CROPIX
RAZMIŠLJANJA NADE MODRIH

INTERVJU VELIKOG DINAMOVOG TALENTA ZA SN Otkrio koga najviše cijeni u Hajduku, začudio na pitanje o najdražem igraču i odao neobičan stav o alkoholu

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. travanj 2017. 14:36

Ispada da prije svakog El Croatica razgovaramo s Antom Ćorićem. Prije onog posljednjeg poljudskog, odigranom u prosincu, u posljednjem kolu jesenskog dijela, Ante je bio ogromni optimist i predvidio je trijumf Modrih u gradu pod Marjanom. Ne biram ga baš slučajno za intervjue pred vječni derbi, jer pouzdano znam da najviše od svega voli utakmice s Hajdukom? Zašto?

- Zato što igram u Hrvatskoj, a to je najveći hrvatski derbi! Kad sam bio klinac, od onog dana kad sam prvi put otišao pogledati Dinamo i Hajduk, za mene je to uvijek bio hrvatski ‘derbi svih derbija’. Kao mali već sam s tribina glasno navijao za Dinamo, a kad sam došao u Maksimir, najveću motivaciju uvijek sam imao kad smo igrali protiv Splićana.

Onda se onako, dječački nasmijao...

- Znate što, najdraže mi je pobijediti Hajduk! To je posebno zadovoljstvo. Da, u ovom trenutku je Rijeka na prvom mjestu, posljednjih godina oni i mi vodimo teške borbe na travnjaku, ali meni zauvijek najveći derbi ostaje ovaj s Hajdukom. Tako će i ostati, bez obzira što će biti u budućnosti.

Nisam bahat tip

Na razgovor je stigao nakon treninga, našli smo se u Dinamovu hotelu. Ante uvijek nosi jedan modni detalj, bez kojeg ćete ga rijetko vidjeti. Zapravo, samo na terenu ne nosi kapu... Naš fotoreporter Ronald Goršić imao je želju da je makne s glave za vrijeme fotografiranja, ali Ante se lukavo snašao:

- Sad sam se baš istuširao, imam mokru kosu, ne želim se prehladiti, pa sada sam upravo prebolio anginu.

Nego, da se vratimo onom intervjuu prije posljednjeg splitskog derbija koji je riješio Soudani u sudačkoj nadoknadi. Bilo je to vrijeme kad je u Hajduk baš stigao Joan Carrillo, a Ćorić je samouvjereno kazao: “Hajduku ne bi pomogla niti tri nova trenera.” Bio je, dakle, jako žestok u najavi derbija, kako najavljuje današnji?

- Pa dobro, poslije mi je bilo krivo što sam rekao to za “tri trenera”. Mlad sam, nisam ja taj koji tako treba razgovarati, netko je sigurno dobio sliku o meni kao o nekom bahatom tipu, a ja to definitivno nisam. Nisam to tako mislio, pobjeglo mi je u zanosu najave derbija, ponijelo me. Rekao sam vam već da su mi utakmice s Hajdukom najveći gušt, pa sam onda motiviran i za izjave. Ali, zar nisam pogodio? Pobijedili smo... Kako najavljujem današnji derbi? A kako ću? Mi smo favoriti, veliki favoriti. U obzir dolazi samo pobjeda, ništa drugo. Bolji smo od Hajduka, osim toga, ta pobjeda nam je više potrebna nego Splićanima.

Pa sad, to je dosta relativno, Hajduku je itekako potrebna u trci za treće mjesto. Svatko ima svoje potrebe...

- Je, je, potrebna je i njima u toj borbi s Osijekom. Ali mi se borimo za naslov pa je nama ipak potrebnija.

U posljednje dvije utakmice niste baš dobro igrali, na Rujevici i u Ulici pjesnika nije se vidio Dinamo kakvog bi vaši navijači željeli vidjeti? Može li to Hajduk iskoristiti?

