Maja Zlatevska / CROPIX
IGRAČ PREOKRETA PROTIV VARDARA

DINAMOV NOVI KLINAC BEN OTKRIO IMPERATIVE 'Ciljevi za sezonu? Oni ne uključuju i Ligu prvaka'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. srpanj 2016. 20:15

Filip Benković bio je igrač preokreta na uzvratnoj maksimirskoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka u kojoj su Modri izbacili Vardar. Bio je pričuva, ali je njegov ulazak u igru donio veliki pomak u plavoj momčadi. Odmah nakon utakmice trener Zlatko Kranjčar posebno je izdvojio baš njega, kazao je kako je mladi momak, kojeg u plavoj svlačionici svi zovu Ben, stabilizirao igru njegove momčadi.


Danas Benković po svemu sudeći ipak neće biti starter protiv Gruzijaca. Trener Kranjčar drži da Dinamo iz Tbilisija ipak neće biti tako napasan kao Vardar. Međutim, mladi stoper je igrač koji je budućnost Modrih.


Ciljevi se znaju

- Prije svega, najvažnije je da smo mi okrenuli rezultat, dobili utakmicu s Vardarom i prošli dalje, to je glavno. Što se tiče moje igre, naravno da mi je golemi kompliment to što je trener rekao, jako sam sretan i to će mi samo biti poticaj za dalje - kaže Benković.
Naravno, s obzirom na takav sjajan start u sezonu, pitamo što očekuje od nje, vjeruje li da će zabetonirati mjesto startera u Kranjčarovoj momčadi?

- Ciljevi kluba se znaju, obraniti duplu krunu i doći što dalje u Europi. Što se tiče mene osobno, moram što više raditi i trenirati pa će doći i sve ostalo. Naravno, svaki igrač trenira da bi igrao, ali ima puno utakmica i vjerujem da ću zaslužiti i dobiti minutažu.

Ipak, hoće li ova sezona definitivno potvrditi vašu nogometnu klasu?
- Tek sam neki dan napunio 19 godina... Nikamo mi se ne žuri, ali ponavljam, volio bih što više igrati i razvijati se.
Odgovara li vam igra s tri igrača u zadnjoj liniji koju u budućnosti najavljuje trener?
- Što god trener odlučio da je najbolje za momčad - ja sam tu. Za Dinamo ću i braniti ako tako odluči trener. Ništa mi nije teško...

Što je najvažnije za stopera, koje karakteristike?
- Danas je za stopera važno baš sve. Možda je prije to bila pozicija na kojoj igra prema naprijed nije bila “pod mus”, ali u današnje vrijeme kada se svi brane i napadaju, nema više “švercanja”. Nogomet je strašno napredovao. Pogledajte samo napadače, koliko oni samo trče i igraju obranu. Obrana počinje s njima, a napad počinje s braničima i golmanom tako da svi moraju znati sve.

Kako će Dinamo proći u Europi ove sezone?

Proći će u skupinu Lige prvaka

Ispast će na zadnjoj stepenici i ući u Europsku ligu

Neće izboriti ni Europsku ligu niti Ligu prvaka

Ispadaju već protiv Vardara

Znate li vi sve, što vam nedostaje?
- Stvarno ne volim pričati o sebi tako da bi ovo pitanje, ako se ne ljutite, radije preskočio.
Tko vam je uzor na stoperskoj poziciji?
- Thiago Silva.
Danas biste opet mogli dobiti minutažu protiv Dinama iz Tbilisija?
- Naravno, želio bih da se to dogodi. Svaki igrač, općenito sportaš, trenira i želi igrati utakmice. Naravno, trener je taj koji odlučuje.


LP nije imperativ

Tri najveće želje za ovu sezonu?
- Prvenstvo, Kup i… Ne mogu baš sve tri iskoristiti odmah na početku, zar ne, ha-ha…
Da ona treća ipak nije plasman u Ligu prvaka?

- Ciljevi su nam ove sezone obraniti duplu krunu i naravno kako ćemo dati sve od sebe da to i ostvarimo. Sigurno neće biti lako, ali mislim da smo najbolji i da imamo kvalitetu kojom to i možemo i ostvariti. Što se tiče Lige prvaka, svakako je želja, ali ne i imperativ. Htjeli bismo drugu godinu zaredom biti dio te čarobne Lige prvaka, ali trebat će nam se dosta toga poklopiti da ostvarimo taj sjajan uspjeh. Za početak treba pobijediti danas, onda u uzvratu proći Dinamo Tbilisi pa ćemo onda moći pričati dalje - zaključio je Benković.

Imate li možda tremu?
- Ne! Možda sam imao na početku seniorske karijere, posebno na prvim treninzima sa svim tim zvijezdama. Ali dečki su me super prihvatili, pomogli mi oko prilagodbe i brzo je sve prošlo.

Je li vam još uvijek negdje u sjećanju onaj kiks iz Allianz Arene protiv Bayerna, što vas je taj kiks naučio?
- Sa 18 godina sam čuvao Lewandowskog, u to vrijeme vjerojatno ponajboljeg napadača na svijetu koji je zabijao po nekoliko golova po utakmici. Pogreške se sjećam i, kao i svaki put u životu, naučio sam nešto iz toga, izvukao pouke i - idem dalje. U sportu se ne živi od jučer. Bio jučer na utakmici najbolji ili najgori, to je prošlost. Sutra je novi dan, nova utakmica i samo je to važno…

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 11:43