Goran Mehkek / Hanza Media / Hanza Media
NEOBIČNA SURADNJA

HRVATSKOG BRAZILCA PRIVATNO TRENIRA SIN POZNATOG IGRAČA BIVŠE DRŽAVE 'Sammira više nećete vidjeti u provodu, baš svaki dan je u krevetu već u 22.30'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. ožujak 2017. 18:10

Sammir pokušava što brže uhvatiti maksimalnu formu. Uz rad u klubu pod paskom trenera Ivajla Peteva, modri veznjak trenira i privatno. A znate li tko privatno radi sa Sammirom? Radi se o bivšem jugoslavenskom i srpsko-crnogorskom reprezentativcu Dušanu Petkoviću (42), vrsnom nogometašu koji je u bogatoj karijeri igrao za OFK Beograd, Mallorcu, Yokohamu, Wolfsburg, Nürnberg, Spartak iz Moskve te Saturn. Inače, Dušan je sin legendarnog nogometaša iz bivše države Ilije Petkovića, bivšeg izbornika reprezentacije koja se tada zvala Srbija i Crna Gora.

S Mallorce u Madrid

Sammir i Dušan treniraju u Zagrebu, rade svakodnevno.

- Naša suradnja krenula je spontano, a zapravo preko mog najboljeg prijatelja Andyja Bare, s kojim sam počeo raditi 2011. godine. Kad je Sammir stigao u Madrid, igrati za Getafe, zamolio me Andy da s njim budem neko vrijeme, da mu se nađem na usluzi ako mu nešto zatreba. S obzirom na to da sam bio u Mallorci, odmah sam otišao u Madrid da mu pomognem. Onda smo počeli s druženjem, tako da sam i ja ostao u Madridu - ispričao nam je Dušan.

Vidio što mu treba

Odmah u početku našeg razgovora, čovjek koji sa Sammirom radi kondicijske treninge kazao nam je skromno.

- Dakle, da ne bude nikakve zabune. Ja nisam kondicijski trener! Međutim, imam ogromno iskustvo i znam što Sammiru treba. Još dok je igrao za Getafe vidio sam što mu treba, pa sam angažirao privatnog trenera koji je i meni u karijeri bio privatni trener.

Taj privatni trener je također poznato lice iz bivše države...

- Sammira je u Španjolskoj trenirao Jadranko Nikolić, kondicijski trener košarkaše reprezentacije Jugoslavije koja je 1990. godine postala svjetski prvak. Između ostalih, trenirao je u toj vrsti hrvatske košarkaše Dražena Petrovića, Tonija Kukoča. Velimira Perasovića, Arijana Komazaca... Tako da je Nikolić sa Sammirom u Španjolskoj radio, da je tako nazovem, “staru školu treninga”. Ja sam, naravno, bio na svakom treningu, upijao znanje od Nikolića, a otprije sam iz igračke karijere imao iskustva. Probali smo jedan stil treninga i vidjeli da Sammiru to nevjerojatno odgovara.

Nakon tih treninga s Nikolićem uz asistenciju Petkovića, Sammir je igrao super u Getafeu.

- Bio je tako dobar da je dobio i poziv za reprezentaciju Hrvatske za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Nakon što je otišao u Kinu nastavio je raditi po tom istom programu. Sada kad se vratio u Zagreb, opet sam mu se našao pri ruci. Treniramo po programu po kojem je trenirao i u Getafeu, kad je, po meni, igrao svoj najbolji nogomet.

Inače, Petković je bio direktor u slovenskom Zavrču, sada skupa s Andyjem Barom ima agenciju koja se brine o prvoligašu Koperu, kad se radi o kadrovskim pitanjima. Koper su, tako nam kažu slovenske kolege, postavili na zdrave noge.

- Moram zaista kazati da sam imao veliku sreću što sam radio s Jadrankom Nikolićem, to što je on radio s Sammirom, sad radim ja i vidim da on sjajno napreduje. Zapravo, napreduje fenomenalno.

Totalni preobražaj

Petković je želio nešto posebno naglasiti...

- Sammira nisam poznavao prije nego smo se upoznali u Madridu. Zapravo, znao sam ga na “zdravo, zdravo”... Nikada prije nisam gledao njegove utakmice. Kad smo počeli surađivati, dočekala me priča koje se provlačila kroz hrvatske medije. Ona je glasila da je neviđeni nogometni talent, ali da voli noćni život, da ne živi sportski i tako dalje i tako dalje... Međutim, ono što sam ja doživio s njim u Madridu nešto je sasvim drugo. Ako je bilo točno sve to što su pisali hrvatski mediji, onda je priča iz Madrida bila totalni Sammirov preobražaj! Bio je potpuno koncentriran isključivo na nogomet.

Ispričao nam je Petković nešto zanimljivo....

- Eto, prije nekoliko dana razgovarao sam s jednim prijateljem, koji također dobro poznaje Sammira. Kaže mi da Sammira nitko nije vidio u Zagrebu! I neće ga nitko vidjeti, nema šanse. Potpuno se posvetio nogometu. Trenira s momčadi, a onda još privatno sa mnom, u krevetu je već u 22.30 sati. Takav je naš dogovor.

CIJELI ČLANAK MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 00:35