Emica Elvedji / Hanza Media / Hanza Media
LUDA ZAVRŠNICA

ISTRA U SAMOJ ZAVRŠNICI STIGLA DO BODA U GRADSKOM VRTU Osijek ispustio pobjedu nakon velike pogreške vratara

Piše: Darko RužićObjavljeno: 25. rujan 2016. 21:16

----------------------------------------

Osijek - Istra 1961 (Ejupi 76' / Stepčić 89')

Osijek (4 - 2 - 3 - 1): Mikulić - Matas, Arsenić, Barać, Barišić - Mioč, Petrović (od 65. Pušić) - Vojnović, Knežević (od 83. Lukić), Perošević (od 65. Boban) - Ejupi.

Istra 1961 (3 - 5 - 2): Iveša - Žižić, Mitrevski, Bertoša - Miloš, Paracki (od 89. Roce), Lucio (od 90. Gojković), Stepčić, Collins - Bouhna (od 78. Prelčec), Solomon.

----------------------------------------

Ne ide Osijeku na domaćem terenu s Istrom 1961. U posljednjih osam utakmica odigranih u osječkom Gradskom vrtu momčad iz Pule je pobijedila Bijelo-plave čak četiri puta, tri puta je bilo neodlučno, a samo su jednom igrači Istre 1961 napustili travnjak poraženi.

Bilo je to još 17. svibnja 2015. godine, a od tada su u Gradskom vrtu igrane još dvije utakmice koje su završile podjelom bodova. No, što je bilo, bilo je, Bijelo-plavi se time ne opterećuju niti su se opterećivali pred dolazak gostiju iz Pule. Do ove utakmice Osijek je imao četiri pobjede u nizu. Ovog puta je ostao bez toliko željene pete.

Bod je zasluženo otišao u Pulu, ali nažalost zbog jedne velike pogreške vratara domaćina. No, Istra 1961 se predstavila u vrlo dobrom izdanju, prva je imala izgledne prigode i mogla utakmicu odvesti u nekom drugom pravcu, vrlo neugodnom po domaćine.

Neki su, a takvih zasigurno nije bilo malo, iznenađeni bili kada su spoznali da je trener Zoran Zekić iz svog udarnog sastava do sada standardnog na klupu za pričuve posjeo Gabrijela Bobana. Ne ide mu u posljednje vrijeme onako kako se od njega očekuje, a zasigurno ni po njegovim vlastitim željama.

Osijek
Emica Elvedji / Hanza Media / Hanza Media

S razložnim je argumetnima Osijekov strateg ovaj puta prednost u izboru početne jedanaestorice dao Aljoši Vojnoviću junaka Bijelo-plavih iz prošlog kola kada je Splitu dva puta zatresao mrežu. A i ta činjenica da je jedan od najskupljih igrača koje je prvoligaš s Drave angažirao ovog ljeta dospio na klupu jasno govori da Zekić ima širinu igračkog kadra i brojne opcije u potrazi za najboljim rješenjima.

Gostujući je pak trener imao također neke svoje zamisli, ali nije ih mogao u potpunosti realizirati. Zbog iznenadne temperature otpao je iz njegovih planova Šime Gržan, a iako tako nije bilo predviđeno zaigrao je Abdelhakim Nour Bouhna. Puljani su se odlukom svog trenera postavili u početnoj formaciji 3 - 5 - 2, a Osječani već za njih uobičajenih 4 - 2 - 3 - 1. Ali, svatko zna, to je tlocrt prije početka igre, shematski prikaz, onaj nacrtani, a sve ostalo diktira sama igra. Bilo je i ovaj puta tako. Nakon uvodnih minuta i početnih ispitivanja snaga bočni su se igrači gostiju Miloš i Collins morali postaviti nešto povučenije i razmišljati kako pomoći obrani puno više nego što su mogli misliti na sudjelovanje u igri prema naprijed.

Osijek
Emica Elvedji / Hanza Media / Hanza Media

Deset je minuta trebalo proči pa da Osijek pokaže svoju veliku ambicioznost i napadačku poduzetnost. Ali nije mu išlo ni lako ni glatko. Igrači Istre su dobro organiziranom igrom zadnjeg reda, potpomognutog baš svim veznim igračima znali i uspijevali s svim što je i mirisalo na moguću opasnost izlazili na kraj.

Tražio je Osijek i širinu i dubinu. Nije išlo kako treba, ali vidjelo se što njegova momčad hoće i želi. Ali vidjele su se i te kako jasno i nakane Istre 1961. Nije u Gradski vrt došla betonirati zid ispred svog kaznenog prostora već koristiti svaku prigodu da bi i sama organizirala svoj napad. Nije to mogla često činiti, jer domaćini su pritiskali sa svih strana, pa je bilo posla u zatvaranju njegovih bokova, ali i brige oko čuvanja Ejupija, Peroševića i Kneževića.

Želje, volje i htijenja bilo je i sa jedne i sa druge strane. Nedostajalo je ipak pravog ritma i tečnosti u dinamici. Vratari, Iveša i poglavito Mikulić uglavnom su bili promatrači onog što se zbivalo ispred njih na igralištu. Što je igra više odmicala "mirisalo" je na "nulu". Okovana igra jednih i drugih taktičkim postavkama bez osobito raspoloženih pojedinaca s bilo koje strane za ono nadahnuće koje u kojem se povlači matni potez odvelo je utakmicu u obilježja velikog rada, velikog prometa ali male zarade.

Makar, za gostujući se sastav to ne može reći. Njemu je i te kako "igrala" i podjela bodova u gostima kod drugoplasirane momčadi prvenstva koja je od njegovog početka u pozitivnom naboju i ozračju koji su ga i prije početka ove utakmice stavljali u poziciju velikog favorita. Ili, ako ne velikog, a ono barem kako se to često kaže onog papirnatog. No, malo je nedostajalo da se nađe u neobranom grožđu. U 61. i 62. minuti kontranapadi Puljana su zamalo donijeli njihovo vodstvo.

Bio je to ujedno i znak i upozorenje Bijelo-plavima da moraju biti i te kako oprezni, jer napad po svaku cijenu mogao bi ih koštati onog najgoreg, da svoj pobjednički niz kroz prvenstvo prekinu na domaćem terenu. A nisu, Muzafer Ejupi je u pravom trenutku u 76. minuti bio na pravom mjestu i znalački pospremio loptu u mrežu. Ipak, nije to bio kraj. Gosti iz Pule su izravnali, onda kada se više ništa nije moglo promijeniti, kada je vrijeme curilo i isteklo.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 12:25