Jakov Prkic / CROPIX / CROPIX
POVRATAK U SPLIT

HAJDUK VRAĆA SVOG 'ANDREU PIRLA'? 'Mislim da bi posudba bila pravi potez za sve strane'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 21. prosinac 2016. 18:06

Što je s Andrijom Balićem (19), velikim talentom hrvatskoga nogometa koji je izašao iz Hajdukove škole?

Naime, 12. prosinca navršilo se točno godinu dana otkako Balić nije zaigrao službenu seniorsku utakmicu. Tog je dana igrao jedno poluvrijeme u remiju 0:0 protiv Splita, jer je u posljednjim danima kod Burića izgubio status standardnog prvotimca. Nije bio ozlijeđen, a nije ni sada. Pa kako to da godinu dana nije zaigrao ni minute? Mijenjali su se treneri u Udineseu, počeo je Balić zimus kod Luigija de Canija, da bi na početku sezone trener bio Giuseppe Iachini, kojega je pak zamijenio iskusni Luigi Delneri.

Mogli su mu dati koju minuticu barem kod odlučenog rezultata da osjeti slast igranja u Serie A i dobije na samopouzdanju. Od 43 prvenstvene utakmice koje je Udinese odigrao nije ušao ni minute. Nekoliko se puta zagrijavao i bio blizu ulaska u samoj završnici, ali to se nije dogodilo. U Italiji u zapisniku ulaze 23 igrača, za razliku od Hrvatske, gdje ih je samo 18. On je već pomalo osjetio miris Serie A, ali nije dobio priliku. Redovito je s prvom momčadi, s njim su u klubu zadovoljni, a ove je sezone odigrao dosta prijateljskih utakmica i bio članom mlade momčadi za koju je zaigrao 390 minuta postigavši dva pogotka. Igrao je na poziciji iza dva napadača u sustavu 4-3-1-2, premda prva momčad igra 4-3-3.

Problem su rezultati

Nije neobično da Talijani igrača smatraju jako mladim do 22-23 godine te ga pomalo uvode u ekipu. Balić je u nepunih godinu dana sigurno sazrio, naučio je jezik, usvojio taktičke zamisli te je radom u Italiji i fizički ojačao. Potrebno je samo još da ojača svoj status i počne igrati. Problem je u tome što je Udinese prošle sezone bio u borbi za opstanak, pa je trener koristio starije i iskusnije igrače, a slično je i ove sezone. Sigurno je došlo vrijeme da razmisli o tome da ode negdje na posudbu ne bi li više igrao i razvio se.

Čudi takav razvoj situacije kad se zna da je Udinese lani za njega pristao platiti 3 milijuna eura. Balić je, podsjetimo, prošle zime, dok je Hajduk bio na pripremama u Turskoj, transferiran u Udinese, pa je po hitnom postupku doletio iz Antalyje u Split kako bi produžio u Udine okončati transfer. Bilo je to u posljednjim danima siječnja, kada se zaključivao prijelazni rok u Italiji, i prodaja Balića u Udinese bila je bingo za Hajduk jer je transfer bio težak tri milijuna eura plus milijun bonusa ovisno o nastupima. Potpisao je na četiri i pol godine, a Udinese je u njemu vidio velik talent.

Vrijedi se potruditi

Balić je u Hajduku počeo igrati sa 17 godina, bio je kratko u drugoj momčadi Marija Osibova, a onda ga je prvoj ekipi priključio Igor Tudor. Odmah je pokazao svoj talent, a ukupno je u Hajduku odigrao 45 utakmica uz deset golova i pet asistencija. Bio je Balić važan faktor Hajdukove momčadi, s 18 je priključen reprezentaciji do 21 godine. Zabijao je Dinamu, davao pogotke u Europi i sve je vodilo prema tome da će napraviti velik transfer. Svojevremeno su za njega bili zainteresirani i Milan i Juventus, talijanski su mediji pisali da je on novi Andrea Pirlo jer mu sliči igrom i dugom kosom. Udinese je bio najkonkretniji, obitelj Pozzo, koja u vlasništvu ima još španjolsku Granadu i engleski Watford, bila je spremna platiti odštetu, doduše, u ratama, ali to je Hajduku u tom trenutku odgovaralo.

- Idem u odličnu ligu, žao mi je u jednu ruku što napuštam Hajduk ovako mlad, ali nadam se da ću ondje igrati i još se više razvijati - rekao je Balić na splitskom aerodromu nakon što je sletio iz Turske, gdje se prvo pozdravio sa suigračima i trenerom Damirom Burićem.

Na kraju je neizbježno bilo pitanje je li u Hajduku bio prekratko, a on je odgovorio:

- Volio bih se jednoga dana vratiti i osvojiti titulu prvaka s Hajdukom.

Ove sezone titula je nemoguća opcija, no je li i povratak u Hajduk na posudbu? Poljudskom klubu svakako bi bio dobrodošao, nema dvojbe da bi Hajdukovi čelnici trebali barem ‘ispipati’ teren. Zbog sebe, ali i zbog Balića...

-----------------------------------------------------------------------------

Pogled sa strane

Je li za Andriju Balića najbolje rješenje otići negdje na posudbu kako bi više igrao pa bi se nakon toga mogao ponovno vratiti u Udinese? Za mladoga je igrača najgore kada ne igra, kada samo trenira i samo povremeno igra utakmice juniorske momčadi. Pogotovo je teško kada znaš da si u prošlom klubu rješavao utakmice, zabijao važne golove ili isporučivao asistencije, kao Balić u Hajduku. Činjenica je da ga je Hajduk jako rano prodao, s tek 18 godina. Kakav je njegov status u Udineseu, upitali smo Antu Pešu iz agencije Stars&Stripes koja ga zastupa?

- Bilo je razgovora s klubom, ali ga oni ne žele dati na posudbu. Jedino ako se pojavi neka ponuda kojom bi svi bili zadovoljni, onda možda da - veli Peša uz napomenu da bi, ako bi do toga uopće došlo, to eventualno bilo krajem siječnja.

Na pamet pada ideja da bi eventualno možda mogao natrag u Hajduk. Je li bilo kakvog kontakta?

- Ne, nismo imali nikakav kontakt. Čisto sumnjam. U obzir dolaze samo Serie A ili B - kratko nam je odgovorio Peša.

Posudba u Hajduk čini se nemogućom misijom premda bi sam Balić vjerojatno rado došao. U mlađim ga je kategorijama trenirao Stipe Balajić, koji sada vodi Šibenik.

- Mislim da bi njegova posudba u Hajduk bila pravi potez za jednu i drugu stranu. Radi se o supertalentiranom momku koji će teško napredovati ako ne igra. Ako nema mjestu u Udineseu, super bi mu bilo u Hajduku jer bi mogao pomoći i sebi i klubu - rekao je Balajić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 12:28