Slavlje Franka Andrijaševića
 Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
UTAKMICE ZA PAMĆENJE

FOTO: KAKVI TRILERI U KUPU HRVATSKE Rijeka vodila 3:0, Rudeš izjednačio iz čak tri penala, odluka pala tek nakon produžetaka! Veliki preokret Hajduka

Nogometaši Rijeke plasirali su se u osminu finala Hrvatskog kupa. Teže nego očekivano, nakon drame produžetaka slavili su na gostovanju kod drugoligaša Rudeša s 5:3. Nakon regularnih 90 minuta bilo je 3:3, a Rudešani su u drugom poluvremenu imali čak tri jedanaesterca.
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 26. listopad 2016. 12:20

RUDEŠ - RIJEKA 3:5 (Topić 53'-11m, 62'-11m, 80'-11m / Gavranović 5', Mitrović 8', Andrijašević 33', Šofranac 104', Gorgon 108')

Rudeš (4-2-3-1): Hendija - Šimunović (od 33. Barišić), Boreković, Mlakić, Franić (od 102. Boršić) - Jagić, Ćubel (od 75. Hussain)- Kamenar, Topić, Gabriel - Babić.

Rijeka: (4-2-3-1): Sluga - Martić, Mitrović, Šofranac, Žuta (od 73. Ristovski) - Čanađija, Bradarić - Vešović (od 53. Črnic), Andrijašević (od 68. Mišić), Gorgon - Gavranović.

Stadion: SC Rudeš. Gledatelja: 1000.

Sudac: Marko Matoc (Zaprešić); pomoćnici: Sonja Rođak-Karšić (P. Sesvete) i Jakšić Alen (Solin).

-------------------------------------------

“Jer smo totalno drukčiji od drugih...”, glavna je to krilatica drugoligaša NK Rudeša - kao u nekad popularnom ljetnom megahitu. Totalno drukčiji od drugih htjeli su - i bili su u srijedu nogometaši Rudeša koje vodi Igor Bišćan.



Iako su već nakon samo pola sata utakmice protiv favorizirane Rijeke gubili sa 0-3, srčani Rudešani su držali lidera HNL-a u drami sve do kraja ogleda osmine finala domaćeg kupa na svojoj “njivi”, u kojem je na kraju nakon regularnog dijela i produžetaka pogocima Šofranca (102.) i Gorgona (108.) ipak sa 5-3 slavila Rijeka.

Na žalost Rudešana, lider druge HNL jeste u toj utakmici bio sasvim drugačiji od drugih, ali nije iz daljnjeg natjecanja uspio izbaciti prvoligaškog favorita. Nakon 90 minuta igre sve je ličilo na finale Lige prvaka u Istanbulu 2005. kad je Milan vodio Liverpool sa 3-0, ali je trofej nakon neviđenog preokreta otišao u Englesku i ruke Igora Bišćana.

Rudešani su u drugom dijelu navalili, u tri odlične akcije sudjelovao je najbolji igrač utakmice Matko Babić, a sudac Matoc iz Zaprešića triput je opravdano pokazao na bijelu točku. Sva tri puta je s “kreča” uspješan protiv Simona Sluge bio Matko Topić za odlazak u produžetke u kojima Rudeš ipak nije ostvario čudo kao Liverpool.

Već u petoj Martin Franić u šesnaestercu domaćih srušio je Vešovića te je Gavranović udarcem s 11 metara zabio za 0-1. Domaći vratar Krunoslav Hendija pročitao je Gavranovića, ali je njegov udarac bio rezolutan. Samo dvije minute kasnije, ponovila se ista situacija, ali je sudac Matoc kod starta domaćeg igrača dosudio udarac iz ugla. Bradarić je nabacio poluvisoko, a u skoku je najviši bio Mitrović, koji je glavom savladao nemoćnog Hendiju.



Domaćin se nije predao, Kamenar je u 14. minuti pogodio stativu, no, umjesto smanjenja rezultata i nade u prekret, na istjeku prvih pola sata igre Franko Andrijašević prikazao je “play of the day” utakmice, s više od 20 metara desno iskosa primijetio je previše isturenog domaćeg vratara te ga je prebacio savršeno odmjerenim lobom za 3-0.

Svi su podrazumijevali, to kraj snova za Bišćanove igrače. Naš bivši reprezentativac na klupi Rudeša nadanja u iznenađenje temeljio je dijelom i na rastopljenom domaćem terenu koji je mogao predstavljati problem za Riječane. Do kraja utakmice travnjak se pretvorio u pravu kaljužu, no to je predstavljalo problem njegovim igračima jednako kao i superiornom protivniku.

Kao i uvijek kad je Rudeš u pitanju, nogometna je fešta bila na nivou, servirao se red ića i pića i tamburica, no nitko nije ni sanjao ono što će se dogoditi u drugom dijelu.

