screenshot
NA POTEZU PAVLIČIĆ-BEKIĆ

HOĆE LI PRKOSNI AMATERSKI IGRAČ IZ PLOMINA SPRIJEČITI NASTUP NAJSKUPLJEG NOGOMETAŠA HNL-A? Najteža odluka disciplinskog suca: Kazna Soudaniju, ili ne?

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. travanj 2017. 12:52

Goran Kvalić, igrač Plomina, za kojeg su znali samo pomniji pratitelji Treće ŽNL Istarske Zapad, prijavio je El Arabija Hilal Soudanija disciplinskom sucu HNL-a Saši Pavličiću-Bekiću na kojem je sad konačna odluka hoće li kazniti igrača Dinama.

Kvalić, kao član nogometne organizacije, kao i bilo tko drugi aktivno angažiran u ovom sportu, ima na to pravo, odlučio se na prijavu sam ili na bilo čiju sugestiju. No, što će učiniti Pavličić-Bekić?

Odluka tek sutra?

Budući da sudac Tihomir Pejin Soudaniju nije dao ni žuti karton, a jedina ispravna odluka bio je crveni karton, do kraja pozvan da reagira bio je samo HNS.

Kako ni povjerenik HNL-a Josip Brezni, ni bilo tko drugi iz Saveza nije prijavio Soudanija, predmet ne bi bio ni pokrenut da se nije oglasio “slučajni strijelac“ iz Plomina. Je li to sugestija Pavličić-Bekiću da Soudanija ne treba dirati?

Zagreb, 140417.
Stadion u Kranjcevicevoj.
Prvenstveni susret 28. kola MAXtv 1.HNL, Lokomotiva - Dinamo.
Na fotografiji: Soudami.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Disciplinski sudac stavljen je u nezahvalnu ulogu, što god odluči netko će ga mrko gledati. To je naš teatar apsurda da amater iz Plomina može spriječiti nastup najskupljeg igrača u državi ((nedavno potpisao novi ugovor koji mu jamči milijun eura godišnje), kao da vozač kartinga odlučuje pobjednika sezone Formule 1.

Pavličić-Bekić jučer nije gubio vrijeme, osim što je bio na pogrebu Tomislava Židaka i upravo na Krematoriju doznao da je dobio prijavu, prije toga zatražio je očitovanje od delegata, kontrolora i suca utakmice Lokomotiva - Dinamo. Kontrolor arbitraže Božo Mamić iz Bjelovara izjasnio se da je Pejin pogriješio, da je morao Soudaniju dati najmanje žuti karton, i zbog jedne nedvojbeno loše odluke dao mu ocjenu 7,9.

No, Pavličić-Bekić, iako je prikupio nužna očitovanja, možda čak neće odlučiti danas. Zbog brojnih obveza u poslu - a on je odvjetnik koji za HNS radi honorarno- sinoć do kasno navečer nije stigao pogledati prijavu iz Plomina, a kako i u srijedu prijepodne ima obveze na sudu kao odvjetnik, moguće je da odluku, pravorijek prebaci za četvrtak. No, to će se znati tijekom srijede.

Soudani je evidentno udario igrača Lokomotive i ako bi se Pavličić-Bekić držao prakse od 2010. godine kad je Vlajčević naknadno kaznio Anasa Sharbinija, bilo bi mu jednostavno odlučiti.

Postoji tumačenje da disciplinski sudac ne bi trebao mijenjati odluke suca već samo kažnjavati ono što arbitar nije vidio, no i Sharbini je dobio žuti karton pa mu je preinačen u crveni. Inače, ne tako davno u utakmici polufinala Kupa igrač Osijeka Lesjak dobio je crveni karton zbog sličnog udaranja. Dobio je tri utakmice zabrane igranja.

Od ukora do 8 utakmica

Pavličić-Bekić čak ima i drugu osnovu da kazni Soudanija, osim da ispravlja pogrešku suca, a to je nesportsko ponašanje.

Članak 51 Disciplinskog pravilnika kaže da se za nesportsko ponašanje, koje podrazumijeva guranje, povlačenje suparnika i slično, a udaranje je još teže, može sankcionirati od ukora do suspenzije na osam utakmica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 17:08