Ante Cizmic / CROPIX
VRUĆI MAKSIMIRSKI BOJ

HRVATSKI TRENERI GOTOVO JEDNOGLASNI UOČI BITKE DINAMA I HAJDUKA 'Nakon dugo godina, očekujte derbi kakav niste navikli gledati...'

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 01. listopad 2016. 18:41

Od ovog derbija, sudara Dinama i Hajduka, poslije dugo vremena mnogo se očekuje i to bez obzira što drže treće i četvrto mjesto na tablici, što se nikad nije dogodilo u HNL-u.
Lijepo je najavio Lovre Kalinić, vratar i kapetan Hajduka, da je to “utakmica istine”. Reklo bi se koliko za “bijele” toliko i za “modre”. Sigurno je da rasplet derbija na Maksimiru posebno zanima trenere dva vodeća kluba HNL-a, Matjaža Keka iz Rijeke i Zorana Zekića iz Osijeka. Naravno da oni više vode brigu o svojim suparnicima, konkretno u ovom kolu, o Istri 1961 i Interu.

Ipak, Zekić se odazvao da iznese svoja razmišljanja:


- Nakon dugo godina, vjerojatno skoro pa desetljeće, Hajduk je prvi put u poziciji da ostvari značajni rezultat u Zagrebu, mislim na pobjedu. Jer Dinamo je ranjiv, rekao bih da odavno nisu bili u takvoj poziciji. A Hajduk je, s druge strane, napumpan samopouzdanjem koje temelji na posljednjih rezultatima. Odlučit će pristup, tko će biti odlučniji i hrabriji. Međutim, Splićani se ne trebaju zavaravati na račun neuvjerljivosti Dinama, jer kao što se zna, utakmice u derbiju su nešto sasvim drugo.

Ivan Katalinić, aktualni trener Šibenika, koji je svojedobno dok je bio na klupi Hajduka doživljavan kao pravi “killer” rivala iz Maksimira, skeptičan je na velika iščekivanja:


- Piše se, govori se, najavljuje se puno i previše, pa se plašim da od igre ne bude nadigravanje nego nadjačavanje. Prvo, Dinamo je ušao u Ligu prvaka, ispunio strateški cilj, ‘modrima’ su otišli glavni igrači, novih pojačanja nemaju. Ali i taj Dinamo, istina s Markom Rogom, pobijedio je Hajduk u Splitu sa 4-0. Sad se pokazuje da su ‘modri’ u krizi, što nikako ne znači da Hajduk doživljavam kao favorita u dvoboju na Maksimiru. Naime, visoke pobjede protiv Slavena i Cibalije nisu pokazatelj pravih mogućnosti, jer su to klubovi iz donjeg dijela tablice. Volio bih da Hajduk pobijedi i dokaže ozbiljnost, da se vrati u kolo na vrhu tablice.

Željko Kopić, trener Slaven Belupa, koji je ove sezone prvi narušio seriju pobjeda “modrih” (1-1 u Zagrebu), nevoljko se uključio u priču o derbiju:


- Imam ja brdo svojih briga, gledam kako ću riješiti svoje probleme, tako da i ne razmišljam o Dinamu i Hajduku. No, ‘modri’ imaju poteškoća, to nije novost. Sad im je došao novi trener, držim da je Ivajlo Petev nova energija i da će njegov dolazak prilično značiti za Dinamo, kao što se gotovo svaki put događa kad na klupu sjedne novi čovjek. Što se Hajduka tiče, oni su ostvarili seriju dobrih rezultata, imaju sjajan potencijal u ofenzivnom segmentu, kao i Dinamo. A to opet znači da će momčad koja bude imala stabilniju obranu biti bliže dobrom rezultatu.

Sličnog raspoloženja, reklo bi se tmurnog, svakako je i trener Splita Vjekoslav Lokica:


- Potpuno sam fokusiran na Lokomotivu i obvezu da Split napokon doživi pobjedu. Inače, Hajduk je baš u idealnoj poziciji s obzirom na turbulentnu situaciju na Maksimiru. Osim toga, nije zanemarivo, u stvari baš je značajno to da Dinamo igra Ligu prvaka, to je za ‘modre’ kako god okrenuli veliko opterećenje. A to što je Dinamo izgledao slabašno, neuvjerljivo, to je točno, ali za nedjeljnu utakmicu ne može biti presudno. Najvažnije je kako će Hajduk igrati, odnosno kako će trener Pušnik postaviti igru. Prema najavama, ali i po dojmovima, čini se da će napadači biti u glavnim ulogama i to bi bilo dobro za nogomet. Međutim, ipak držim da će oba trenera postaviti igru oprezno.

Ivan Pudar, trenutno trener bez angažmana, bio je ipak akter u derbijima protiv Dinama i kao igrač i kao trener. On je u svojoj analizi ustvrdio kako su “obje momčadi u strahu od poraza”, ali ipak kaže da je teško predvidjeti neodlučen rezultat, što znači da bi se treneri trebali postaviti sa zahtjevom na pobjedu.


- Neodlučen rezultat nikome ne odgovara, premda jedan bod znači pozitivan omjer. Volio bih da Hajduk pobijedi, da se borba za naslov zakuha. Jer, Dinamo će u svakom slučaju do kraja igrati glavnu ulogu. Kad bih vodio ‘bijele’ u ovom trenutku, tražio bih mogućnost kako onemogućiti Ćorića. Iz vremena mojih igračkih dana rođeni za ‘flastera’ bili su na primjer Drago Ćelić i Goran Šušnjara, ali ne znam ima li u kadru Hajduka takav tip igrača. Velikim problem za Hajduk je što se ozlijedio Ante Erceg, on je igrač koji donosi razliku. Umjesto njega vraća se Nikola Vlašić, koji ipak nije u najboljoj formi. On bi napokon morao krenuti, igrati važniju ulogu za Hajduk. I za kraj, trener Pušnik izjavljuje, praktično se hvali, kako ima razne solucije, to jest pet, šest napadača, igrača ofenzivnih kvaliteta. Po meni je šteta što nije uspio ranije standardizirati momčad.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 01:01