- Ne znam što bih na to rekao. Ja nisam igrao tri posljednje utakmice, protiv Osijeka, Rijeke i Lokomotive. Protiv Osijeka je bilo jako dobro, stvarno super, najbolja naša utakmica sezone u HNL-u. Na Rujevici baš nije bilo dobro, ali nismo izgubili, bod je - bod. Protiv Lokomotive je zaista bilo slabo, nikako. Međutim, uopće se pred derbi s Hajdukom ne treba prisjećati tih utakmica, jer sad nam je motiv veći od Sljemena. Ma, naravno, bio je takav i protiv Rijeke, ali nakon svega danas ćete vidjeti kako smo ‘našpanani’. Dinamo će protiv Hajduka odigrati još bolje nego protiv Osijeka, a to onda znači da ćemo u derbiju odigrati najbolju utakmicu sezone. To pak znači da je pobjeda naša!

Samo Juve ne oscilira

Optimizam je zgodna stvar, ali zašto Dinamo toliko oscilira? Zašto ne možete u serijama biti uvjerljivi?

- Ni Barcelona ne igra uvjerljivo u serijama. Pobijede PSG u nevjerojatnoj utakmici sa 6:1, a onda zapnu, izgube od Malage, pa onda 0:3 od Juventusa. To je tako, nije lako pobjeđivati i stalno kontinuirano igrati dobro ni najvećim svjetskim momčadima. Stigne jedan loš dan i eto ti, stigne slaba igra, poraz. Nogomet je danas toliko evoluirao da ćeš rijetko pobijediti nekoga ako svih 11 igrača plus oni koji uđu s klupe nisu najbolji što mogu biti. Ako jedan ne igra kako bi trebao, nastaje problem. Ako su dvojica, možeš računati da nećeš uspjeti. Te oscilacije su sastavni dio nogometa na cijelom svijetu. U ovom trenutku samo jedna momčad na svijetu ne oscilira, samo jedna. Juventus! Kako ti ljudi igraju, to je čudo!

Koje igrače u Hajduku najviše cijenite, tko je najveća opasnost za Dinamo ili još bolje, za Dinamovu obranu?

- Nije demagogija, cijenim sve igrače Hajduka. Sad ću vam kazati nešto skroz iskreno. Ne znam, čudim se kako su ispali iz trke na naslov prvaka. Mislio sam prije prvenstva da će se s nama i Rijekom boriti za titulu. Ali dobro, da vas sad ne razočaram generalnim odgovorom, u Hajduku najviše cijenim Nikolu Vlašića! Njega dobro znam, dobar sam s njim. Ne, nije sad to razlog što sam ga istaknuo, da netko krivo ne shvati. Nikola je odličan nogometaš.

Pustite usporedbe

Ohandza, Futacs... Izgledaju opasno, zar ne?

- Je, sigurno. Iznimno su tjelesno moćni. Baš su jaki, siloviti. Međutim, mi imamo dobre stopere, neće se naigrati, neće...

Uzme li Rijeka naslov prvaka, hoće li to za Dinamo biti debakl? S obzirom na to kakve igrače ima Dinamo, naravno.

- Ta riječ zvuči snažno, ali je u ovom slučaju sasvim u redu. Da, za nas će biti debakl ako Rijeka uzme naslov prvaka! Mi smo najbolji, jedanaest godina zaredom uzimamo prvenstvo, imamo najbolje igrače, najbolje uvjete, najbolje - sve. Pa jasno je onda da bi to bio debakl! Međutim, to se neće dogoditi.

Zašto ste u to sigurni?

- Zato što jesam! Ne znam ni sam što bih napravio da Rijeka osvoji naslov prvaka. Lupao bih glavom o zid! Ne, mi nećemo dopustiti da naslov ode na Rujevicu, ostaje on u Maksimiru, tu mu je najljepše.

Nego, jeste li vi ovog proljeća zadovoljni svojim statusom u Dinamu?

- Jesam, zadovoljan sam minutažom. Tu je sve u najboljem redu. Samo, ne igram svoju poziciju. Nekoliko puta sam na tu temu pričao s trenerom Ivajlom Petevom. Da, to je jedini problem koji me muči u Dinamu. Samo to, ništa drugo, sve ostalo je super. Trener je super, svi suigrači, svi u klubu. Atmosfera je dobra, dakle uživam u svemu, osim u tome što ne igram na svojoj poziciji.

