Duje Klaric / CROPIX / CROPIX
ULAGANJE U MLADE

DINAMOVA VS. HAJDUKOVA NOGOMETNA AKADEMIJA Koja je bolja? Šefovi Modrih i Bijelih uvjereni u jedno - da su bolji od najljućih rivala

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. svibanj 2017. 21:16

Ivo Šušak od lani je šef Dinamove omladinske škole. Kad je dolazio, a ponovio je to i neki dan na dočeku pobjednicima Premier kupa, u šali je kazao:

- Ja ću biti sretan ako ništa ne pokvarim, a ako još u nečemu i doprinesem, odlično! Vjerujem da pokvario nisam ništa...

Kadeti i pioniri su prvaci države, a te dvije kategorije, kao i juniori, igraju finale Kupa, procurio je kroz Dinamove ruke tek jedan trofej, naslov juniorskog prvaka. Kup dolazi kao vrhunac sezone, tri utakmice, isti protivnik - Hajduk.

- Pa, dobro ste rekli, možemo dosad biti zadovoljni sezonom. Pioniri i kadeti osvojili su naslove prvaka i prije kraja sezone, tri kategorije su u finalu Kupa, jedino taj juniorski naslov, ali dobro, bile su takve okolnosti, igrali su mlađi igrači, tako da, kad se podvuče crta, dosad je sezona stvarno uspješna - kaže Šušak.

Zagreb, 280415.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 31. kola 1. MAXTv lige izmedu Dinama i Osijeka.
Na fotografiji: Ivo Susak.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Nema nikakve drame

Iskusni stručnjak s optimizmom najavljuje trostruki obračun u petak u Ludbregu.

- Gledajte, to je Kup, znamo kakvo je to natjecanje, nepredvidljivo. Po onome što sam dosad vidio tijekom sezone, mi smo bolji od Hajduka, to smo pokazali i na terenu i vjerujemo da ćemo se iz Ludbrega vratiti s tri nova trofeja. Jer, u svakoj utakmici idemo po pobjedu. No, nemojte me pitati s čime bismo bili zadovoljni, imamo li neke imperative, pritiske, jer u finalu Kupa teško je tako postaviti stvari. Igra se jedna utakmica, može odlučiti jedna lopta, sve je moguće. Ukratko, idemo po naslove u sve tri kategorije, ali ne vratimo li se s punim ulovom, neće biti dramatično.

Nekakav je dojam da je u Dinamu mala rupa između 1998. i 2003. godišta, da ove generacije nisu tako moćne i dominantne kao što je bila ova iz koje i danas dobar dio igrača igra za prvu momčad?

Ima li Dinamo problema s nasljednicima ove generacije, igračima koji bi nakon More, Solde, Sose i kompanije trebali prijeći u ozbiljan seniorski nogomet?

- Jasno je da nitko na svijetu ne može proizvoditi igrače kao na tekućoj vrpci, ne može ni Dinamo izbacivati generaciju za generacijom. Ali, mislim da problema s nasljednicima neće biti, jer u svakoj od tih generacija imamo nekoliko igrača, koji bi mogli postati klase - ističe Šušak.

Čut ćete za njih

Sad dolazi na red 2000., pa 2001. godište...

- Da, i siguran sam da ćete za te dečke još čuti. Da se razumijemo, rezultat jest važan, uvijek i u svakoj kategoriji, ali najvažnije je ipak proizvesti kvalitetne igrače za prvu momčad.

Hoće li biti kakvih promjena u rosterima momčadi, s obzirom na to da su česte rotacije igrača, pogotovo između Dinama II i juniorskog tima?

- Nemamo puno prostora za manevar, jer svi imaju svoje obveze. Ne možemo uzeti nikoga iz prve momčadi, a iz Dinama II u juniorima će igrati samo Hudećek i Đurasek, ostali nisu dostupni. Isto tako, s obzirom na tov da je ozlijeđen vratar Horkaš, kadet Kotarski branit će za juniore. Ima još neki problema s ozljedama, vidjet ćemo kako će treneri još to zakrpati.

