Vladimir Dugandzic / Hanza Media / Hanza Media
POTVRDA OSOBNE FORME

HAJDUKOVAC U SJAJNOJ FORMI Ne može 'pobjeći' od Premier lige: Tepaju mu 'Yaya Toure', a on usporedio Bijele sa senzacionalnim prvakom

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. travanj 2017. 00:32

Pet komada Splitu utrpao je Hajduk. Tvrdom i discipliniranom Splitu koji se ne hvata igre s rizikom, najavio je Carrillo. Ali, Split je izašao upravo u suprotnom gardu. Ofenzivnom, s namjerom da se Hajduku suprotstavi igrom. Stvarao je Split prilike, ali u toj “run and gun” predstavi, poglavito u drugom dijelu, i Hajduk je imao svog aduta. Igrača s loptom prevage.

Imao je Tomu Bašića. Hajdukov Yaya Toure, kako mu tepaju zbog njegova uzora iz Cityja, upisao je dvije sjajne asistencije za potvrdu osobne forme i momčadskog rezultata. Još da su ušle ‘škarice’ 10 minuta prije kraja utakmice... da nije udarac sa 12 metara odsjeo na gredi.

Osjećao veliki umor

- Ne bih mijenjao ‘škarice’ za dvije asistencije. Šteta što nije ušlo, ali na kraju sam sretan zbog tri boda. Važna tri boda, pogotovo prije gostovanja u Puli. Moramo protiv Istre pokazati da naše igre i pobjede nisu slučajne - ponosno će kazati Toma Bašić.

Sa 20 godina igra prvu pravu prvoligašku sezonu. I sam će priznati da se još navikava na ritam igranja.

- Nisam ovog proljeća odigrao 90 minuta u komadu, a uz to bila je utakmica tri dana prije gradskog derbija. I to kakva utakmica, s Dinamom. U prvom poluvremenu sa Splitom osjećao sam veliki umor, mislio sam da ću umrijeti. Međutim, najvažnije je da je momčad sve izvukla, apsolvirali smo na najbolji način dva dvoboja u kratkom razmaku i sada nam slijedi jedno od najtežih gostovanja u HNL-u.

Pronašli adrenalin

Prije teme Istra, još ćemo nekoliko rečenica o Splitu. Jer, utakmica sa sedam pogodaka i prije svega Hajdukovih 5:2, zaslužuje priču.

- Išli smo što prije riješiti utakmicu, ali imali smo krizu od 20. do 30. minute. Srećom, bez posljedica. Nižić nas je vratio u utakmicu. Međutim, imali smo od početka veliku želju, znao sam da će biti kao i protiv Intera. Doći će pobjeda, bez obzira na primljeni zgoditak. Na kraju nam je puno toga završilo u mreži Splita, ali mora se reći da smo stvarali šanse.

Prošli ste “tricky game”, utakmicu zamku. Naime, puno puta se događalo da Bijeli kiksaju na Poljudu poslije velikog rezultata u gostima.

- Trener nas je upozorio na Split, računali smo da će se držati natrag, ali izlazili su s loptom. Uz to, trener nam je rekao da pronađemo adrenalin, još veću motivaciju nego protiv Dinama.

I na kraju ste odigrali ste utakmicu za pljesak tribina. U Maksimiru ste napravili rezultat, a protiv Splita ste imali igru za gledanje.

- Drago mi je da su gledatelji uživali, jer ipak je bio prazan Poljud mjesec i pol dana. Svi zajedno smo zaslužili jednu atraktivnu utakmicu. I dok to pričamo, pomislim da je šteta što nisam među strijelcima, jer imao sam nekoliko prigoda. Ali opet, ukupna igra je zaista bila dobra. Vježbali smo na treningu neke detalje i to smo prenijeli na utakmicu.

Koje detalje? Dugu loptu za napadače, poput one za Saida?

- Radili smo na treningu oduzimanje i brzu predaju. Čim oduzmem loptu odmah ide kontra i polukontra.

Ima lepezu rješenja Toma Bašić. Desnicom, koja mu je slabija noga, duga za Saida, ali i ljevicom “pametna” lopta za Ohandzu.

- Ha-ha... lopta koja bježi od stopera, a vratar je ne može dohvatiti. Ohandza ima brzinu koju treba iskoristiti u takvim situacijama.

Ali treba imati i znalca koji će dati loptu. Toma Bašić kao da je posebno inspiriran protiv Splita. Jesenas je na Poljudu prekrasnim pogotkom postavio konačnih 2:1, a pred dva dana kreacijom potpisao pobjedu Bijelih.

- Nastojim protiv svakog odigrati maksimalno. Nije mi Split posebni motiv.

Toma Bašić
Paun Paunovic / CROPIX / CROPIX

Ne želimo oscilacije

Po jedan gol ove sezone je postigao Splitu, Cibaliji i Interu. Može li Toma Bašić podignuti razinu i riješiti jednu utakmicu iz kategorije jačih. Utakmicu poput Istre u Puli ?

- Jedan od naših ciljeva u susretu sa Splitom bio je povratak na treće mjesto. Ostvarili smo taj cilj i ne želimo da nam se više dogode oscilacije. Koje? Da padamo na četvrto mjesto.

S obzirom na to kako Hajduk igra, prava je šteta da je kraj sezone. Baš kada su Bijeli krenuli s pobjedama...

- Mi smo kao i Leicester, sve bolji kako sezona ide kraju - zaključio je Hajdukov veznjak Toma Bašić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 16:30