Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX
UŽIVO OD 21.00 SATI!

JADRANSKI DERBI U SJENI EUROLIGE Hajduk i Rijeka u velikom 'jadranskom' derbiju na Poljudu

Gordo zvuči epitet “jadranski derbi”, ali ma koliko Rijeka bila motivirajuća za Bijele, Europska liga je dijelom “ukrala show”. Zasjenio je Maccabi Rijeku i utakmica se u Splitu doživljava kao “usputna stanica”, bez velikih emocija. Susret koji dolazi kao jedna vrsta posla koji se mora odraditi. Prije Maccabija, dakako. Izraelci su u fokusu, ali u nogometnom segmentu zanimljiv je i dvoboj s Rijekom. Ma što zanimljiv, jako interesantan, a njega možete pratiti UŽIVO od 21.00 sati na portalu Sportskih novosti.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. kolovoz 2016. 13:49

Puno je pitanja koja traže odgovore, jer Rijeka je na početku nove sezone prodala najvažnije igrače, Hajduk je kreirao novu momčad koja ima obećavajuću situaciju u Europi gdje su Kekove trupe odavno napustile “bojište”.

Uza sve navedene zanimljivosti ide i slovenski ogled na klupi. Pušnik vs. Kek, susret za slovenski primat u Hrvatskoj. Iznad svega, dakako, stoji oblak pobjedničke tradicije na kojem godinama plovi Rijeka na Volpijev pogon. Na koja pitanja nam jadranski derbi u ovom trenutku može ponuditi odgovor?

Tradicija opterećenje

U startu treba reći s kakvih pozicija kreću suparnici. Hajduku je važno ne izgubiti prije Maccabija, da se ne bi pokvarilo optimistično ozračje koje vlada pred veliki europski ogled koji slijedi u četvrtak na Poljudu. S druge strane, Rijeka je odlično prolazila s Bijelima posljednjih sezona na splitskom travnjaku, čak i kada su imali jači Hajduk za protivnika, znali su do pobjede.

Osijek, 310716.
Stadion Gradski vrt. 
Utakmica 3. kola MAXtv Prva liga 3 kolo izmedju NK Osijek - HNK Rijeka. 
Na fotografiji: Kek Matjaz, trener HNK Rijeka.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX

Tradicija je u ovom trenutku ipak veće opterećenje za Rijeku od koje se očekuje nastavak pozitivnog niza na Poljudu, tim više što je Hajduk fokusiran na Maccabi, pa će Pušnik prigodu pružiti većem dijelu igrača koji inače nemaju status prvotimca. Ali, igra se za bodove i nitko ne pita tko nosi dres Hajduka ili Rijeke, pa će večerašnji dvoboj pružiti odgovor na pitanje “može li se Hajduk približiti Rijeci”.

Prije početka sezone najavili smo da bi Hajduk mogao napasti drugo mjesto. Ne zato što je Hajduk stvorio super momčad, već zbog toga što je Rijeka ostala bez najjačih aduta poput Vargića, Samardžića, Leškovića, Tomasova i Balaja. Prodali su još igrača, ali kvintet je imao ključnu ulogu u ostvarivanju visokog plasmana proteklih sezona.

Činjenica je da aktualni rezultat i dalje ne “pati” od manjka prošlogodišnje kvalitete, ali najveća iskušenja tek dolaze. Čak i Hajduk sa izmijenjenim sastavom bit će veliki izazov za redizajniranu Rijeku lišenu pomoći klasnih prvotimaca koji su nosili momčad u zadnjim prvenstvima. Uz to, izvedba Rijeke na Poljudu reći će nam je li Rijeka spremna držati korak s Dinamom ili će se braniti od naleta “napadača” na mjesto doprvaka. Kazat će nam Kekova ekipa na Poljudu je li držeći drugu poziciju “dašće za vrat” Dinamu ili brani stečeno naletima Hajduka i Osijeka.

Je li Pušnik naučio?

Rijeka je prodala najbolje, a Hajduk je zadržao najskuplje igrače iz prodajnog izloga. Pritom je doveo puno novih igrača koji još traže potvrdu znanja i kvalitete. Na ispitu su tranzicijskog statusa “od prinove do pojačanja” s tim da sigurno svi taj ispiti neće položiti. Utakmice poput večerašnje s Rijekom odlična su prigoda da nam Bijele prinove kažu tko bio mogao, a tko neće proći najvažniji ispit. Na testu je dakle nova Rijeka s nepromijenjenom ambicijom visokog plasmana, te igrački angažmani sportskog direktora Branca i trenera Pušnika na Hajdukovoj strani.

Split, 210716.
Stadion Poljud. 
Uzvratna utakmica 2. pretkola Europske lige izmedju HNK Hajduk - CSMS Iasi.  
Na fotografiji: Marijan Pusnik, trener HNK Hajduk.
Foto: Josko Ponos / CROPIX
CROPIX

Utakmica ima bodovnu važnost, nudi i odgovore na bitna pitanja u kojem smjeru idu obje momčadi glede stvaranja momčadi, a shodno tome i ambicija za novu sezonu. Naposljetku, nakon svega izrečenog, ostalo je još samo jedno pitanje - tko je favorit večerašnjeg susreta? Rijeka je kvalitetom definitivno ispred “promiješanog” Hajduka koji glavne adute čuva za Maccabi. Ali može li netko reći Bijelima da im je veliki rival favorit na Poljudu? Jasno je da ne može, zato Rijeka ima prednost pojedinačne kvalitete, ali nepredvidljiv je Hajduk. Naučio je Pušnik lekciju od Dinama, a može se reći i da sreća prati Bijele. Tricky game. Varljiva utakmica puna zamki s obje strane čeka nas ove nedjeljne večeri na Poljudu.

-------------------------------------------------

HAJDUK - RIJEKA (21.00)

HAJDUK: Grbić - Juranović, Nižić, Šimić, Memolla - Bilij, Bašić - Erceg, Maganto, Tudor - Said

RIJEKA: Prskalo - Ristovski, Elez, Mitrović, Zuta - Bradarić, Mišić - Matei, Gavranović, Vešović - Bezjak

-------------------------------------------------

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 09:02