Kako Ivo Šušak, kao iskusni trenerski lav, pogotovo u radu s mlađim uzrastima, vidi Hajdukovu školu, trenutačni rad na Poljudu?

- Koliko sam pratio kroz ovu sezonu, ima i tamo zanimljivih igrača, Hajduk ne radi loše. Bit će zanimljivi ti susreti u Ludbregu, jedna utakmica nosi dodatnu zanimljivost i tenziju, motiv, neizvjesnost. Vjerujem kako ćemo baš mi obogatiti našu trofejnu vitrinu - podvukao je šef Dinamove škole.

Nema preopterećenosti

Za kraj, postoji li u Dinamu možda problem previše utakmica? Dojma smo da igrači, ponajviše juniori, igraju puno i za mnogo momčadi. Od juniorske, Dinama II, raznih nacionalnih reprezentacija čak do prve momčadi, one seniorske Ivajla Peteva?

- Mi pratimo koliko tko igra i mislim da nema tu puno iskakanja. Za juniore je idealno 45-55 utakmica, a budući da su prvenstvene utakmice premalo, prihvaćamo pozive s raznih međunarodnih nogometnih turnira, jer se želimo okušati u toj konkurenciji. Mislim da većina igrača ipak nije preopterećena - zaključio je Šušak.

--------------------------------------------------------------

Tri finala u jednom danu igrat će sutra u Ludbregu Hajduk i Dinamo. Krešimir Gojun voditelj je Hajdukove omladinske škole, ili Akademije, kako se naziva na Poljudu. Najodgovorniji je čovjek Akademije i zato je Gojuna dočekalo logično pitanje: Jesu li tri finala kruna rada ili samo jedna stepenica u procesu?

- Napravljen je rezultatski iskorak koji već dugo nije bio, jer Hajduk godinama nije sudjelovao u finalima u sva tri Kupa. Dosta smo se približili Dinamu i s tog aspekta sam zadovoljan. Međutim, zadovoljniji sam načinom na koji smo došli do toga. Dobrim pristupom i radom svih stožera unutar kategorija. I to je bitan napredak - kaže Gojun.

Split, 170517
Kresimir Gojun voditelj omladinskog pogona HNK Hajduka ciji igraci ovih dana igraju zavrsnice prvenstva u svim kategorijama.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunovic / CROPIX / CROPIX

Što očekujete od tri finala pionira, kadeta i juniora?

- Cijenimo protivnika, znamo s kim igramo, a šanse su 50-50. Bio bih nesretniji da osvojim Kup, a da ga nismo igrom zaslužili. Mene zanima kako igrom možemo doći do rezultata.

Jesu li tri finala pokazatelj bliske budućnosti Hajduka i Dinama? U njihovim mladim kategorijama koncentrirana je kvaliteta iz cijele Hrvatske, a dopunska selekcija s obje strane sadržana je uglavnom u kategoriji inozemnih pojačanja.

- Može se tako gledati, ali bitno je da manje gledamo druge, a više sebe. Mi ne možemo u puno stvari parirati Dinamu, posebno u materijalnoj moći i infrastrukturi. Ali, možemo parirati u struci i kvalitetnom radu. Svake godine ćemo se sve više približavati, a cilj nam je da Akademija Hajduka kroz tri-četiri godine bude broj jedan u Hrvatskoj.

Trebat će za takav cilj poboljšati infrastrukturu, jer 10 generacija radi na jednom terenu. Veliki klub, a infrastruktura na nivou niželigaša. Jesu li vas iznenadili tako loši uvjeti na Poljudu?

- Ne, nisu me iznenadili, znao sam kamo dolazim. Za klub ovakve veličine je zaista skromno, ali radi se na bitnom poboljšanju.

U prvi plan ide razvoj igrača, zato idemo s jasnim pitanjem: Ima li Akademija desnog i lijevog beka za prvu momčad? Takvi profili već godinama ne izlaze iz Akademije Hajduka.

- Ima igrača s takvim potencijalom. Danas su bočni, krilni igrači jako cijenjeni. Nisu to igrači koji su manje bitni u ekipi.

