Ante Čačić, Snježana Mišković i Srećko Juričić.
 Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
MAJSTOR IZA KULISA

JEDAN OD KLJUČNIH LJUDI HNL LIDERA Trenirao četiri reprezentacije i pisao povijest kluba: 'Zanimljivih eksponata ne nedostaje...'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 29. travanj 2017. 09:59

Povijest, sadašnjost i budućnost riječkog nogometa. Sva ova tri vremenska perioda obuhvaća Srećko Juričić, sportski direktor Rijeke koji je uz riječkog prvoligaša vezan već više od pola stoljeća. Počeo je kao pionir još tamo 60-ih godina, postao igrač s najvećim brojem nastupa u klupskoj povijesti (684), kasnije i trener, a danas je u ulozi sportskog direktora kluba koji se nalazi na pragu najvećeg uspjeha u svojoj 71. godini djelovanja.

Igrački je prošao i Belgiju (Genk), dok ga je trenerski put s Kantride odveo na Bliski istok gdje je u 15-ak godina izgradio i danas itekako cijenjeno trenersko ime. Sada kao sportski direktor na Rujevici crpi bogato iskustvo koje je stekao, s jedinim ciljem da se Rijeka na kraju ove sezone okiti titulom hrvatskog prvaka.

- U Rijeku sam došao kao pionir 1966., znači da mi je ovo 51. godina koju sam, uz prekide kada sam bio u inozemstvu, vezan uz klub.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Veliki igrački trenuci

Obuhvatili ste i gotovo sve najuspješnije periode u klupskoj povijesti, od igračkog ulaska u prvu ligu i uspjehe s kraja 70-ih i sredine 80-ih godina, trenerski ono finale Kupa 1994., sada ste sportski direktor u momčadi koja se bori za titulu. Ispada da su gotovo svi najveći klupski uspjesi na neki način vezani uz vaše ime.

- Kao igrač smo u moje vrijeme ušli u prvu ligu, osvojili dva Kupa, Balkanski kup, igrali smo one velike utakmice s Juventusom i Real Madridom, to su stvarno neki najvažniji trenuci koje sam prošao. Trenerski pamtim to finale Kupa u kojem smo, nažalost, izgubili u dvije utakmice od Croatije. Sada kao sportski direktor mislim da već imam stvari kojima mogu biti zadovoljan, od osvajanja Kupa i Superkupa do igranja u Europi, ali nadam se da na tome neću stati.

Koja vam je od te tri epizode najdraža?

- Teško je uspoređivati. Svaka uloga nosi svoje, kao igrač se najbolje osjećaš, trenerski je onaj period bio dosta težak s obzirom na cijelu situaciju, ali bili su to počeci mog trenerskog rada pa mi je i taj period ostao u lijepom sjećanju. Ovo sada je finale sportske karijere, sva iskustva iz igračkih i trenerskih dana nastojim prenijeti na sportski segment rada u klubu.

Najveći dio karijere ste proveli na Bliskom istoku, vodili čitav niz tamošnjih reprezentacija i klubova… Znamo da nije lako tamo egzistirati, koliko vam je to iskustvo pomoglo u svemu onome što radite danas?

- Dosta sam ponosan na taj trenerski dio moje karijere. Iako u Hrvatskoj to nije dosta popraćeno ipak sam vodio četiri nacionalne selekcije (UAE, Bahrein, Oman, Jemen), osvajao prvenstva i kupove što je mene u tim trenucima zadovoljilo.

Imali smo se prilike i uvjeriti koliko vas i danas tamo cijene. Kada je Rijeka bila na pripremama u Dubaiju tijekom jedne pripremne utakmice, šeik koji je vlasnik kluba se nešto uzbudio zbog čvršće igre, ali čim ste se ustali odmah se primirio.

- Svi ti dobri rezultati i to što sam tamo radio, način na koji sam se ponašao i živio, sigurno su ostavili traga tamo i još uvijek me u tom djelu svijeta cijene.

Postoji li žal što kao trener niste dobili priliku u svom klubu, u Rijeci, u situaciji kada je sve posloženo kao što je danas?

- Ne postoji žal, prihvaćam stvari kako ih vrijeme donosi. Sigurno bi bilo puno lakše raditi da je bila ovakva situacija, ne samo meni nego i svim trenerima koji su bili i nakon mene.

Obuhvatili ste na razne načine gotovo pola stoljeća Rijeke, je li današnja momčad najjača u tih 50-ak godina ili je nezahvalno uspoređivati budući da je i nogomet jako evoluirao?

- Svako vrijeme nosi svoje. Periodično su se pojavljivale jake generacije u Rijeci kao i u drugim klubovima, ona naša momčad s kraja 70-ih godina je bila vrlo jaka, ona od 1984. do 1987. također. Momčad je bila kvalitetna i kada su osvojena dva Kupa, 2005. i 2006., a mislim da i sada imamo vrlo jaku momčad. Teško je sada reći da je ova ili ona najjača jer je svaka od njih to bila u svoje vrijeme.

