CROPIX
BIT ĆE JOŠ POJAČANJA

DINAMO MOŽE I BEZ LIGE PRVAKA - FINANCIJSKI DIREKTOR OTKRIO BROJKE Evo koliko su Modri zaradili samo od transfera!

Zaradu smo trošili za nove ugovore osovini momčadi, 10-orici mlađih igrača, povećanje plaće Soudaniju i - zasad - dva pojačanja, ističe Škegro
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 20. srpanj 2017. 11:22

Ima li Dinamo osiguran proračun za 2017. godinu bez prodaje igrača i plasmana u Ligu prvaka, kako je na zadnjoj Skupštini u ožujku naglasio glavni direktor kluba Tomislav Svetina, tada još uvjeren u obranu naslova ‘modrih’?

Epilog je takav da u novu sezonu klub iz Maksimira ulazi bez prilike za novih 16 milijuna eura Uefinih premija, ali s mogućnošću natjecanja u skupini Europske lige i prihoda od nekoliko milijuna. Međutim, čak i da ostane bez tog novca, Dinamo ima zatvorenu financijsku konstrukciju za nadolazeće razdoblje, nema imperativa za velikim izaznim transferom, ističe Matej Škegro (30), mladi financijski direktor ‘modrih’, koji je u klubu od 2011., a član je Uprave od 2014. godine.

- Dat ću egzaktne podatke: mi za 2017. godinu u prihodima imamo Marka Roga od 14 milijuna eura. On je za dva i pol milijuna eura bio na posudbi u Napoliju do siječnja 2017. godine i otkupljen je tek sada. Također, Dinamo ima prihod od 50% od transfera Andrijaševića iz Rijeke, dakle točno 1,875.000 eura te zanimljiv prelazak u Inter iz siječnja 2015. Brozovića, koji je bio dvije godine na posudbi za četiri milijuna eura, a otkup ugovora bio mu je vezan uz određen broj nastupa, što se i dogodilo te je u siječnju 2017. prodan je za još četiri milijuna eura. Uz još neke sitne transfere tipa Mirka Marića u Videoton za 650.000 eura, Dinamo dosad u 2017. ima prihod od transfera od 20,525.000 eura, naglašava Škegro.

Toj brojci se još mora dodati prihod od posudbi Šituma (Lech) i Davora Lovrena (Fortuna), pa prihod od tzv. Solidarnosti, od igrača koji su nekad igrali u klubu te komercijalni prihod od ulaznica, tv-prava i ostalog, čime se dolazi do svote zbog koje je “Dinamov život ne ovisi o rezultatu”.

- Mudrim raspoređivanjem prihoda postigli smo da u 2017. možemo imati željenu bilancu potrebnu za poslovanje kluba bez premija od Lige prvaka.

Škegro prvi put javno otkriva koliko ljudi Dinamo hrani. Ponavlja se brojka od 200, no ona je 44,5 posto veća.

uefin monitoring - Imamo 53 igrača s profesionalnim ugovorom u prvoj i drugoj momčadi te posudbama. Zatim, ugovore sa igrača 94 stipendista; po novim Fifinim pravilima može se stipendirati i djecu od 10 godina i vezati uz klub. Zaposlenih trenera ima 34, a na tzv. poslovnoj suradnji još 24. Slijedi tzv. Radna zajednica od 84 čovjeka u uredima i na održavanju stadiona, što u zbroju daje 289 osoba sa stalnim zaposlenjem, većina na neodređeno. Nismo ubrojili u to honorarce koji će očistiti stadion nakon utakmice i neke druge vanjske suradnike.

Škegro podsjeća da je GNK Dinamo u sustavu poreza na dobit, fiskalizacije i PDV-a, s time da potonji Porezna uprava kontrolira na mjesečnoj razini. U 2016. je plaćeno 34,212.537,84 kn poreza, prihod je bio 492,273.723 kn, rashod 389,075.780, a dobit od 103,647.493 se prelila preko minusa iz prethodnog fiskalnog razdoblja.

- Ne znam baš puno tvrtki u Zagrebu sa 289 stalno zaposlenih koji su imali čak dvije revizije. Prošli tjedan je bila neovisna revizija PwC-a koja kontrolira prihode i rashode koje klubovi prijavljuju Uefi. Za 2016. smo Uefi prijavili prihod od 61,181.000 eura, rashod 44,203.000, što znači prema pravilima financijskog fair playa, pod čijim smo monitoringom bili, plus od 16,978.000 eura. Taj plus se pribraja poslovnim rezultatima iz 2014. i 2015. i radi se kumulativ prema kojem klub ne smije biti u minusu većem od pet milijuna eura unatrag tri godine. A Dinamo je sad od 2014. do 2016. u plusu 5,883.000 eura, ponosno podvlači Škegro. I objašnjava da su prijavljene brojke Uefi nešto drukčije nego hrvatskoj državi jer Uefa tolerira kao rashod ulaganje u omladinske pogone i imovinu, čime podržava ulaganje u mlade igrače.

- Napravili smo zdravi temelj, možemo čak ovu godinu, teoretski, završiti u nekom malom minusu bez velikih reprekusija. Nadamo se da se neće dogoditi jer smo već u 2017. ostvarili prihod od transfera veći od 20 milijuna eura, a taj novac smo prvenstveno iskoristili za bolje ugovore osovini momčadi, ostanak Soudanija i dolazak pojačanja, zasad Lecjaksa i Doumbije. A bit će toga još, zagonetno otkriva Škegro.

Osovina momčadi proljetos je potpisala petogodišnje ugovore do 15. lipnja 2022. To su Livaković, Benković, Sosa, Ćorić, Ademi, Gojak, Pavičić, Moro, Knežević i Hodžić.

- Ponovit ću da su zahvaljujući Dinamovu igranju u skupini Lige prvaka pretprošle sezone svi ostali klubovi HNL-a dobili 391.869,22, a ove će još više, jer je Uefa povećala proračun sudionicima. Taj novac sjeda na račun HNS-a koji ga proslijeđuje klubovima, prvenstveno za omladinske škole, a kako je novac utrošen klub opravdava kroz sustav licenciranja. Tim novcem se, dakle, razvijaju i splitska i riječka i osječka regija. Lakše je ući u Prvu ligu kad klub zna da starta s minimalno tri milijuna kuna. Primjerice Rudešu. Daj Bože da Rijeka uđe u Ligu prvaka, jer to je dobro za sav hrvatski nogomet i vesele me uspjesi svih klubova, konkurentna i zanimljiva liga koristi svima, a taj Uefin novac ostaje u Hrvatskoj.

60% Škegro kaže da Dinamo otprilike 60 posto proračuna troši na sportski sektor: plaće igrača, trenera i odštete klubovima. Također i demistificira floskule da se Dinamo financira iz javnog sektora:

- Javna sredstva dobivamo po dvije osnove, za održavanje stadiona i omladinsku školu i iznose manje od 5% proračuna kluba. I ona se isključivo troše namjenski te se moraju kvartalno pravdati točno za ono što su dobivena. Ne troše se na plaću, primjerice, Soudanija. A Dinamo je potrošio puno više svog novca na stadion i školu nego što je dobio od Grada, no mi to smatramo normalnim, nismo tražili refundaciju, poručio je Škegro.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 08:24