Mario Todoric / Hanza Media / Hanza Media
NEMA BAŠ PUNO OPCIJA

JE LI CARRILLO PRONAŠAO PRAVOG NASLJEDNIKA NIKOLI VLAŠIĆU? 'On može igrati na više pozicija...'

Prekinut je negativni niz i to je najveći profit Hajduka iz pobjede s Interom. Kako i sam Carrilo reče: "Skinuli smo kamen sa srca." Lakše će Bijeli u nastavak sezone, premda su svjesni da nisu ništa posebno napravili.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. listopad 2017. 21:33

Nije susret s Interom bio ogledni primjerak igre koja budi optimizam. Bodovi su ubilježeni, ali Zaprešićani nisu protivnik po kojem bi se sudilo o napretku Hajduka. Čak štoviše, Inter je najlošija momčad koja je ove sezone gostovala na Poljudu. Bez želje, bez agresije… gosti su samo čekali što će Hajduk napraviti. Naposljetku, Bijeli su im i poklonili jedinu šansu koju su imali pred vratima Stipice u 50. minuti. Ali, nema Inter više Jakova Puljića da hladnom egzekucijom kreira preokret kao u srpnju u Zaprešiću.

Ovoga puta Hajduk je stigao do pobjede koja je na kraju mogla biti i uvjerljivija. Da je Said realizirao pola šansi koje je imao, da je Almeida zabio iz prigoda koje mu je Hamza servirao... Šteta je što nije zaigrao Teklić, a mnogi su se još jednom sjetili Nikole Vlašića. Njegovim odlaskom na površinu izbilo je puno pitanja, a poslije susreta s Interom izdvojili smo tri priče. Tri slike o aktualnom i budućem trenutku Hajduka.

Hamza je bez premca bio najbolji igrač Bijelih. Razigran, rastrčan i kreativan. Hamza je igrač koji treba biti bliže suparničkim vratima, ordinirati po sredini kako bi mogao napadačima pružiti lopte za prigode. Nije sporno da je Hamza znalac, ali svoju klasu mora dokazivati u dvobojima većeg intenziteta. Susret s Interom nije imao ritam, igrala se prava uspavanka u kojoj je presudila želja. Dijelom i pojedinačna kvaliteta, pogotovo Hamze Barryia. Kakav je igrač Gambijac koji ovog mjeseca puni 23 godine?

- Hamza može igrati na više pozicija - ustvrdio je Carrillo nakon Intera.

Hamza je veznjak, univerzalni igrač sredine terena. Kada je prije godinu dana stigao u Hajduk sve je na početku oduševljavao na poziciji polušpice. Ali kako je to mjesto imao Vlašić, morao se Hamza povući u dubinu veznog reda.

Odlaskom Vlašića nema spora tko je njegov nasljednik. Vrijeme je svjedok, Hamza je taj! Ima udarac, ima zadnje dodavanje i što je najvažnije, zdrav je i stalno je treneru na dispoziciji. Ako Hajduk traži playa iz kadra kojeg posjeduje, onda je logično da između užeg kruga od 15-ak prvotimaca uloga razigravača pripadne Hamzi. Da se razumijemo, nije Hamza novi Vlašić. Gambijac je nasljednik Vlašića na poziciji između linija, na mjestu "plutajućeg" veznjaka koji će pružiti ofenzivni impuls za kompletnu momčad.

Zagreb, 160717.
Stadion Maksimir.
Hrvatski Telekom Prva liga, 1.HNL, 1.kolo, seniori, utakmica NK Lokomotiva - NK Lokomotiva - HNK Hajduk Split.
Na fotografiji:  Hamza Barry.
Foto: Damir Krajac/CROPIX
CROPIX

U godinu dana na Poljudu pokazao je progresivnu formu, a sada se od Hamze očekuje da potvrdi iskorak. Na ofenzivnoj poziciji ima priliku napraviti pomak za sebe i momčad. Pritom će za Hamzu biti najteže ako ga se uspoređuje s Vlašićem. Nije isti tip igrača, nema identične karakteristike. Ali, Gambijac može puno pomoći momčadi. Kako će ga Carrillo uklopiti u momčad, lagano je pitanje, jer Hamza je zahvalan igrač koji ima oba smjera kretanja s odgovornošću u obrani i kreativnošću u napadu.

Jasno, od Hamze najviše očekujemo u susretima koji dolaze, jer Gambijac će imati prigodu u listopadskim važnim dvobojima (Dinamo na Poljudu, Belupo u gostima) potvrditi da je spreman postati lider Hajduka ove jeseni. Uostalom, u njegovoj karijeri Hajduk je najveći klub, a Hamza trenutno igra najbolji nogomet karijere ma koliko to pretenciozno zvučalo. U usporedbi s dva skromna izraelska kluba i malteškim ekipama iz njegove karijere, jasno je da je Hajduk trenutni "plafon" karijere mladog veznjaka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 01:25