Jefferson i Ohandza
 Foto: Jakov Prkic / CROPIX
USUSRET DERBIJU

HAJDUK IDE NA AFRO-POGON Trebaju li Said i Ohandza igrati zajedno protiv Dinama u Maksimiru?

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. rujan 2016. 11:47

Trebaju li Said i Ohandza igrati zajedno u Maksimiru? Pitanje je za koje ne treba biti premudar da bi se ponudio pravi odgovor. Said i Ohandza napadači su koji će u tandemu, ili u tercetu formacije 4-3-3, biti prava napast za obranu Modrih. I ne samo Modrih, ali Dinamo je sada prvi na redu.

Ohandza kao špica koja može napadati s krila i u ulozi centarfora, te Said koji se pokazao kao rješenje i u situacijama dok se igra sa jednim napadačem. Ganac je igrač koji može istrpjeti duel okrenut leđima golu, može i spretno zabiti pogodak. Zgodici su razlika u odnosu na prošlu sezonu, zato treba dobro analizirati kako i gdje zabijaju Ohandza i Said.

Dva Afrikanca, Kamerunac i Ganac, bili su eurospasitelji Hajduka ovog ljeta. Ohandza je postigao prvi pogodak, a Said drugi u Rumunjskoj za veliki povratak Hajduka nakon 0:2 u Iasiju. Tek su finiš dvoboja proveli zajedno na terenu, jer obojica su susret započeli s klupe.

Split, 210816.
Stadion u Poljudu.
Nogometna utakmica 6.kola MaxTV Prve HNL izmedju HNK Hajduka i NK Rijeke.
Na fotografiji: Franck Zoa Ohandza i Josip Elez. 
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX
Franck Ohandza i Josip Elez.

U uzvratu je ponovno briljirao Ohandza. Bez obzira što se znalo kakav je igrač Kamerunac, ponovno je svih impresionirao snagom i brzinom. Otresao se dva suparnička igrača i zabio pogodak za pobjedničkih 2:1. Tri dana kasnije isto je uradio i u Parku mladeži, s tom razlikom da je zabio glavom.

Noćna mora

U oba navrata ušao je Ohandza s klupe, a “štafetu” je preuzimao uglavnom od Saida. Ganac s talijanskom putovnicom zabio je protiv Maccabija u Netanyi, pa je mjesto prepustio Ohandzi. Nijednu veliku utakmicu do sada nisu igrali zajedno. U uzvratu s Izraelcima izišao je Said, a završnicu utakmice na terenu je dočekao Ohandza. Do utakmice s Cibalijom imali su tek sat vremena zajedničke igre, a isto toliko su skupa igrali i protiv Cibalije, jer Said je nakon 64 minute ustupio mjesto Futacsu. Ali, u te 64 minute pokazali su da mogu zajedno, da su u tandemu noćna mora za suparničke obrane.

Kombinirano su Said i Ohandza postigli ukupno 13 zgoditaka Hajduka ove sezone. Gotovo trećinu od ukupna 42 pogotka. Uz to imaju i po četiri asistencije. Sudjeluju u igri, ali mogu i sami, direktno rješavati utakmice. Said je igrač kaznenog prostora, spretni napadač koji zabija “odbijance” i “ničije lopte” po kaznenom prostoru, špica koja dominira snagom. Ali, nije ni Ohandza ništa lošiji po tom pitanju. Said je visok 181 cm, a Ohandza tek dva centimetra niži. Ali, obojica su na 83 kilograma, što sugerira snagu koju protivnički stoperi moraju respektirati u dvobojima. Uostalom, Ohandzu smo već jednom gledali u Maksimiru gdje je napravio razliku vežući na sebe dva stopera, Taravela i Sigalija, a za pogodak u remiju (1:1) asistrirao je prevarivši Ivu Pinta na desnoj strani obrane Modrih.

Split, 240916
Nogometna utakmica 10. kola MAXtv Prve lige izmedju HNK Hajduka i HNK Cibalia.
Na fotografiji: Said Said Ahmed.
Foto: Jakov Prkic / Cropix
Jakov Prkic / Cropix / CROPIX

Said i Ohandza, dva napadača sličnog profila koji su se dosada izmjenjivali u toj “štafetnoj” minutaži, stižu na Maksimir kao ubojiti tandem Bijelih. Njihovim uvrštavanjem u startnu postavu Pušnik bi pokazao pobjedničku namjeru, premda je Bijelima dakako i bod dobar u zagrebačkom derbiju s obzirom na to da na Maksimiru nisu slavili još od rujna 2008. godine. Međutim, staro pravilo kaže “ne možeš do boda ako u startu ciljaš samo na remi”.

Hajduk je efikasan i ma koliko netko voli omalovažiti “desetku” koju su Bijeli utrpali Belupu i Cibaliji. To je HNL, to su suparnici Bijelih. Ali isto tako jasno je da se kvaliteta Pušnikove momčadi testira u nedjelju na Maksimiru. Tu ćemo saznati je li Hajduk spreman za iskorak, za borbu s Modrima i ostalima iz vodećeg terceta. Said i Ohandza su perjanice splitskih ambicija.

Dva snažna napadača koji u Hajduku pokušavaju okrenuti i smjer vlastitih karijera. Na Maksimiru imaju priliku potvrditi da su napadači koji potencijal mogu pretvoriti u klasu. Za osobni i klupski benefit, jer razvidno je da Hajduk nije u posljednjim sezonama imao takav tandem napadača.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 23:46