Sammir vam je uzeo poziciju ‘desetke’, vjerujete li da je možete vratiti?

- Ne, ne, ne... Ne bih se želio uspoređivati sa Sammirom. Klub ga je doveo, vratio se u Dinamo, dobar je igrač. No, neću sad na bilo koji način pričati o njemu, nećete tu dobiti bilo kakvu usporedbu. Gledam sebe, držim da je to jedino ispravno. Kad bolje razmislim, na meni je koju ću poziciju igrati.

Što kaže Petev?

- Kažem, razgovarali smo... Rekao sam treneru da mi je ova pozicija na lijevo, na koju me sad stavlja moja ‘druga pozicija’, druga opcija. Ali kazat ću vam nešto u što duboko vjerujem. Bio bih 30 posto bolji igrač da igram na svojoj pravoj poziciji! Ali ne želim da sad ispadne da bih ja izbacivao Sammira s te pozicije. On je moj suigrač, nema potrebe razgovarati na taj način, stvarno nema...

Kažete da se nećete uspoređivati sa Sammirom. U redu, ali jeste li nešto naučili od njega? Koju biste igračku kvalitetu uzeli od Sammira?

- Ne znam... Ono kad gurne loptu kroz noge suparniku, to svi vide. Sammir je igrač poteza. Protiv Rijeke ste u nekoliko navrata mogli vidjeti kako je super odigrao neke poteze. Može se, definitivno se od njega može naučiti.

Dobro, rekli ste da biste bili 30 posto bolji igrača da igrate na centralnoj poziciji. Međutim, ne igrate, tako su karte pale. Uglavnom, sad igrate na lijevoj strani i to je to za sada. Koliko vam to odgovara, što na toj lijevoj strani možete dati?

- He, ne znam kako bih odgovorio na to pitanje... Mnogo tu ovisi o cjelokupnoj momčadi. Ako svi budemo na visokoj razini, onda se svugdje može igrati. To se, recimo, dok sam bio na lijevoj strani vidjelo protiv Splita. Kad svi igramo dobro, onda bih ja mogao odigrati i desnog beka dobro. Ali jasno, ovisi i o meni, moram biti dobar. Na toj lijevoj strani na kojoj igram može se dosta toga dobrog napraviti.

Posve sam spreman

Recimo što?

- Imam na toj lijevoj strani dosta prostora u igri ‘jedan ne jedan’, a držim da sam tu jak. Nije to loša pozicija, makar nije moja.

Biste li, zlu ne trebalo, mogli igrati i na desnoj strani?

- To bi bilo dosta teže. Jer kad sam na lijevo, bolje mi je ući prema sredini na desnu nogu, podvaliti loptu ili pucati. Na desnoj strani bi mi ostala zapravo samo mogućnost centaršuta, nije to ‘to’.

Nego, da se ne zaboravi pitati. jeste li sad skroz zdravi, kako je gležanj, je li prošla bolest?

- Jest, sad je sve u najboljem redu, stvorio mi se od udarca hematom na gležnju, sad je nestao, sve je super. Bilo je gore kad me dva dana prije utakmice s Rijekom uhvatila bolest, temperatura, nisam se pet dana mogao ustati iz kreveta. Sad sam zdrav, posve oporavljen.

Već dugo se spominje vaš odlazak u inozemstvo. Mislite li da ste sazreli, da biste, recimo, ovog ljeta mogli otići u inozemstvo?

- Mislim da sam sazrio za inozemstvo! Ali sad se vidim isključivo u Dinamu. Želim osvojiti prvenstvo, tako da uopće ne razmišljam o bilo kakvom transferu i odlasku iz Dinama. Pogotovo ne sad, kad je najbitnije, kad se tako žestoko s Rijekom borimo za naslov.

Kažu da za vas stalno stižu neke ponude? Imate li vi kakvih saznanja o tome?

- Imam saznanja... Pa prije neki dan su mi neki klubovi slali poruke. Naravno, neću sad o imenima klubova, valjda je jasno zašto. Ima dosta zainteresiranih, ali velim, u ovom trenutku mi nije nakraj pameti o tome razmišljati, mene sad samo zanima naslov prvaka s Dinamom.