Nagrada za sve

Bi li onda taj naslov prvaka koji se polako nazire iza Učke bio svojevrsna točka na “i“ tih vaših pola stoljeća uz Rijeku?

- Igrački i trenerski dio su imali svojih vrhunaca, sigurno da je za svakog sportskog djelatnika naslov prvaka države ono nešto čemu se nada i čemu teži. To bi bila nagrada za sve koji navijaju i žive za klub.

Prošlo ljeto je nekako označeno kao svojevrsna baza ovog riječkog lova na titulu. Prvi put je tada predsjednik Damir Mišković rekao da Rijeka mora živjeti samo od onoga što stvori, jeste li očekivali da će sve izrasti na ovu razinu, da će u takvim uvjetima biti moguće stvoriti momčad koja će se boriti za titulu?

- Iz godine u godinu naša momčad je bila sve jača i kvalitetnija, Dinamu se približavala kvalitetom. Mi uvijek razmišljamo na isti način, da Rijeka bude jaka, da se bori za sam vrh, da budemo konkurentni u Europi. Naslov prvaka nam nije bio imperativ, ali sigurno da smo željeli biti spremni ako se pojavi situacija kakva se pojavila. Bez obzira na prodaje slažemo dobru momčad i imamo trenera koji tu momčad dobro vodi.

Prošlog ljeta je bilo puno upitnika, otišlo je puno važnih igrača, prvotimaca, ali pokazalo se na kraju da je momčadi nekako trebalo svježe krvi.

- Klubovi u Hrvatskoj su prisiljeni razmišljati na način da igrači odlaze, da se mora živjeti od njihovih transfera i da treba dovoditi one koji nisu potpuno afirmirani kako bi se s njima napravio veliki izlazni transfer. Prošle godine kada smo razgovarali, rekao sam da je otišlo dosta igrača, ali da je okosnica momčadi ostala na okupu. Popunili smo mjesta s tri-četiri kvalitetna igrača i mislim da rezultati to pokazuju.

Nekako su najveći razliku napravili neki koji prošle godine nisu bili u prvom planu poput Prskala, Bradarića, Mišića, Vešovića… Je li baš ta njihova kvaliteta koja je isplivala jezičac na vagi ove sezone?

- Oni su bili dio momčadi, a mi smo trebali procijeniti jesu li u stanju iskočiti u prvi plan i postati nosioci igre. Mislim da njihove igre pokazuju da je procjena bila dobra.

Matija Đanaješić / Hanza Media

Uvijek je cilj isti

Koja je tajna tih silnih pogođenih pojačanja? Zvuči gotovo nevjerojatno kolikom ste broju igrača podigli vrijednost i dobro naplatili njihove igre.

- Nema tajne, posvećeni smo praćenju tržišta igrača, gledamo i pratimo na stotine njih, a biramo one za koje je procjena da mogu napraviti razliku u hrvatskom nogometu. Naravno, i drugi klubovi to pokušavaju, ali recimo da smo bili uspješni u tome. Uz toliko igrača dogodi se i pogreška, ali na našu sreću bile su minimalne.

Skautska služba onda je vrlo važna za takav način funkcioniranja kluba?

- Imamo malu skautsku mrežu koja prati igrače i daje mišljenje o njima. Pomažu nam i prijatelji kluba koje imamo u svim dijelovima Europe, tako imamo puno informacija o igračima. Osim toga koristimo i skauting programe koji su dostupni svim klubovima, ali jedan od naših zadataka u nadolazećem periodu je podići skautsku službu na višu razinu budući da je to jedan od najvećih segmenata našeg rada i napretka kluba.

Imate li neko tržište na koje će se Rijeka fokusirati u budućnosti ili se ne želite ograničavati?

- Nema nekih ograničenja što se tiče tržišta najbitnije je da se radi o dobrom i karakternom igraču.

Rijeka zapravo ima puno stranaca, ali sve su to igrači koji poznaju jezik, mentalitet, nemaju problema s prilagodbom…

- Sigurno je to prednost, ali ne mora biti pravilo.

Hoće li osvajanje naslova prvaka utjecati na slaganje momčadi za iduću sezonu ili Rijeka ide dalje istim putem kao i do sada?

Imamo puno iskustva

- Klubovi žive iz godine u godinu, ima trofejnih godina i one koje to nisu. Mi imamo svoj način rada, ove godine se tako radilo da smo došli u situaciju da možemo biti prvaci i nadam se da ćemo to i postati. Dolazit će novi prijelazni rokovi, ali Rijeka će se postavljati kao i do sada, težit ćemo jakoj i kompetitivnoj momčadi, cilj je da bude uvijek u vrhu hrvatskog nogometa.