Teško je prognozirati

Prve godine postavljanje projekta, druge godine stabilizacija, a treće godine na površinu izlaze rezultati rada.

- Zasad proces ide po zamišljenom planu. Postavili smo cilj ulaska druge momčadi u Drugu ligu, te s juniorima ove sezone izboriti nacionalnu ligu, jer regionalna liga nije adekvatna za razvoj mladog igrača. Jedan cilj smo ispunili, a drugi cilj stiže za mjesec dana. Pet regionalnih prvaka igra za jedno mjesto na turniru u Splitu, nadamo se...

Produkcija igrača za prvu momčad temeljni je cilj, složili smo se, iznad rezultata. Apsolvirali smo pitanje bekova, idemo dalje. Prva generacija koju ste zatekli 1998/99. ostala je u sjeni...

- Produkcija je teška riječ, razvoj igrača za seniorski nogomet je cilj. Međutim, sportska prognoza je kazati hoće li biti igrača za prvu momčad. Igrača iz generacije 1998/99. nema u kadru prve ekipe, ali na pripremama su bili Teklić i Pasariček. U Hajduku je veliki problem bio prelazak iz juniorskog u seniorski nogomet.

Jasna vizija

Predsjednik Kos je naglasio “puno očekujem od generacije 2000/01.”, trenutno kadetske momčadi.

- Imamo više reprezentativaca, imamo jasnu viziju i strategiju što ćemo raditi s tim igračima. Priključivati prvoj momčadi, igrati nacionalnu juniorsku ligu... ima raznih mogućnosti za njihov razvoj. Pripreme? Teoretski mogu svi otići na pripreme.

Godinama ste bili trener u omladinskom pogonu Dinama, a od kolovoza prošle godine ste na Poljudu. Koje su razlike?

- U Dinamu sam bio trener, a u Hajduku imam odgovorniji posao voditelja Akademije. Imam veliku podršku kluba, nemam nikakve pritiske. Dobro sam prihvaćen i tako se osjećam. Uvijek sebi kažem, može se pogriješiti, ali treba raditi savjesno.

Promijenili ste gotove sve trenere u Akademiji prošle jeseni, a zatim uveli i novosti u pedagoški pristup.

- Nisam bio zadovoljan ni kako se kontrolira školovanje igrača. Ponašanje, obrazovanje i, na kraju, nogomet. Zaposlili smo pedagogicu, ali roditelji također trebaju napraviti dodatni napor.

Čime biste bili zadovoljni na kraju ugovora potpisanog prošlog ljeta na “dvije plus dvije” ? Jeste li već mislili što će biti u ljeto 2018?

- Da Hajdukova Akademija bude najbolja u državi, to je moj cilj. Nastavak? Nisam razmišljao ni o čemu drugome, nego o nastavku angažmana u Hajduku.

Dinamova škola godišnji proračun ima oko 10 milijuna kuna, saznali smo u Maksimiru. Dobar dio gradskog novca koji je stizao u Dinamo bio je upravo za svrhu škole i razvoja igrača, stoga ta svota i ne djeluje tako mnogo. A, i kad znamo koliko su baš produkti modre škole donijeli klub svojim igrama i transferima, onda definitivno ne možemo govoriti o basnoslovnom iznosu, jer, sve se to višestruko vratilo. Još kad čujemo da neki veliki europski klubovi, koji nemaju ni približno toliko svojih igrača u škole ulažu sličan iznos ali u eurima...

--------------------------------------------------

Nema posebne stavke u klupskom proračunu koji se odnosi na Akademiju. Znano je da u Akademiji posao ima 10 trenera i nekoliko ljudi iz stručnih službi (pedagog, fizioterapeuti...) i pritom Akademija koristi sve stručne i infrastrukturalne platforme na kojima djeluje i prva momčad. Nekoć je omladinska škola imala posebne sponzore koji su novac isključivo plasirali u podmladak, ali danas Akademija djeluje u ukupnom financijskom proračunu kluba od 80 milijuna kuna godišnje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 19:37