Action Images via Reuters/Jason Cairnduff / Action Images via Reuters
BRILJIRAO PROTIV EVERTONA

HAJDUKOV MAJSTOR BI MOGAO PREMA PREMIERSHIPU Bilić je već priznao da ga želi, a njegov pomoćnik uputio je komplimente: 'Mogao bi uspjeti ovdje'

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 20. kolovoz 2017. 10:30

Oko Nikole Vlašića (19) već godinama se stručnjaci spore. Neki će poput Ilije Lončarevića reći da mu je “blistava karijera zajamčena”, dok ipak nije mali broj onih koji razmišljaju poput Otta Barića “ja kod njega ne vidim neki posebni talent”...

I baš je u takvom stilu prokomentiran i Vlašićev nastup protiv Evertona u Liverpoolu. U pojedinim je medijima dobio neprolaznu “peticu” zbog “nonšalantne” igre, dok je Jurica Vučko kao stručni komentator Slobodne čvrsto podvukao: “Vlašić je i protiv Evertona sjajnom izvedbom potvrdio da je pred njim velika karijera.” Neuobičajeno su to velike razlike u pogledu na izvedbu igrača u samo jednoj utakmici.

Što je, dakle, mladi Vlašić pokazao protiv Evertona? Imao je puno duela, uglavnom u sredini terena i veliku ih je većinu dobio. U nekoliko je situacija lakoćom stvorio višak, dva se puta praktički sam izborio za dobru poziciju u kaznenom prostoru domaćina. Statistika nudi impresivnih 11 uspješnih driblinga i 85 posto točnih dodavanja, uz 11,7 istrčanih km.

Nije lako parirati

Već ti detalji sugeriraju da je Vlašić bio dobar, jer nije lako parirati suparnicima koji su dio daleko nadmoćnije momčadi. Nažalost, mladi ofenzivac nije imao dobru pratnju suigrača, jer je na travnjaku bilo previše Hajdukovih igrača koji nisu bili u stanju parirati brzim i moćnim igračima Evertona. Stoga su Vlašićeve individualne minijature u pravilu ostajale bez konkretne završnice.

Doduše, u 82. minuti Vlašić je u dobroj poziciji pred domaćim vratima nakon odličnog Ercegova dodavanja reagirao loše, ispod razine igre koju je do tada prezentirao. I to mu možemo podvući kao značajan minus. Još veći mu pripada za prvi Evertonov gol, kada je u ulozi obrambenog igrača na rubu kaznenog prostora neuspješno pokušao zagraditi loptu u želji da si stvori prostor za kontru, umjesto da je odlučno krenuo po loptu čuvajući je od suparnika.

Pretpostavka je kako su baš ta dva detalja prevagnula u neprolaznoj ocjeni koju je dobio kod pojedinih medija, koji mu očito nisu željeli honorirati činjenicu da je svih 90 minuta u polju bio daleko najbolji igrač Hajduka, ustvari jedini koji je u svakom dijelu terena bez problema parirao igračima Evertona, često donoseći suigračima kvalitetan posjed lopte.

Nikola Vlašić se dakako ne treba zamarati ocjenama i kritičarima, nego mora nastaviti putem koji ovoga ljeta izgleda iznimno kvalitetno i jako zrelo za igrača koji još nije napunio 20 godina. Prije nekoliko dana Slaven Bilić je javno kazao da prati Vlašića i da u njemu vidi igrača za West Ham, odnosno Premiership. Vlašićeva izvedba u Liverpoolu samo je mogla osnažiti takav stav, jer ne viđa se često da jedan 19-godišnjak koji dolazi iz lige koja je tempom, brzinom i žestinom daleko ispod razine Premiershipa na takav način parira prekaljenim Evertonovim igračima.

Pogreška kod Evertonova pogotka ili lošija reakcija kod Ercegova dodavanja stoga ne mogu pokvariti ono što je Vlašić prezentirao na Goodison Parku. Hajduk može biti ponosan što ima mladića koji bez problema može zamijeniti dres i s jakim argumentima kandidirati za Everton ili neki drugi klub iz Premiershipa.

Britain Football Soccer - Burnley v West Ham United - Premier League - Turf Moor - 21/5/17 West Ham United manager Slaven Bilic celebrates after the match  Action Images via Reuters / Craig Brough Livepic EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Reuters / Craig Brough Livepic

Ima još vremena

- Recimo da se Vlašić igrom protiv Evertona nametnuo kao igrač koji bi mogao uspjeti u Premiershipu. Sjajno izlazi iz tih duela, ima eksplozivnost, brzinu, moć, karakter da bez problema uđe u fajt, a vidi se da nema problema s kontrolom lopte. Premiership je liga u kojoj su stvari koje Vlašić ima preduvjet da bi tu mogao egzistirati. Naravno, za uspjeh u Engleskoj treba još dosta stvari, ali Vlašić sa svojim karakteristikama sigurno ide u red zanimljivih igrača - kaže Nikola Jurčević, prvi asistent Slavena Bilića u West Ham Unitedu.

Do kraja prijelaznog roka ima još dosta dana i ako Hajduk ne izbori Europsku ligu, a izvjesno je da neće, novac za sezonu morat će se namiriti transferima igrača. I prije Evertona Vlašić je bio prvi u izlogu, a sada kada ga je i Engleska vidjela na sceni, na Poljudu bi lako mogla osvanuti dobra ponuda...

BAD TATZMANNSDORF, AUSTRIA - JULY 19: Head Coach Slaven Bilic and Assistant Coach Nikola Jurcevic chat during the West Ham United training session at Bad Tatzmannsdorf on July 19, 2016 in Bad Tatzmannsdorf, Austria. (Photo by Christian Hofer/Getty Images)
Christian Hofer/Getty Images
Slaven Bilić i Nikola Jurčević

Linker
23. travanj 2024 23:41