Politika kluba možda se najlakše može sažeti u rečenicu da budućnost ne smije ovisiti o jednom dobrom rezultatu, trofejnoj sezoni ili uspješnom transferu.

- Mislim da smo to pokazali i sada i u prethodnim godinama. Vjerujem da ćemo na taj način uspjeti i dalje egzistirati.

Ti dobri rezultati su i razlog zbog kojeg vam telefon neprestano zvoni, traju upiti za igrače?

- Situacija je takva da naša momčad dobro igra, da su naši igrači dobri, što je potaknulo europske klubove da prate iste kao i u prethodnim sezonama.

Znači li to da će biti odlazaka? Zanimljivih eksponata ne nedostaje, od Andrijaševića, Bradarića, Vešovića…

- Već imamo iskustva iz prijelaznih rokova, sigurno će biti i dolazaka i odlazaka igrača, ali mislim da sada nije vrijeme za govoriti o tome. Moramo se koncentrirati samo na prvenstvo i na utakmice koje nam dolaze.

Prošlo ljeto je bilo specifično po velikom broju odlazaka, ali tada ste ciljano željeli smanjiti broj igrača pod ugovorom?

- Imali smo 50-ak igrača na platnom popisu, sada ih je 30-ak. Fluktuacija igrača je bila velika, izgledalo je da ćemo oslabiti momčad, ali znali smo da neće biti tako jer je okosnica ostala na okupu. Sada se to sigurno neće ponoviti prošlo ljeto i očekujem jedan normalan prijelazni rok. Znamo da je interes za našim igračima veći, ali ostavit ćemo sve za kraj prvenstva.

Koliko je Kekova uloga važna kod odabira i dovođenja igrača?

- Mi imamo uhodan način rada. Spominjali smo skautsku službu, programe po kojima radimo i normalno da Mance i ja želimo da trener bude upoznat sa svakim detaljem našeg rada. Dolasci i odlasci igrača su zajednička odluka. Naravno da mi imamo veću ulogu u traženju i odabiru, ali nikako ne želimo dovesti u klub igrača koji ne bi odgovarao našem treneru.

Je li dovođenje Matjaža Keka vaš najbolji potez otkad ste sportski direktor Rijeke?

- U svakom slučaju. Pokazalo se da je dolazak Keka puno toga promijenio u radu našeg kluba, njegova profesionalnost, inzistiranje na detaljima, po pitanju momčadi i rada kluba, donio je puno pozitivnog u naš klub. To se i vidi. Normalno je da kada dovodiš nekog trenera u početku ne možeš biti siguran da će sve biti izvrsno, može krenuti na jednu ili drugu stranu. Ovaj put se pokazalo da je dobro.

Ugovor mu traje do kraja sezone. Iako ste i vi i predsjednik Mišković više puta govorili da riječ znači više od papira i da će Kek još dugo biti trener, postoji li bojazan da ode na ljeto, jer nakon ovakvih rezultata mogao bi biti na meti bogatijih klubova?

- Matjaž Kek ima važeći ugovor.

Rijeka, 080417.
Stadion Rujevica.
27.kolo HNL.
Utakmica Rijeka - Dinamo.
Na fotografiji: Matjaz Kek.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Bili ste i sami dugo trener, puno znači kada svi najvažniji ljudi u klubu u svakom trenutku stoje iza trenera. Mišković je jednom prilikom izjavio da neće mijenjati Keka ni da ima deset poraza zaredom.

- Kao sportski direktor jako sam zadovoljan što imamo predsjednika koji razmišlja na taj način. Kao bivši trener pokušavam se postaviti u svaku situaciju u kojoj se nalazi, pokušavam ga razumjeti i razmišljam što poduzeti da bi trener mogao raditi kvalitetnije.

Mislite li da su ovi rezultati i igra, što momčadi kao cjeline, što igrača, posljedica nekog ‘klika’ koji se dogodio među njima ili je to nadogradnja svega što se stvaralo zadnjih godina?

Matija Djanjesic / Hanza Media
Euforija navijača Rijeke

Ozbiljni i kvalitetni

- Mislim da je i jedno i drugo jer ozbiljno i kvalitetno se radilo. Osvojili smo Kup i Superkup, dvije godine igrali Europsku ligu, a to su veliki rezultati za klub koji je prije pet godina bio na rubu ispadanja u drugu ligu. Taj kvalitetan rad svake je godine donosio neku sigurnost, bili smo sve bliži kvalitetom Dinamu a sada se taj rad poklopio s kemijom u našoj momčadi. Cijela momčad živi za klub i radi sve da bi imala što bolje rezultate.

Onaj Stuttgart je bio velika prekretnica u klupskoj povijesti. Može li eventualna Liga prvaka biti novi moment da klub izraste na još jednu višu razinu?

- Sjetimo se da smo za europske utakmice govorili da su nagrada za sve u klubu, cijeli grad i cijelu regiju, pa mislim da se i sada moramo tako postaviti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 22:51