Josip je igrač za Dinamo

Brat Josip igra za Lokomotivu, tamo je jedan od nositelja igre. Kako svog brata vidite na travnjaku?

- Kad me pitate za brata, odmah se naježim. Znate li vi kako je on fantastično igrao dok je bio u drugoj ligi, za drugu momčad Red Bull Salzburga? Kao mlad nogometaš, kao zadnji vezni zabio je u ligi 17 pogodaka! Sad igra dobro u Lokomotivi, ali kako li je samo dobro igrao u Austriji... Da je tako nastavio, gdje bi mu bio kraj? Ma, znate što ću vam kazati, to još nisam nikome rekao. Ljut sam na neki način na njega! Ljut što nije postao veliki igrač. Znam da je mnogo bolji igrač nego što to pokazuje sada. Ali dobro je, neka samo tako dobro nastavi igrati u Lokomotivi.

Bi li Josip imao mjesta u današnjem Dinamu?

- O tome ne bih želio govoriti. Brat sam mu, ne mogu ja o tome. Ali, naravno, kad već pitate, brat mi je, naravno da ima mjesta u Dinamu. Eto, sad sam na kraju rekao...

Daje li vam Josip kakve savjete, ipak je iskusniji od vas? Ili vi možda dajete njemu, jer ste očito bolji igrač?

- Je, daje mi savjete. I on i najstariji brat također. Prije utakmica me savjetuju, pa onda zovu nakon utakmica, pričamo jako mnogo o nogometu. Da, isto tako i ja njemu dajem savjete. Kažem mu da se potpuno koncentrira na nogomet.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Koji vam je najdraži klub u inozemstvu?

- To baš ne bih rekao... Znate, kažem ime kluba, a onda napravim transfer u neki drugi, pa mi onda spočitavaju da mi klub u kojem igram nije najdraži.

Tko vam je trenutačno najdraži igrač?

- Hatem Ben Arfa iz PSG-a.

Dobro, sad ipak mora dodatno pitanje... Od svih tih sjajnih igrača vama je najdraži Hatem Ben Arfa?

- Znao sam da ćete me čudno pogledati. Svi koji će se začuditi, neka odu na YouTube i pogledaju kako čovjek igra. Prije mi je najdraži bio Ronaldinho, ali on više ne igra. Znam da ljudi baš i ne znaju Hatema Bena Arfu, ali to je sjajan, vrhunski igrač.

Tko je trenutačno najbolji igrač na svijetu?

- Messi, nema dvojbe.

Koji klub trenutačno igra najbolji nogomet?

- Juventus! Čudesni su... S tim da me Monaco jako iznenadio. Onaj Mbappe je nevjerojatan. Kakav igrač, ljudi moji. Kako igra, to je pravi show.

Koji vam se trener najviše sviđa?

- Jose Mourinho. Od domaćih Zoran Mamić.

Odlično govorite engleski i njemački, imaju li zato Engleska i Njemačka prednost kad je budući inozemni transfer u pitanju?

- Meni je najdraža liga Primera. Naravno, daj Bože da budu ili Engleska ili Njemačka, ali velim, Primera mi je najdraža. Da, i pomalo učim španjolski, ha-ha... Zapravo, dvije nadraže lige su Primera i Bundesliga.

Imate li djevojku?

- Imam. Neću kazati njezino ime, mislim da ona ne bi htjela da se o njoj piše u novinama.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Je li istina da vas nitko ne može nagovoriti niti da popijete gutljaj piva?

- Istina. Na to me nitko nikada neće nagovoriti. Ne pijem alkohol i - točka. Neću ni kad prestanem s karijerom. Sjećate se kad sam potpisivao ugovor s Dinamom, kad smo otišli na travnjak s pjenušcem? Samo sam se kucnuo, nisam ni liznuo čašu. Alkohol nije dio mog života niti će ikada biti. Sad kad sam bio bolestan, pa sam dobio neki sprej za grlo, vidio sam da na specifikaciji piše da ima nekih tragova alkohola u svom sastavu. To je jedino što sam od alkohola ušpricao u grlo.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Bili ste vani kao klinac, prošli ste školu u Salzburgu, što biste poručili mladim dečkima od 15 do 18 godina koji žure van, što biste rekli njihovim roditeljima?

