REUTERS/Matko Biljak / REUTERS
PONUDIO RJEŠENJE

HAJDUK LOVI TROFEJNOG PORTUGALCA, ALI POZNAVATELJ PRILIKA UPOZORAVA 'Sa strancima treba strpljivo, znam tko bi od domaćih trenera bio idealan'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 03. prosinac 2016. 09:59

Dakle, u kombinacijama je i Francisco Jose Rodrigues Da Costa (42), poznatiji kao Costinha, nekada sjajni igrač Monaca, Porta, Dinamo Moskve i Atletico Madrida koji je trenutno na klupi portugalskog drugoligaša Academica Coimbre.

Costinha drži sedmo mjesto u drugoj ligi, a ugovor ga veže do kraja ove sezone te bi on teško mogao doći prije zimske stanke. Nema puno trenerskoga iskustva jer je dugo igrao, a zadnji klub mu je bio Atalanta. Bio je sjajan zadnji vezni koji je u momčadi Josea Mourinha bio vrlo važan kotačić u osvajanju Lige prvaka 2004.

Radio je kao koordinator u Sportingu, bio sportski direktor švicarskog Servettea te je trenirao još Pacos Ferreiru, a sada je u Coimbri. S njim je u Monacu igrao Robert Špehar koji sada vodi Croatiju iz Požege, dijelili su svlačionicu, te Osječanin o njemu priča biranim riječima. U kontaktu su bili i kada je Špehar otišao u Portugal, ali i kasnije kada su obojica prestali s igranjem nogometa.

- Costinha je bio veliki igrač, pravi profesionalac, jako dobri smo prijatelji. Sjajan je bio nogometaš, napravio je veliku karijeru. Vjerujem da je takav i kao trener. Mogu samo reći da ima sve moje preporuke i mislim da Hajduk ne bi pogriješio kada bi ga angažirao - poručio je Špehar.

PORTO, PORTUGAL - AUGUST 20:  Costinha, coach of FC Pacos de Ferreira during the UEFA Champions League play-off first leg match between FC Pacos de Ferreira and FC Zenit St Petersburg held on August 20, 2013 at the Estadio do Dragao, in Porto, Portugal. (Photo by Miguel Riopa/EuroFootball/Getty Images)
Miguel Riopa/EuroFootball/Getty Images / Getty Images

Dobar poznavatelj prilika u Portugalu je i drugi Osječanin, Petar Krpan, nekadašnji napadač Hajduka koji je igrao za Sporting iz Lisabona i Uniao Leiriju.

- Silvu ne poznajem da bih mogao nešto više reći. No, Costinhu znam kao igrača, bio je izvanredan. Međutim, o njegovim trenerskim kvalitetama ne mogu suditi. Mislim da mi imamo dosta domaćih trenera koji bi mogli voditi Hajduk. Mislim na Vulića i Katalinića koji su mene trenirali. Sa strancem treba imati strpljenja kao što ga je imala Rijeka s Kekom. Smatram da bi Vulić bio najbolje rješenje za Hajduk, on je već osvajao trofeje, a vidim da dobro stoji i u anketama - kazao je Krpan.

Split, 040415.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 27. kola MAXtv Prve lige, HNK Hajduk - RNK Split. 
Na fotografiji:Zoran Vulic.
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
Bozidar Vukicevic / CROPIX / CROPIX

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 06:57