Zlatko Kranjčar
 Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
NIJE MU BILO LAKO

ISPOVIJEST ZLATKA KRANJČARA ZA SPORTSKE NOVOSTI Bivši trener Dinama prvi put progovorio nakon ostavke: 'Poraz i igra na Rujevici su mi neobjašnjivi'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. rujan 2016. 17:09

Jučer nam se javio bivši trener Dinama Zlatko Kranjčar. U Beču je, na sajmu umjetnina s suprugom Elvirom.

- Nogomet i umjetnost idu skupa - kazao je vrlo raspoloženi Cico.

Pitamo ga je li završilo vrijeme tugovanja nakon što je podnio ostavku? Nije se javljao još od te utakmice s Rijekom, kad je napustio modru klupu.

Nije mu sigurno bilo lako, on posao u Dinamu nije doživljavao samo kao ‘jedan od trenerskih poslova’, već duboko emotivno. Dinamo je njegov klub.

- Ma, tu je zapravo sve bilo jasno. I nakon ovih nekoliko dana nisam uopće preispitivao svoju odluku. Tri poraza za redom, moral mi je nalagao da podnesem ostavku. Iako je i prije postojao pritisak.

Pritisak tek na kraju

Čini se da je pritisak na vas trajao od prvog dana. Jeste li vi imali taj dojam?

- Ne, nisam imao taj dojam od početka. Apsolutno sam sa svima dobro surađivao, nije bilo nikakvih problema. Da jest, onda bih vam rekao, znate da ja nemam dlake na jeziku. Ostavku sam dao jer držim da je to bilo najbolje nakon tri poraza, a zaista je normalno otići nakon onakvog poraza od Rijeke. Kad onako izgubiš, kad ti momčad onako izgleda na travnjaku, moraš reagirati. Nisam imao pravo ne reagirati, jednostavno se nakon takve utakmice podnosi ostavka i - točka. Pritisak sam osjetio zadnji tjedan. Prvo nakon poraza od Osijeka, pa onda od Lyona. Na kraju je ispalo logično, moja oduka je definitivno morala biti takva kakva jest.

Neprospavane noći

Kaže Kranjčar da se ulaskom u Ligu prvaka napravio odličan rezultat.

Ranko Suvar / CROPIX
CROPIX

- Sve je bilo dobro, osim te utakmice s Rijekom. Taj poraz i ta igra i dan-danas nakon nekoliko neprospavanih noći su mi neobjašnjivi! Što mi je ostalo nakon toga nego otići? Mislim da sam napravio dobar potez.

U redu, svatljivo je vaše razmišljanje da se nakon onakvog poraza morate povući, ali što se dogodilo u toj utakmici s Rijekom? Zašto je momčad tako loše izgledala?

- E, na to pitanje nemam odgovor. Ne mogu objasniti, stvarno ne znam. Jednostavno nezamislivo, nisam niti u najružnijem snu mogao sanjati da ćemo odigrati onakvu utakmicu.

Možda da se pitaju igrači?

- Ne, nemojte krivo shvatiti. Nemam nikakve primjedbe na igrače. Događaju se takve stvari u nogometu. Ali nakon takvog poraza jednostavno sam morao napustiti klupu. Moralan sam čovjek, znam kad je vrijeme za odlazak. Ja sam veliki dinamovac i svome klubu uvijek želim sve najbolje. Nisam želio da dođe do mogućeg još većeg pada, do još lošijih igara, da se možda ugrozi i prvenstvo. Osjetio sam kako je došlo vrijeme da se povučem, kako bi se pokušalo s novim trenerom. Možda novi trener donese nešto novo.

Nego, niste jedini trener Dinama koji je doživio tri uzastopna poraza. Bilo je drugih s takvim skorom, pa su ostajali na klupi? Imali ste veliki kredit, plasirali ste se u Ligu prvaka, zaradili klubu velike novce?

- U nogometu nema kredita! Ma, vidim da me cimate s pitanjima kako bih kazao možda nešto bombastično. Nema ništa od toga. Mirno sam prihvatio stvarnost, odluku sam donio sa željom da Dinamu sada bude bolje u prvenstvu. Četiri boda su nadoknadiva. Poraz od Rijeke je neočekivan, ali ova momčad će sigurno nadoknaditi tu razliku. Kad se radi o Ligi prvaka, ostajem kod onog što sam govorio i prije. Dinamo ima kvalitetu. Mi smo i u Lyonu mogli zabiti gol i eventualno se približiti iznenađenju. Ali nismo, idemo dalje... Možda se nešto lijepo dogodi s Juventusom, Sevillom... Tu je i uzvratna utakmica s Lyonom. Treba vjerovati.

Milsite li da bi vaš suradnik Željko Sopić mogao biti vaš nasljednik?

- Više nisam trener, nije na meni da dajem komentare i savjete. To bi bilo to, vaša daljnja pitanja samo bi me umarala. Rekao sam što sam imao i želio kazati. To je dovoljno. Dinamu kao i uvijek želim sve najbolje.

Odmor u Beču

Jeste li možda očekivali drukčiji razgovor s Kranjčarom nakon odlaska iz Dinama? Ako jeste, onda ga definitivno ne poznajete. Kranjčar je jednostavno ‘gospon Cico’. Uvijek bio i bit će. Otišao je u svom stilu kao gospodin, kaže da nikome ništa ne zamjera, niti igračima, niti stručnom stožeru, niti Upravi kluba. Kad je shvatio da ‘to nije to’, odlučio se za odlazak.

Zagreb, 260716.
Stadion Maksimir.
Nakon sto je Dinamo Zagreb pobijedio Dinamo Tbilisi rezultatom 2:0 u 3 pretkolu UEFA lige prvaka, njihov trener Zlatko Kranjcar dao je izjavu za medije.
Na fotografiji: Zlatko Kranjcar.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX
Zlatko Kranjčar

- Sad ću se malo odmoriti od svega. Ostat ću još neko vrijeme u Beču, onda ćemo vidjeti dalje - zaključio je Kranjčar.

Rekli ste da ništa ne zamjerate igračima. A zamjerate li što Upravi kluba?

- Ne, ništa ne zamjeram Upravi kluba!

Pa, predsjednik Mirko Barišić vam je poručio kako momčad nije bila tjelesno spremna?

- Ne bih o tome. Završio sam svoju epizodu u Dinamu i ne bih više ulazio u nikakve polemike.

Kakva je bila suradnja sa stručnim stožerom?

- Sve je bilo O.K. Nije bilo nikakvih problema.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 20:06