CROPIX
S DRUGE STRANE HRVATSKE

IMA NEKA TAJNA VEZA Na Poljud stiže momčad puna bivših hajdukovaca, čak je i trener igrao za Hajduk

Piše: Vedran BabićObjavljeno: 15. listopad 2017. 18:15

Još iz vremena osamdesetih godina prošlog stoljeća kada su u tadašnji Dinamo odlazili igrači Hajduka (Čop, Štimac, Dalić...), postoji veza Splićana s klubom iz Vinkovaca.

Današnjom Cibalijom. I u novije vrijeme ta se veza nastavila pa je bilo međusobnih transfera u oba pravca. Čak i trenerskih, pa su tako na klupi Vinkovčana sjedili mnogi hajdukovci poput Štimca, Matkovića, Jalića, Simunića...

I trener Mladen Barto

lović bivši ‘bijeli’

A i danas je u Cibaliji nekoliko hajdukovaca. Predvodi ih najstariji Frane Vitaić (35), koji je davnih dana bio u omladinskom pogonu “bilih“, ali se nikada nije uspio nametnuti. Danas je legenda Cibalije, piše Slobodna Dalmacija.

Od ovog ljeta suigrači su mu Zvonimir Milić, lanjski kapetan Hajduka II, zatim Špiro Peričić koji je također bio Hajdukova nada, a i trener je nekadašnji igrač “bilih“ Mladen Bartolović koji je, doduše, neusporedivo više igračkih godina proveo u Cibaliji.

Dres Cibalije nosi i Frane Vojković koji je ne tako davno bio prvotimac Hajduka. Međutim, ovog ljeta nije se uklapao u viziju trenera prve momčadi Joana Carrilla pa je otišao na jednogodišnju posudbu u klub uz rijeku Bosut.

Dvadesetogodišnji ljevonogi nadareni veznjak debitirao je protiv Lokomotive ulaskom s klupe, a onda je protiv Intera i Dinama krenuo od prve minute. Nameće se polako Bartoloviću i sutra se vraća na mjesto na kojemu još nije ostavio trag kakav je htio.

Za Hajduk je prvi put seniorski dres odjenuo u zimu 2016., pod vodstvom tadašnjeg trenera Damira Burića koji ga je u toj polusezoni redovito koristio.

- Gledao sam svo vrijeme kako igraju i rastu, napreduju i imaju ponude moji Pašalić, Balić, Vlašić. Sve moja ekipa. A ja? Ja se ne predajem! Čvrsto sam uvjeren da će stići mojih pet minuta da se dokažem i pokažem što znam – govorio je tada Frane u razgovoru za “Slobodnu“, netom prije debija, a nakon što je potpisao ugovor s Hajdukom.

Ozljedama nikad kraja...

Prije toga ovaj momak iz splitskog kvarta Sućidar prošao je pravi pakao s ozljedama. Umjesto travnjaka, posjećivao je sportske klinike diljem Europe. Meniskus oba koljena, križni ligamenti koljena lijeve noge...

Dolaskom Pušnika počeo je padati u drugi plan, a sreća mu se nije promijenila ni s Carrillom. Tek što je španjolski strateg stigao u Poljud, u prosincu prošle godine, dogodio se incident između Franina oca Ivana i predsjednika Uprave Hajduka Ivana Kosa.

Vojkovićevi su navodno tražili raskid ugovora, nezadovoljni Franinim statusom, a onda je situacija eskalirala do te mjere da je Kos prijavio Vojkovića starijeg za fizički i verbalni napad. Frane je ipak ostao u klubu, a na proljeće je uglavnom igrao za Hajduk II u trećoj ligi.

A onda za kraj sezone još loših vijesti. Nova operacija, ovaj put prepona. Nakon višetjedne pauze bilo je jasno da će se Vojković teško nametnuti Carrillu, a to se i potvrdilo nakon što ga Španjolac nije poveo na pripreme u Sloveniju.

Na koncu je Vojković u finišu ljetnog prijelaznog roka završio u Vinkovcima, zadovoljan što će dobiti veću minutažu i to u prvoj ligi, a ne u nižem rangu. Ne zaboravimo, on je i dalje pod ugovorom s Hajdukom i sigurno se namjerava vratiti na Poljud. U jačoj ulozi. Kako bi ispunio san i postao jedan od stožernih igrača “bilih“.

U napadu prijeti Pervan

Pomalo čudno zvuči podatak da je najbolji hrvatski strijelac u HT Prvoj ligi – Marko Pervan. Napadač Cibalije, osmoplasirane momčadi lige. Pervan (21) je momak iz Čitluka, ove je sezone zabio pet golova i to sve u prvih sedam utakmica.

U jednom je trenutku bio i prvi “topnik“ lige, a sada dijeli drugo mjesto s Gorgonom i Gavranovićem, iza Soudanija i Hebera koji imaju po osam. Pervan je prošao Adriatic i omladinsku školu RNK Splita odakle je išao na posudbe u Imotski i Šibenik, a onda je u ljeto 2016. prešao u Cibaliju.

Stigao je na mala vrata i u međuvremenu postao udarna napadačka igla Bartolovićeve momčadi.

Linker
16. travanj 2024 18:13