Bongarts/Getty Images
NEKAD STRAŠAN NAPADAČ

HOĆE LI HUGO ALMEIDA IĆI STOPAMA CUFREA ILI BOLIĆA, BOBIĆA, MILEVSKOG...? Ima respektabilnu karijeru, ali može li dostojno zamijeniti Futacsa?

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. rujan 2017. 19:51

Hugo Almeida (33) definitivno spada među najveća nogometna imena HNL-a. Igrač koji je dijelio svlačionicu s Cristianom Ronaldom u portugalskoj reprezentaciji, igrao za Porto, Bešiktaš i Werder ima zaista respektabilnu karijeru. Rijetko se događalo da tako velika imena istrče na hrvatske travnjake, a i oni koji su angažirani, stizali su uglavnom u zalazu karijere.

Jedan od takvih svakako je Fredi Bobić, golgeter koji se na Kantridi oprostio od nogometa u 35. godini. U Rijeku je došao u siječnju 2006. godine nakon što je iza sebe već imao 108 pogodaka u Bundesligi igrajući za Stuttgart, Borussiju Dortmund i Herthu, dok je s reprezentacijom Njemačke osvojio naslov europskog prvaka 1996. godine. S Rijekom je u proljetnoj polusezoni 2006. osvojio drugo mjesto u prvenstvu i Hrvatski kup, ali nije na Kantridi pružao nezaboravne partije. Dapače, osjetio je igrajući za Rijeku da je došlo vrijeme za oproštaj, pa se Kantrida bilježi kao posljednja postaje njegove karijere.

U Rijeci je veliku karijeru zaključio i Elvir Bolić, nekadašnji BH reprezentativac i napadač Fenera, Galatasaraya i Rayo Vallecana. Odlaskom Bobića, Riječani su doveli Bolića. Bobić je odigrao osam, a Bolić sezonu kasnije samo šest utakmica za Rijeku i s nogometom se pozdravio na Kantridi.

Loša iskustva

Artem Milevskij je također veliko ime u HNL-u, igrač koji je u 29. godini stigao na Poljud nakon što je zaključio neslavnu epizodu u turskom Gaziantepu. Pet godina prije dolaska u Hajduk bilježio je drugu sezonu zaredom naslov najboljeg igrača Ukrajine. Tituliran kao nasljednik Ševčenka, s Hajdukom se rastao nakon 13 mjeseci boravka na Poljudu, a nedugo potom preselio je u susjedni Split gdje se zadržao samo mjesec dana. Slijedile su epizode u rumunjskoj Concordiji i ruskom Tosnu, a od ovog ljeta član je bjeloruskog Dinama Brest.

Dinamo je prije 11 sezona, u 32. godini iz Bayer Leverkusena doveo Jensa Nowotnyja, igrača koji je tog ljeta s Elfom uzeo broncu na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Ali, Nowotny je imao velikih problema s ozljedama, pa je odigrao samo 10-ak utakmica za Dinamo i nakon samo godinu dana u Maksimiru otišao je 2007. u nogometnu mirovinu.

Kazuyoshi Miura nije iz Dinama otišao u mirovinu, ali te 1998. godine nije puno pružio Modrima. Doveden je kao najveća zvijezda japanskog nogometa, međutim bilježi se tek 12 njegovih nastupa za Modre.

Dok je većina zvučnih stranaca dolazila u HNL uzeti zadnje novce ili se sam okušati u jačoj konkurenciji poput Miure, drukčiji je primjer Leonardo Cufre. Argentinac je u Dinamo stigao u 31. godini, u ljeto 2009. Nesporno zvijezda s pedigreom, jer prethodno je šest sezona igrao za argentinsku reprezentaciju, nosio dres Rome i Monaca. U Dinamu se taj defenzivac zadržao dvije i pol godine, imao je pozitivan status kod navijača zbog svog profesionalnog pristupa u 53 utakmice odigrane za Modre. U siječnju 2012. preselio se u meksički Atlas, a tri godine kasnije ostavio se nogometa.

Kojim će putem Almeida krenuti, znat će se jako brzo. Stopama Cufrea koji je ispunio očekivanja ili Bobića, Bolića i ostalih velikana koji su u HNL-u shvatili da više ne mogu pratiti ritam nogometa kojeg su nekoć tako dobro igrali. U Hajduku se nadaju najboljem, ali iz opreza ugovor je ipak na godinu dana.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 16:31