Osijek
 Danijel Soldo / Hanza Media / CROPIX
SLAVONIJA NIKAD ZABORAVIT NEĆE

FOTO: SLAVONSKI DERBI U GRADSKOM VRTU U ZNAKU SJEĆANJA NA DAN PADA VUKOVARA Dva pogotka u dvije minute u remiju Osijeka i Cibalije

U utakmici 16. kola Prve HNL Osijek i Cibalia su igrali 1-1 (0-0). Susret se igrao na stadionu Gradski vrt, a pred 1.500 gledatelja sudio je Bebek iz Rijeke.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 18. studeni 2017. 18:19

OSIJEK - CIBALIA 1:1 (Marić 74' / Kordić 75')

OSIJEK (4-2-3-1): Malenica - Mudražija (od 86. Šimunec), Škorić, Barać Barišić - Mioč, Jambor - Bočkaj, Lopa (od 65. Grgić), Grezda - Ejupi (od 65. Marić)

CIBALIA (4-2-3-1): Šubarić - Rubić, Peričić, Ikić, Karamarko - Plum, Muženjak - Galić, Pervan (od 86. Stepčić), Kordić - Dabro (od 73. Miličević).

--------------------------------------------------------------------

Sve je bilo u znaku sjećanja na dan pada Vukovara. Prije početka utakmice delegacije klubova predvođene direktorom NK Osijek Igorom Galićem i predsjednikom Cibalije Tomom Bobekom ispred južne tribine položili su vijence, a i utakmici je prethodila minuta šutnje. Akteri utakmice, obje momčadi i suci na travnjak Gradskog vrta su izašli u majicama na kojima je pisalo "Slavonija nikad zaboraviti neće", a kroz razglas je odjekivala pjesma "Stoji grad, Vukovar, Vukovar...".

Slavonski derbi nije privukao očekujuću posjetu. Mnogi od onih koji bi inače došli na tribine u vrijeme njegovog igranja bili su sudionici vukovarskog mimohoda, a navijačka skupina Vinkovčana, Ultras, najavila je da neće doći nezadovoljna i ogorčena što se igralo u terminu koji je trebao biti isključivo podređen spomenu na Vukovar. Ali, igrati se moralo...

Osijek je počeo s Mudražijom na desnom braniču, a mjesto u svom veznom redu trener Bijelo-plavih Zoran Zekić ovaj puta je pronašao i za Nikolu Jambora. A nakon dva mjeseca u momčadi je opet bio i Borna Barišić. Ipak, činjenica je, ni domaćini ni gosti nisu bili u svojim najboljim sastavima koji su im prorijeđeni kartonima i ozljedama.

Prvi su nešto opipljivo i opasno po protivnička vrata učinili Osječani. Bilo je to nakon što je Lopa izveo udarac iz kuta s desne strane, a glavom pucao Ejupi. No, lopta je preletjela preko grede. U desetoj minuti Škorićev je snažan udarac nogom s desetak metara vratar Šubarić odbio u korner, ali bilo je to samo prisnaženje dojmu o napadačkoj poduzetnosti domaćih i njihovoj naglašenoj želji da dođu do vodećeg pogotka. Jednako tako i novi pokušaj Škorića koji je u 16. minuti nakon ubačaja Barišića pucao glavom, a Šubarić se još jednom istakao obranom. Jačao je pritisak Osijeka iz minute u minutu.

Cibalia je jednostavno morala razmišljati samo o obrani. Za odlazak u napad Bijelo-plavi joj nisu ostavljali prostor. Ponekad su Vinkovčani i pretjerali s oštrinom, a suca Bebeka je njihov branič Karamarko natjerao da mu zbog toga pokaže žuti karton, pa nedugo zatim i Perišiću. I Lopa je zaradio javnu opomenu. U derbiju jedni druge nisu štedjeli.

Osijek je pokušavao svoje akcije provoditi s bočnih pozicija, Cibalia bilo kako ako je to ikako bilo moguće, a nije. Do daha su gosti došli pred kraj prvog dijela igre kada su splasnuli napadački pokušaji Osječana. Teško je reči zašto, ali djelovali su Bijelo-plavi kao da su iscrpili svoje ideje.

Velikim je uzbuđenjem počeo nastavak nakon odmora. U 46. minuti je sudac Bebek dosudio najstrožu kaznu za Osijek nakon što je Jambora zaustavio Dabro. Barišić je preuzeo odgovornost i izveo udarac. Pucao je u donji lijevi kut ali Šubarić je prozreo njegovu nakanu i odbio loptu u korner poslije kojeg je zaprijetio i Ejupi, ali do pogotka i vodstva Osijek nije došao. Reagirao je trener Zekić u 65. minuti dvostrukom izmjenom. Marić i Grgić su zamijenili Ejupija i Lopu. I dalje je domaći sastav imao jalovu nadmoć, čak i došao u vodstvo ali ono je kratko trajalo. Hrabri, srčani i ustrajni Vinkovčani nisu se predali. Pošteno su zaradili i zavrijedili osvojeni bod. Osijekov hod po mukama i neuspješnost u igrama s momčadima iz donjeg dijela tablice nastavljena je.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 03:46