Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
TO JE I ZAGREBAČKA FILOZOFIJA

EVO ZAŠTO BI DINAMOVI NAVIJAČI TREBALI OBOŽAVATI IVAJLA PETEVA Bugari otkrili pravu sliku o treneru koji godinama sanja Maksimir

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 30. rujan 2016. 16:02

Sudeći po svojoj prošlosti, kako su njegove momčadi igrale dok im je bio na klupi, Ivajlo Petev ne bi trebao imati problema u Dinamu.

Naime, najdraži mu je sustav dosad bio sustav 4-2-3-1. Upravo formacija koja je najdraža i Dinamovim trenerima zadnjih godina, koja je, pogotovo u HNL-u, najlogičnija s obzirom na kadar igrača. Dva krila i špica, čini se stvarno jednostavno, znači li to da će Petev od starta pokušati vratiti u život svoje golgetere Henriqueza i Hodžića? Kako on sam kaže, vidjet ćemo sve protiv Hajduka.

Kažu nam bugarski kolege da je Petev poznat po tome da obožava napadački nogomet, da je tip koji razmišlja kako zabiti gol više.

- Napast ćemo Dinamo od prve minute - izjavio je Ivajlo Petev uoči uzvratne utakmice te čuvene 2011. kad je u Maksimir stigao nakon 1:1 iz prve utakmice.

Naravno, malo tko je to tada ozbiljno shvatio, jer neće valjda neki bugarski klub doći Dinamu u goste i napasti ga. Međutim, Petev se nije šalio, sjećamo se što se dogodilo iduće večeri, Ludogorec je ušao u susret napadački, već u šestoj minuti promašio je veliku priliku, samo šest minuta kasnije je i poveo. Dinamovi igrači bili su u čudu, nisu očekivali takav gard i takve postavke igre bugarske momčadi. Ludogorec je igrao napadački, to je, kažu nam Bugari, bila prava slika Petevljeva opusa.

Hajduk nosi odgovore

Drugi sustav koji je volio prakticirati jest 4-4-2, s dva zadnja vezna. Ponekad je u Ludogorecu znao staviti tu formaciju s dva napadača, a igrao je istim sustavom u nekoliko navrata “iznenadio” u bugarskoj reprezentaciji. Moguće je da ćemo i tu formaciju vidjeti u nekim utakmicama, uostalom, znao ga je na neki način predstaviti i Zlatko Kranjčar. S time da su dvojica naprijed bili Soudani i Fernandes, a ne Hodžić i Henriquez, recimo. Sklon je zadnjoj liniji s četvoricom, to očito nije upitno.

Ono što također krasi njegove momčadi jest težnja igri po zemlji, kako nam je rekao jedan bugarski kolega “pokušava igrati tiki-taku”. Nekad uspije, nekad ne, mi se sjećamo da je taj Ludogorec tada uistinu igrao privlačno. Bude li tako i u Dinamu, sigurno, siv će biti zadovoljni.

Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

- Da, njegove su momčadi uvijek igrale tako, sjećam da kad smo igrali protiv Ludogoreca, doista se vidjelo da imaju glavu i rep. Dinamo ima igrače koji bi mogli provoditi njegovu viziju i očekujem da će Modri igrati privlačno i efikasno - pričao nam je prije neki dan Vanja Džaferović, bivši igrač Beroe koji već godinama živi i igra u Bugarskoj.

Već protiv Hajduka Petev će reći puno o sebi, no, nije za očekivati da će biti velikih promjena što se tiče sustava. Više bi moglo biti novih imena.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 07:53