Gradonačelnik Milan Bandić nazočio je drugom poluvremenu utakmice, ukazao se kao nada Rudešanima:

- Veni, vidi, vici, došao sam, vidio, pobijedio, našalio se Bandić, koji je u vrijeme pogotka Šofranca sa suradnicima otišao na piće.

Povijest se (ne) ponavlja, Bišćan je s Liverpoolom u Istanbulu otišao do europskog vrha, na svom Rudešu malo će još uvijek biti strpljiv.

U ostalim utakmicama Hajduk je preokretom došao do 2-1 pobjede nad drugoligašem Solinom, a istim je rezultatom i Lokomotiva slavila kod Vinogradara u Mladini pa su se favorizirani prvoligaši ipak probili u četvrtfinale hrvatskog Kupa.

Solin je pred svojim navijačima poveo u 15. minuti pogotkom Marija Jelavića te držao prednost sve do 64. minute kad je izjednačio Ante Erceg. Pogodak vrijedan prolaza među osam najboljih momčadi u Kupu za Hajduk je postigao Mađar Marko Futacs iz kaznenog udarca.

U 17 sati na rasporedu su preostale dvije utakmice u kojima je Inter domaćin Cibaliji, a Šibenik ugošćuje Osijek.

------------------------------

SOLIN - HAJDUK 1:2 (Erceg 64', Futacs 72'/Jelavić 15')

SOLIN (4-2-3-1): Višić - Mrković, Šarlija, Gruica, Farić - Batarelo, Ninčević - Perković, Zoungrana, Kapetanović - Jelavić. Trener: Mirko Labrović.

HAJDUK (4-1-4-1): Stipica - Juranović, Šimić, Ćosić, Memolla - Jefferson - Tudor, T. Bašić, Hamza, Erceg - Said. Trener: Marijan Pušnik.

Solin je pred svojim navijačima poveo u 15. minuti pogotkom Marija Jelavića te držao prednost sve do 64. minute kad je izjednačio Ante Erceg. Pogodak vrijedan prolaza među osam najboljih momčadi u Kupu za Hajduk je postigao Mađar Marko Futacs iz kaznenog udarca.

KRAJ UTAKMICE!

81. minuta - Futacs je pokušao izbliza atraktivno petom, ali lopta je odsjela na vratnici. Bio bi to jedan od najboljih pogodaka ove sezone na hrvatskim terenima

GOOOOL 72. minuta - Bijeli su prvo zatresli vratnicu, a u nastavku akcije srušen je jedan od igrača Hajduka u kaznenom prosotru što je ujedno značilo i najstrožu kaznu koju je u pogodak pretvorio Futacs

GOOOOL 64. minuta - Šimić je posalo odličnu loptu na Futacsa koji glavom spušta za Ercega, a ovaj snažnim udarcem šalje loptu u donji desni kut za izjednačenje

61. minuta - Jelavić je primio loptu na tri metra od gola, odlično se okrenuo oko svog čuvara i potom zapucao, ali Stipica brani

55. minuta - Hajduk je postigao pogodak, ali sudac je podigao zastavicu i označio zaleđe

47. minuta - Jelavić je dobio idealnu loptu na desetak metara od gola gdje je neometano pucao, ali lopta je otišla pored vratnice. Mogao je Solin na lagan način sada doći do povećanja vodstva

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. minuta - Pucao je Said s dvadesetak metara, ali lopta je otišla visoko iznad grede

40. minuta - Pokušali su domaći iz slobodnog udarca s dvadesetak metara, ali lopta je prošla pored vratnice

GOOOOL 15. minuta - Nakon ubačaju u kazneni prostor Jelavić je glavom s opet metara zabio za veliko iznenađenje i vodstvo Solina

7. minuta - Nakon ubačaja u kaznebni prostor, Bašić je pucao glavom, ali njegov katastrofalan udarac iz blizine prošao je pored vratnice

5. minuta - Jelavić je izašao sam oči u oči sa Stipicom, ali nakon odugovlačenja s udarcem, napadač Solina uputio je slab šut

3. minuta - Prva prilika za Hajduk. Hamza je pucao iz blizine, ali lopta je završila u rukama domaćeg vratara

1. minuta - Utakmica je počela!

-----------------------------------------------------------

HRVATSKI KUP - OSMINA FINALA:

Solin - Hajduk 1-2

Vinogradar - Lokomotiva 1-2

Rudeš - Rijeka 3-5 - produžetak

Inter - Cibalia (17.00)

Šibenik - Osijek (17.00)

Odigrano u utorak:

Bjelovar - Dinamo 1-2

Novigrad - Slaven Belupo 0-1

Istra 1961 - Split 1-3 - produžetak

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 01:50