CROPIX
LOV NA OBRANU NASLOVA

DINAMO NAJAVIO RUŠENJE RIJEKE, ALI KAKO TO UČINITI? Vratiti legendu - on bi žmirećki zabio više od Henriqueza i Hodžića

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 21. prosinac 2016. 16:14

Možda će neke zbuniti pomalo kontradiktorne najave iz Maksimira. Jedan se dan govori o mladoj momčadi koja se stvara u Dinamu, koja će sve više preuzeti konce i koja ima za cilj biti na vrhuncu 2018. godine, kad na scenu dolazi nova klasifikacija Lige prvaka.

Tek što se počne pričati o klincima koji tako postaju “novi Dinamo”, čuje se priča kako će Modri u bogat zimski šoping jer moraju pojačati momčad za lov na Rijeku.

Dodatna vrijednost

- Imamo novac, imamo plan i želimo se na zimu pojačati. Imamo sjajne mlade igrače, ali nam je jasno da oni ne mogu sami, moraju stasati uz starije i iskusne igrače. Naš je cilj pronaći nove ‘soudanije’, igrače koji će biti dodatna vrijednost, kvaliteta i prevaga - najavio je na godišnjoj Skupštini glavni Dinamov direktor Tomislav Svetina. I otkrio put kojim će Dinamo krenuti u ovoj stanci.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Odakle sad taj novi preokret? Pisali smo već da je minus šest svojevrsna psihološka barijera; između plana A i plana B. Konkretno, da Soudani nije zabio u derbiju, da je Rijeka otišla na odmor s plus osam, Maksimir bi se polako pripremao za “život u sjeni”. Tada bi se, vjerojatno, odustalo od priče o skupim pojačanjima, Ivajlo Petev imao bi zadatak s (većinom) domaćim snagama napraviti na proljeće što se napraviti može.

Soudani
Vojko Basic / Hanza Media / Hanza Media

Pokušati stići Rijeku, ali ako se i ne uspije, opet dobro, jednom i ta šampionska serija mora stati. Tada bi se Dinamo usmjerio na plasman u Europsku ligu i pokušao stvarati momčad za to ljeto 2018. Međutim, Alžirac je zabio, na način koji pojačava euforiju i apetite, koji je, kako kaže Svetina, vjetar u leđa, i Dinamo je na minus šest i imperativ je sad u Maksimiru jasan - idemo stići Rijeku! I to je logično; no nameće se pitanje - zna li Dinamo točno kako to učiniti?

Naime, Modri još nikada zimi nisu bili u ovakvoj situaciji. Inače su na polovici sezone imali prednost i bili sigurni u naslov, dovodili su igrače, ili ih nisu dovodili, ovisno o kvaliteti u svlačionici, ali proljetni rasplet uvijek je bio isti. No kako se postaviti sada kada treba uloviti suparnika koji ima veliku prednost? Da, kupnjom. Ali koga kupiti?

Da Dinamo namjerava potrošiti i 15 milijuna eura za šoping - a planira, u najboljem slučaju, trostruko manje - na koga bi ih potrošio? Zimski prijelazni rok uvijek je “škakljiv”, ponuda nije široka, cijene su više, jamstva nema. Sva ta imena koja su dosad izašla u javnost, sve su to možda i dobri igrači, ali tko od njih može “obećati” naslov prvaka? Nema tu “kapitalca”, barem zasad. Uostalom, najbolje je pogledati koga je Dinamo sve dovodio u zimskom prijelaznog roku i kakvi su bili učinci tih igrača.

Football Soccer - Sevilla v Shakhtar Donetsk - UEFA Europa League Semi Final Second Leg - Estadio Sanchez Pizjuan, Sevilla, Spain - 5/5/16
Shakhtar Donetsk's Eduardo Da Silva looks dejected
Reuters / Marcelo del Pozo
Livepic
EDITORIAL USE ONLY. - RTX2D10R
Reuters / Marcelo del Pozo Livepic
Eduardo da Silva

Sami bacili rukavicu

Jedini za kojega bi, donekle, u Dinamu bili sigurni da može pomoći u lovu na Rijeku jest Eduardo. On će, potpisujemo, zabiti više od Henriqueza i Hodžića, žmirećki. Ali, ako Dinamo plati Eduarda milijun i možda i više eura, onda se od njega očekuje i da bude glavni pokretač momčadi i na ljeto, u borbi za Europu, a s 34 godine na leđima, može li on to? Stoga u Dinamu sad žele zadržati Soudanija! Međutim, ostane li u Maksimiru, zbog Afričkog kupa nacija ionako ga neće biti do veljače, propustit će pripreme, igrati bez pravog odmora od ljeta... Tu je i upitan motiv, ima li za Soudanija još izazova u Maksimiru?

Puno je tu još dvojbi; Dinamo je na raskršću i traži pravi put. Paradoksalno, da Soudani nije zabio u Splitu, ljudima u Maksimiru bilo bi lakše prelomiti neke odluke... Sad znaju da imaju zaostatak koji se može nadoknaditi, ne smiju odustati od naslova, ali što napraviti da bi Dinamo doista bio jači no što je sad, koji su to igrači koji će zaustaviti Kekovu momčad? Jednostavno, nikad na zimu nisu razmišljali o tome i sad se moraju “prešaltati”. Svaki potez može presuditi, svaki uloženi milijun može biti bingo ili potpuno promašena investicija. Sami su sebi bacili rukavicu velikim najavama, sad slijedi realizacija.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 18:53