Foto: Vlado Kos / Cropix
PROBLEMI U OSIJEKU

DONEDAVNO SU BILI JUNACI, A SADA SU REDOM NA UDARU KRITIKA Osebujni hrvatski trener sve više gubi živce: 'Više ne znam do kada čekati'

OSIJEK Donedavni junaci momčadi trenera Zorana Zekića zbog snažnog pada forme našli se na priličnom udaru kritika
Piše: Darko RužićObjavljeno: 22. studeni 2017. 13:49

Teško je i zamisliti udarnu momčad bez Muzafera Ejupija i Dmitra Lope. Svaki je od njih u određenom razdoblju iskazao velike vrijednosti za koje nitko nikad nije ni pomisliti mogao da će doći pod sumnju. Nisu zapravo ni danas, ali da su izloženi kritikama zbog pada forme koju i sami već dugo traže, to je činjenica.

U prošlom prvenstvu Ejupi je bio najbolji strijelac Bijelo-plavih sa 14 postignutih pogodaka. Odmah iza njega na klupskoj ljestvici strijelaca bio je Dmitro Lopa. Zajednički su u učinak momčadi prvoligaša s Drave ugradili 22 prvenstvena pogotka. A ove sezone je za obojicu pred protivničkim vratima nastupilo sušno razdoblje. Poglavito za Lopu. Ukrajinac je do sada bez ijednog pogotka. Ejupi pak sa samo za njega mizerna dva pogotka. Tko bi se tome nadao…

Zagreb, 250917.
Stadion u Kranjcevicevoj.
Hrvatski telekom Prva Liga, 1.HNL, 10. kolo, seniori, NK Rudes - NK Osijek.
Na fotografiji: Muzafr Ejupi.
Foto: Damir Krajac / Hanza Media
Damir Krajac / Hanza Media / CROPIX
Ejupi

Dok je Makedonac u napadu Osijeka bio u golgeterskoj formi, Bijelo-plavi problema s rezultatima gotovo da nisu imali. Ni prošle sezone, ni na početku ove, ali onda je stao, nestao. Nitko mu ne može poreći trud i zalaganje u vrijeme igre, ali i ono malo izglednih prigoda u kojima se nađe potroši kao pijani milijarder novce.

Postao bezidejan

Lopa je pak drugi tip igrača. Naravno i s drugačijom ulogom u momčadi. Dok je u prošlom prvenstvu svojim potezima čak i rješavao utakmice, u ovom se muči i pati, a nitko ne pronalazi pravu dijagnozu o čemu je riječ.

Doduše, imao je Ukrajinac u prošlom prvenstvu najčešće drugačiju ulogu u momčadi trenera Zorana Zekića. Djelovao je s krilne pozicije, a sada je u veznom redu.

- Najbolje se snalazim kao ofenzivni vezist - prigodom dolaska u Gradski vrt kazao je na svom predstavljanju Dmitro Lopa.

Senj, 200917. 
Stadion pod Nehajem. 
Utakmica 1/16 finala kupa, NK Nehaj - NK Osijek. 
Na fotografiji: Dmytro Lopa.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Ipak, igrao je na krilu. Trener Zekić ga stalno uvrštava u svoj vezni red. Lopa poslije odigranih utakmica ostaje dužnik i jedan od onih na koje se slijeva kritika. Stalno se čeka da proigra, da mrdne, da nešto kvalitetno i konkretno učini, ali toga nema. Prečesto je s previše dodira s loptom, čini se bezidejan, a u igri “jedan na jedan” prolaz u nadigravanju ne pronalazi. Da je pad njegove forme ili njen izostanak objektivan problem igre Bijelo-plavih, to je nedvojbeno. I to tim prije što više ni ono što je obavljao u prošlom prvenstvu, izvodio slobodne udarce, danas ne radi.

Za to je zadužen Petar Bočkaj.

- Svakako je Lopa jedan od onih na koje sam mislio da kod nekih kriza forme predugo traje. Više ne znam do kada čekati. No, vjerujem i dalje i u njega i svakoga onog koji ima znane nam vrijednosti, a igrom to u posljednje vrijeme ne potvrđuje. Zato sam i njemu i svima rekao da se spuste na zemlju i više misle na nogomet. Ni kod koga nije upitno htijenje i volja, ali kao da ih neke stvari previše ponesu pa zaborave neke zahtjeve koji su pred njima.

Svojevrsna kriza

Već je na sve moguće načine opjevana i opisana nemoć Bijelo-plavih u igrama s onim momčadima koje su u prvenstvu daleko ispod njih u plasmanu na tablici. Novo se nema što reći, a da je u pitanju svojevrsna kriza, to ni Osijekov strateg ne izbjegava priznati.

- Uvijek sve detaljno analiziram. Svaki trening, svaku utakmicu, sve, baš sve. Moj je zaključak da kod nas nije u pitanju ništa drugo do kriza rezultata u takvim utakmicama. Nije u krizi naša igra, već realizacija. Da, postižemo pogotke u svakoj utakmici, ali toliko toga propustimo da glava boli. Čak i jedanaesterce ne realiziramo. Sada je krajnje vrijeme da se svi zajedno, posebno igrači, zamislimo i ispravimo sve uočene manjkavosti.

Ima onih koji su uvijek “generali nakon bitke”. Na klupu za pričuve bi posjeli ovog ili onog, ali trener nije tog mišljenja. Kao, neigranje i sjedenje na klupi nikoga neće vratiti u formu.

- Gledajte sad tu situaciju s Ejupijem. Ne ide mu. U dobrom je dijelu sam za to kriv. Otvorio je sezonu dok smo bili u Europi na pravi način, a upozoravao sam ga, ako ne nastavi s radom kao do tada da će mu se osvetiti. Trudi se, hoće sada, ali ne ide pa ne ide. Najlakše bi bilo, a nemam na to pravo, reći da je Ejupi kriv, pa ga pokopati. No, ne mogu zaboraviti sve ono dobro što nam je donio prošle sezone i početkom ove. Vjerujem u njega i tražim kako mu pomoći da što prije opet bude onaj pravi, pa i bolji od toga - veli trener Zekić.

Spomen Ejupija i Lope kao onih koji su navukli kritike na svoja leđa, samo je dio problema s kojima je Osijek suočen u situaciji kada mu ne ide po planovima i željama, poglavito onih navijačkih. Trener Zoran Zekić im vjeruje, svima vjeruje, a mogu li opet biti na onoj razini kada su oduševljavali pobjedama nad Luzernom, PSV-om, Rijekom, Hajdukom uskoro će se vidjeti, jer Bijelo-plavi su u najdelikatnijem dijelu sezone kada će se sve razotkriti. Nakon dva sraza s Hajdukom u četiri dana sve će maske, ako ih ima, biti skinute.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 18:45