Foto: Ranko Suvar / CROPIX / CROPIX
SVE INTERESANTNIJI OFENZIVAC

EVO KAKO SU U HRVATSKOJ PROPUSTILI DRAGULJA KOJI ODUŠEVLJAVA U VRHUNSKOJ LIGI Velikom transferu ispriječila se 'sitnica': 'Rekli su mi da pričekam...'

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 27. svibanj 2017. 13:03

Portugal već godinama nije obećana zemlja za hrvatske nogometaše, u prošloj sezoni tamo su kruh zarađivala samo dvojica. Točnije tek Filip Krovinović, jer Toni Gorupec nije dobio ni minute u službenim utakmicama Vitorije Setubal.

Na sreću, Krovinović je to obilato nadoknadio u dresu Rio Avea. Mladom (21) veznjaku trebalo je punih godinu i pol dana da se nametne u klubu koji ide u red stabilnih portugalskih prvoligaša, ali kada je dočekao svojih pet minuta, velikom je brzinom osvojio tamošnje nogometne stručnjake.

Navijači ga cijene

Analizirajući tek završenu sezonu, Portugalci su baš mladog Hrvata proglasili igračem “koji je imao najbolji omjer uloženog i dobivenog”. Rio Ave ga je ljeti 2015. godine platio Zagrebu 800 tisuća eura, a danas u njemu ima igrača koji je bio najzaslužniji za uzlet momčadi koja je na koncu bila sedma, tek jedan bod od kvalifikacija za Europsku ligu. Krovinović je odličnim igrama koje je okrunio s pet pogodaka i četiri asistencije, pokupio i nekoliko vrijednih individualnih nagrada.

- Navijači su me izabrali za najboljeg igrača kluba u veljači, ožujku i travnju. U travnju sam izabran u najbolju momčad lige, s trećim prosjekom ocjena, a najveća nagrada stigla je na kraju sezone kada su me uvrstili u najbolju momčad lige izvana Benfice, kluba koji je osvojio prvenstvo - mladenački sretno ispričao je Krovinović.

Na kojoj poziciji su vas izabrali?

- Na poziciji ‘desetke’, jer u sustavu 4-2-3-1 igram odmah iza napadača. No, tijekom sezone znali smo igrati i u sustavu 4-3-3 u kojem sam igrao desnog veznog i to sasvim dobro, praktički na istoj razini. Mogu reći da se jednako dobro osjećam u obje uloge.

Filip je i treći strijelac kluba s pet golova, s tim da je prvi strijelac zabio samo dva više. Općenito je u Top 5 strijelaca lige kada gledamo samo veznjake, što je fantastičan doseg, jer u prvom dijelu prvenstva uglavnom je bio među pričuvama. Zašto ste gotovo godinu i pol dana čekali pravu šansu?

Spreman na sve

- Kada sam došao iz Zagreba ipak sam imao samo 20 godina, te sam igrao nešto slobodniji nogomet od onoga što se tražilo u Portugalu. Jako su inzistirali na tome da popravim obaveznu igru, poglavito u obrambenoj fazi, ali morao sam se i brže rješavati lopte, jer svi inzistiraju na brzom nogometu. Za sve to trebalo mi je nešto vremena, neki drugi su to znali iskoristiti i tako sam morao čekati.

Nije vas to frustriralo?

- Nije, bio sam spreman na sve, a osjetio sam da se pošteno radi i da tu nema privilegiranih, da nema tetošenja zato što sam kao ‘veliki talent’. Tu je baš sve podređeno momčadi i njezinom rezultatu te nitko neće trpjeti nečije odrastanje i sazrijevanje. Trener me stavio kada je procijenio da sam riješio te ‘rupe’ u igri i momčad neće patiti zbog nekih krivih navika.

CIJELI INTERVJU S KROVINOVIĆEM PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH!

Prije odlaska u Portugal mnogi su vas već ‘selili’ na Poljud?

- Istina je, bio sam jako blizu Hajduka.

Što se dogodilo?

- Zagreb je tražio određenu odštetu, a Hajduk nije odmah bio pri novcu da je plati. Kako je momčad bila izborila play-off za ulazak u Europsku ligu, rekli su mi da pričekam da je izbore pa da će me odmah dovesti na Poljudu. Nažalost, Slovan je tada bio jači, a ja sam izabrao Rio Ave.

Šteta je što u Hajduku Krovinovića nisu doveli prije Slovana. Tada bi vjerojatno igrali Europsku ligu...

Linker
24. travanj 2024 23:21