Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
IKONE OBJASNILE

EVO I NJIH, DA SE OGLASE U OVIM TEŠKIM TRENUCIMA ZA KLUB Hajdukove legende jasno poručile: 'Ne ide bez novca, a sezonu možemo baciti u smeće'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 02. prosinac 2016. 15:45

Što kažu Hajdukove legende o smjeni trenera Marijana Pušnika? Hajduk je u prvenstvu zaostao za prvoplasiranom Rijekom 11 bodova, izgubio je dva domaća derbija u Poljudu, a mladi igrači kod Pušnika nisu gotovo ništa odigrali.

Tko je kriv? Je li najveći krivac Marijan Pušnik, predsjednik Ivan Kos ili možda činjenica da Naš Hajduk bira članove Nadzornoga odbora koji su smijenili bivšeg predsjednika Marina Brbića što je nagnalo na povlačenje sportskoga direktora Gorana Vučevića.

Škola je ključ

Potom je Kos izlazna vrata pokazao treneru Damiru Buriću. Ovoljetne rošade nisu donijele rezultata, pa su stoga i navijači ogorčeni, ali i klupske legende ne vide kako će doći do pomaka u Hajduku. Svi se slažu da bi Hajduk s vlastitim snagama, oslanjajući se na omladinsku školu, trebao pronaći formulu uspjeha.

- Malo gledam utakmice da bih ušao u dublju analizu tko je kriv, no još jednom se pokazalo da je trenerska sudbina takva da mora otići kada nema rezultata. Eto, gdje je Split na tablici u ligi pa je izbacio Hajduk u Kupu!? Kad su dobri rezultati, onda nema problema, a ovako je došla “smrtna presuda”, da se tako izrazim. Bilo koji komentator ili trener trebao bi više gledati treninge da bi rekao je li samo to trenerova krivnja. No, oni koji su doveli trenera također su odgovorni. Također, utjecaj Našega Hajduka je velik. Što se tiče budućnosti ne vidim dobre stvari, prije svega zbog financijskog stanja u kojem se Hajduk nalazi. Nema novca i teško je napraviti rezultat. No, ono što bi trebalo napraviti jest rekonstruirati u potpunosti omladinsku školu. Isto tako, može se reći navijačima da je potrebno strpljenje. To bi trebao biti prvi cilj. Ne može se na čelo omladinske škole dovoditi početnike. Uvijek kažem da je to mjesto možda čak i važnije od funkcije glavnoga trenera - smatra Ivan Buljan, igrač zlatne generacije Bijelih koji je bio i trener, a kao sportski direktor potpisao je ulazak u četvrtfinale Lige prvaka.

Split, 250111.
Ivan Buljan nekadasnji nogometas Hajduka.
Foto: Jakov Prkic / Cropix
Jakov Prkic / Cropix / CROPIX

Vilson Džoni dugo je bio skaut u omladinskom pogonu Hajduka, a također je dio zlatne generacije Bijelih. Džoniju se isprva svidio Pušnik jer je pokazivao mentalitet sličan dalmatinskom, no i on je s vremenom postao svjestan da Slovenac neće donijeti toliko željene promjene.

- Ovo je bilo očekivano. Hajduk je ispao iz utrke za prvaka, nema nas u Europi i sad smo još ispali iz Kupa. To je potpuna realnost nakon takvih rezultata. Nemam ja puno prigovora za trenera budući da on nije dovodio igrače. Naš Hajduk bi, ako ima utjecaja i ako je naš, kako se zove, trebao utjecati na to da igraju naša djeca. Tužno je da smo ispali na sva tri polja i što Hajduk još jednu sezonu neće osvojiti trofej. Ovu sezonu može baciti u smeće. Ne mogu razumjeti da ne igra gotovo nitko iz Hajdukova omladinskoga pogon. Pa Hajduk je bio poznat po igračima iz našega pogona, zavidio nam je i veliki Ajax na omladinskoj školi. Gdje god se Hajdukovi igrači pojave, oni su najbolji u svojim klubovima u ozbiljnim ligama - Džonijevo je mišljenje.

Ante Cizmic / Hanza Media
Ante Cizmic / Hanza Media / CROPIX

Isto već godinama

Hajduk je bio pojam sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća, jer nakon zlatne generacije pojavila se nova u kojoj je status igračke legende stekao i Ivan Gudelj, koji smatra da današnji Hajduk nema postavljene ciljeve na račun kojih bi se preuzimala odgovornost.

- U Hajduku se događa već isto godinama. Ljeto počne s euforijom, a onda se ispadne oko Velike Gospe iz Europe, zaostane se u prvenstvu i kao sad ispadne u Kupu. Ne može se u Hajduku slaviti borba za treće mjesto, tu nema nikakvoga opravdanja, to mi je smiješno. Meni je nepojmljivo i da publika plješće nakon poraza. Ne razmišljam tko je na vlasti u Hajduku, ali on bi se uvijek trebao boriti za prvo mjesto i biti dio Europe. Morao bi imati 70 posto domaćih igrača, a 30 posto bi trebali biti igrači europske klase. Trenere uvijek štitim, ali ako nema rezultata, onda se treba odgovarati. Međutim, nije odgovornost samo na Pušniku, jer su mu drugi dovodili igrače. Nisu postavljeni jasno ni ciljevi. Isto tako, moralo bi se unaprijed znati koji je trener u planu kada aktualni ode, trebalo bi imati spremnoga nasljednika. Nadao sam se da poboljšanju nakon što je smijenjen Brbić, ali to se nije dogodilo. Treba se reći - cilj nam je biti prvi za godinu dvije i raditi na tome, premda to nije lako preko noći - kazao je Gudelj.

Paun Paunovic / CROPIX / CROPIX

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 21:27