Tomislav Mazalović (lijevo)
 Tomislav Mazalović (lijevo) / CROPIX
MOTIVIRANJE NOVCEM

DINAMOV POTEZ IZ 2009. GODINE POKRENUO VELIKU RASPRAVU 'To nije zabranjeno nigdje u svijetu, pa tako ni u Hrvatskoj, ali je moralno vrlo upitno'

PREMIRANJE Povjerenik natjecanja Prve lige Josip Brezni i izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović o novčanom motiviranju igrača s “druge adrese”
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. veljača 2017. 09:06

Tomislav Mazalović, nogometaš Intera, u razgovoru za SN načeo je vrlo zanimljivu temu. Radi se, naime, o premiranju! Klubovi koji se, recimo, bore za naslov prvaka ili za ostanak mogu premirati druge klubove koji igraju protiv njihovih izravnih konkurenata. Spomenuo je Mazalović situaciju iz 2009. godine kad je Dinamo premirao Cibaliju koja je tada “otkinula” bod Hajduku u Vinkovcima.

Modri klub sada također može uložiti, recimo, u Inter, koji u prvenstvenom kolu koje slijedi u Zaprešiću dočekuje Rijeku. Bilo bi zgodno za Modre da Zaprešićani uzmu koji bod... Iz Maksimira nema nikakvih najava premiranja Zaprešićana, ali zašto ne? Premiranje nije zabranjeno nigdje u svijetu, pa tako nije ni u Hrvatskoj. Drugo je sad pitanje morala i sportske etike.

Ništa u pravilima

O premiranju klubova jučer smo razgovarali s povjerenikom natjecanja Josipom Breznijem.

- Premirati nekoga za pobjedu nije zabranjeno!

To je kazao Brezni, to smo i znali... Kad smo postavili pitanje o moralu kod takvih premiranja, kazao je:

- Pa, gledajte, ako se utakmica pusti suparniku, to je kažnjivo. Dakle, ja ovdje mogu govoriti samo o pravilima. U njima nigdje nikad nisam našao da je zabranjeno stimulirati. Međutim, ponavljam, namještanje utakmica u smislu puštanja jest kažnjivo. Evo baš sam danas negdje pročitao da je 1999. godine Dinamo navodno stimulirao Osijek u sudaru s Rijekom, čak se i spomenula cifra od milijun kuna. Ta cifra je navodno bila naknadno i potvrđena negdje od strane zagrebačkog kluba.

Onda se sjetio jednog primjera iz Primere.

- Sjećam se da se prije desetak godina u medijima stalno provlačilo da su se se Real i Barcelona stalno natjecali tko će bolje stimulirati klubove koji su igrali protiv jednih i drugih. Naročito u posljednjim kolima. Znam da je tada Tenerife uvijek imao sreće, jer se baš dvije-tri godine u posljednjim kolima sudarao s Realom i Barcelonom.

Brezni se, naravno, osvrnuo i na moralnost kod premiranja:

- Naravno da je upitna moralna komponenta onoga koji nudi premije, a pogotovo onoga koji to prihvaća. Zar je normalno da sportaš mora biti dodatno stimuliran za pobjedu? Zar se to ne podrazumijeva? Meni je s te pozicije to jako upitno. Jer kad igrači istrče na teren valjda žele pobjedu. To je jedino normalno.

Drugo je puštanje

Što kažu u Hrvatskom nogometnom savezu? Izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović veli:

- U međunarodnim krugovima, u nekim velikim i razvikanom ligama, dosta je popularno premiranje, pogotovo u Španjolskoj i Engleskoj. Premijama se stimuliraju igrači da igraju bolje i kvalitetnije. Naravno, zabranjeno je stimuliranje na način da se nekome pusti utakmica. Upitno je sve, naravno, s moralnog stanovišta. Zašto stimulirati nekoga da brže trči, više skače, da igra jako dobro. Kao da to ne bi trebao raditi na utakmici?

Kaže da je nemoguće nekome zabraniti da stimulira nekoga da igra bolje, kako bi stimulator od toga imao koristi.

- Nezgodno bi bilo jedino da su zahtjevi onoga koji stimulira vezani uz nešto što nema veze sa sportom. To bi bilo ponižavajuće za nogomet. Dakle, stimulacija ili premiranje bilo koga nije zabranjeno, ali je moralno upitno - zaključio je Vrbanović.

-------------------------------------------------------------

DINAMO: Ove sezone nema premiranja

Puno se puta Dinamo dovodilo u vezu s premiranjem suparnika u dvobojima protiv glavnih rivala. Ne samo 2009., već i 1999. kad je također u “igri” bila Rijeka. Osijek je tada, navodno, dobio dobar novac da se dodatno potrudi na Kantridi u “onoj” utakmici. Također, po jednoj priči su Modri premirali i Hajduk protiv Varteksa, uglavnom, ono što je Mazalovića javno rekao nije novost, takvih je glasina bilo svih ovih godina.

- Ne znam što je bilo prije, uvijek je bilo raznih priča, nije to ni zabranjeno. Ali, što se nas tiče, mi ni o kakvom premiranju ne razmišljamo, niti ćemo to raditi. Svatko neka se bori za sebe, mi ćemo gledati samo sebe, čeka nas utakmica u Vinkovcima, koja nam je sad glavna preokupacija - rekao nam je glavni direktor Tomislav Svetina.

To je službeni stav Maksimira, nema tu previše filozofije, Dinamo sad ne želi na sklizak teren, što premiranje, svakako, jest. Uostalom, puno je još kola do kraja, Modri bi se stvarno morali “istrošiti” da motiviraju sve preostale Rijekine suparnike u prvenstvu.

CIJELI ČLANAK MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 09:54