor?

U jučerašnjem razgovoru s predsjednikom Dinama, nismo mogli saznati što će se onda dogoditi s maksimirskim stadionom. Jer i njega je o svom trošku renovirao modri klub, tamo su stacionirani sjajni tereni za trening, hotel, vrhunski uređene unutarnje prostorije, svlačionice i sve ostalo. Barišić je kazao da ipak pričekamo odluke Izvršnog odbora u ponedjeljak.

Opet logičnim promišljanjem, moguće je da Maksimir ostane na raspolaganju drugim zagrebačkim klubovima, Dinamovoj nogometnoj školi, drugim sportovima... Bilo kako bilo, plavi klub još jednom pokazuje kako se rade pravi poslovi, kako se investira u izvrsnost. Dinamo godinama napreduje u svakom pogledu, organizacijskom, financijskom, sportskom... To je klub koji je daleko, u svim pogledima, odmakao od društveno-političkog i zemljopisnog prostora u kojem djeluje.

Linker
17. travanj 2024 00:55