- Mislim da sam premlad da bih nekome davao savjete takve vrste. Da, ja sam bio kao klinac u Salzburgu, tamo je sve bilo super, idealno. Međutim, ono što svima i ovako mlad mogu kazati je: “Vjerujte, nije vani sve med i mlijeko.” Recimo kad sam otišao u Salzburg, nisam znao jezik, nije bilo lako. Spasilo me to što su sa mnom bili mama i tata. Sreća, bio sam mlad pa sam sve brzo upijao, naučio sam njemački za tri mjeseca! Onda su me i u klubu počeli drukčije gledati. Vidjeli su da se trudim, da sam brzo naučio jezik. Sve je bilo dobro do moje 15. godine, kad su željeli da potpišem ugovor koji se nije svidio. Naime, u njemu je pisalo da ću moći zaigrati za seniore tek kad napunim 18 godina. A u ugovoru koji sam potpisao prije, pisalo je da moći igrati za seniore s 17 godina.... Tad su mog trenera koji me doveo u Salzburg, Percy van Lieropa maknuli iz kluba, pa sam odlučio otići. Radi njega sam i otišao...

Nego, mladi dečki koji su rano otišli iz Dinama, nisu baš uspjeli vani, ne igraju previše, igraju malo ili uopće ne igraju. To nešto pokazuje zar ne?

- Jest, to se vidi. Recimo, kad se sjetim Murića, onda ni sam ne znam što bih rekao. Da je ostao, sad bi u Dinamu bio top igrač! On i ja bi bili sjajan par. Dobro se znamo, četiri-pet godina smo igrali skupa, stvrano je fantastičan igrač. Od svih mladih igrača Dinama, Murić mi je bio daleko najbolji igrač, daleko najbolji.

Znači, ipak nije baš pametno jako mlad otići iz Dinama?

- Kad sve ovo vidite, onda zaista to ne bih preporučio.

Nego, imate tog iskustva za odgovor na pitanje radi li se bolje u Salzburgovoj ili Dinamovoj nogometnoj školi?

- Kad sam bio u Salzburgu, sve smo osvajali! Također, kad sam došao u Dinamo, sve smo osvajali. U Salzburgu sam igrao četiri godine za mlađe uzraste, u Dinamo godinu i pol. Obje nogometne škole su najviša razina, obje su - top! Kad je bio Percy van Lierop škola je bila čudo, svi treneri su bili Nizozemci, radilo se jako na tehnici. Kad se pomisli na austrijski nogomet, onda se obično misli na ‘udri i nabij’, ali Van Lierop je radio totalno kontra. Stalno smo na videu gledali treninge Barcelone.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Bili ste s reprezentacijom u Estoniji. Što se, po vama, tamo dogodilo? Kako smo onako izgubili s 0:3?

- Ne želim nikoga kritizirati i napadati. Samo ću kazati da je sve bilo jako loše. Samo ću to kazati. Ništa drugo, nemojte s dodatnim pitanjima na tu temu.

Najmlađi ste među Vatrenima. Daju li vam stariji reprezentativci savjete, što upijate od njih?

- Naravno da mi daju savjete. Sjećam se kad sam prvi put došao u reprezentaciju.... Nikad to neću zaboraviti. Prišao mi je Mandžukić i kazao sa smiješkom: “Ante, ako ne prođeš protivnika tri puta, ništa od tebe...” Ma, tako mi je lijepo s tim momcima. Vidim da imaju povjerenje u mene. Kad sam s njima, imam veliko samopouzdanje. Od njih sve upijam. Baš sam, recimo, pričao s Dujom Čopom. Prije utakmice s Rijekom na Rujevici. Pitao me hoćemo li pobijediti Rijeku. Rekao mi je da uvijek dajem sve od sebe, da je to jedini i pravi put do uspjeha. Sa svima sam super, recimo posebno dobar sam s Mateom Kovačićem, njega znam od prije.

Očekujete li pozive i za daljnje reprezentativne akcije?

- Sve ću dati od sebe da i dalje dobivam pozive za reprezentaciju. A sad, vidjet ćemo...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 11:54