Foto: Goran Mehkek / CROPIX
PIŠE JURICA RADIĆ

HAJDUK JE POSTAO MOMČAD KOJA ODLUČUJE PRVAKA HRVATSKE Ovakav Dinamo ne bi zabio gol Hajduku ni da se igralo do sljedeće subote

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. travanj 2017. 15:44

Hajduk nije prvak, dapače, ne bori se uopće za nacionalnu titulu, ali nakon duljeg vremena ponovno su Bijeli važan faktor u HNL-u. Od 2012. nisu osvojili drugo mjesto, u dva su navrata tijekom sezone kratko zajahali na prvu poziciju, ali samo ujesen. Na proljeće su obično bili statist, pasivni promatrač. Sve do ovog proljeća. Otkinuli su dva boda Rijeci, a mogli su i sva tri. Propušteno u jadranskom derbiju nadoknadili su kontra Dinama u Maksimiru. Kako je Hajduk ponovno postao važan čimbenik HNL-a, momčad koja indirektno odlučuje prvaka ove sezone?

Carrillov defenzivni blok ima presudnu ulogu. Hajduk je u Maksimiru izgledao poput Juventusa na Camp Nouu. Osjećaj je da Bijeli u Zagrebu ne bi primili zgoditak ni da se igralo do sljedeće subote. Nije to bila briljantna partija, nije to bila utakmica koja će ući u udžbenike taktike ili će se pamtiti po ljepoti poteza. Ne, to je bila utakmica izmišljena za Carrilla. Trener kojeg najbolje oslikava rečenica “momčad mu stoji natrag i čeka pogrešku suparnika” zablistao je na velikoj pozornici u trenutku kada mu se ponudila šansa pokazati sve svoje adute.

Igru sa Savvasom i Jeffersonom mučno je gledati kada je s druge strane momčad koja se brani, ali kada imate protivnika koji dominira posjedom kao što je to bio slučaj s Dinamom u maksimirskom derbiju (70:30), onda su Grk i Brazilac dvije važne karike. Jer jedina im je zadaća izbiti loptu što dalje od kaznenog prostora i time protivnika onemogućiti u kreaciji, a u igri prema naprijed strpljivo čekati grešku.

Duga lopta na Futacsa, preskakanje igre upalilo je kod prvog pogotka, a drugi je stigao upravo po Carrillovu obrascu. Pogreška Pivarića i - gol! Petev je od prvog trenutka na travnjak gurnuo “radnu” momčad, a tek nakon Ercegova zgoditka oplemenio ju je ulaskom umjetnika (Sammir).

Kasno, jer Carrillo je već imao najpoželjniju situaciju, vodstvo kojim je povukao momčad na svoju polovicu. Gusti Hajduk gotovo sat vremena nije pogledao prema suparničkoj polovici, ali pogrešku je vrebao i znalački iskoristio. Carrillo je time zaslužio povjerenje sportskog direktora Branca i predsjednika Kosa, a shodno tome i Nadzornog odbora, kojem ostaje formalna odluka prihvatiti mišljenje struke.

Jer, nema spora, Carrillo će i Rijeku na Rujevici sredinom svibnja dobro pripremiti. Utakmice u kojima suparnik vodi igru, a Hajduk nema optećenje pobjede odgovaraju Carrillu i njegovu kadru. Zato Hajduk još nije rekao zadnju riječ u ovom prvenstvu; bez obzira na to hoće li biti treći ili četvrti, ima važnu ulogu u HNL-u.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 22:05