Mario Todoric / CROPIX / CROPIX
HAJDUKOV ADUT SREDINE TERENA

KAD OPALI PLAVA ZOLJA IZ BIJELOGA POLJA 'Kažu oni meni 'ti zabij, ali neka Dinamo uzme pobjedu''

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. rujan 2016. 10:25

Tiho, kao da se šulja na prstima, u Hajduk je ovog ljeta stigao Zvonimir Kožulj. Do tada malo poznati 22-godišnji veznjak Širokog preselio je s Pecare na Poljud.

I napravio veliki iskorak u karijeri. Mostarac iz prigradskog naselja Bijelo polje koji se dokazao u obližnjem Širokom Brijegu, a pravu afirmaciju očekuje u Hajduku.

- To je dobra definicija. Svi me uz to pitaju kako me Zrinjski nije prepoznao, ali odgovor je jednostavan. Prepoznali su me, ali Široki je bio brži i konkretniji - ispričao je Kožulj.

Split, 100816.
Gradski stadion Poljud.
Nogometna utakmica 2. kola MAXtv Prve HNL-e izmedju Hajduka i Dinama.
Na fotografiji: Zvonimir Kozulj, Jonas Gomes De Sousa.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX

Bubalo u sjećanju

Na angažmanu Kožulja, kojeg su od Zrinjskog preuzeli još u omladinskom pogonu, Široki je već počeo ubirati dividendu. Od Hajduka su zaradili 200.000 eura odštete, a imaju Širokobriježani i postotak od budućeg transfera. Ali, nećemo se sada baviti pitanjima kamo će Kožulj nakon Hajduka. Ima važnijih tema, u nedjelju je derbi koji često podijeli matičnu mu Hercegovinu. Zna se da su Hercegovci skloniji Modrima, ali i Bijeli imaju snažnu podršku u tom kraju.

- Moram reći da se prije derbi više pratio, ali promjenom TV operatera u Hercegovini ima manje mogućnosti za direktno praćenje. Sjećam se, bilo je zaista uzbudljivih utakmica u prošlosti, meni su dvije ostale u posebnom sjećanju. Pobjeda 3:1 iz 2001., kada je Bubalo postigao pogodak, te poljudski derbi iz 2009. koji je obilježio prekrasni pogodak Ibričića. Za mene dvije najbolje utakmice Hajduka u posljednjim izdanjima derbija.

Ali nismo dobili odgovor za koga će Hercegovina navijati u nedjelju?

- Možda vam najbolje situaciju oslikava ova priča o mojoj rodbini. Ima ih puno u Zagrebu i kažu oni meni “ti zabij, ali neka Dinamo uzme pobjedu”. Jasno, nisam se složio s njima, kao ni moji prijatelji koji vjeruju u Hajduk. A za koga će Hercegovina navijati, tko to može znati. Za Dinamo i Hajduk sigurno!

Dva pogotka postigao je Kožulj u prvenstvenim dvobojima ove sezone. Prošle subote je protiv Cibalije poentirao udarcem sa 25 metara. Zato Kožulj ima nadimak “Plava zolja iz Bijelog polja”. Pogodio je iz mjesta, bez zaleta.

- Da, to je bitan detalj, ali nisam toga bio svjestan na terenu. Dok nisam vidio snimku, nisam ni znao da je to bilo iz mjesta. Imam snažan udarac. I prije sam uglavnom postizao zgoditke s distance. Od 16 do 20 metara, to je moj “teritorij”. Iz kaznenog prostora sam češće znao promašivati, a rijetko zabijati golove. Snaga udarca? Nisam još imao prilike izmjeriti. Jednom....

Možda je neki od svojih “projektila” pripremio i za Maksimir, za svoju premijeru u zagrebačkom derbiju. Da ga dugo pamti, jer splitski derbi sigurno neće. I sam priznaje da je u kolovoških 0:4 bio prilično impresioniran.

- Nije svejedno kada izađeš pred 30.000 gledatelja. U ligaškim dvobojima u BiH igrao sam pred najviše 10-12.000 na Koševu. Ali, moje impresije i treme su prošlost. Ne tražim nikakav alibi, niti opravdanje. Jednostavno moraš u karijeri proći neke faze igračkog sazrijevanja.

Hanza Media

Soudaniju respekt

Realna je pretpostavka da će nedjeljna utakmica biti drukčija od derbija s početka sezone. Od Hajduka se primarno traži mudrost, strpljenje i dakako - znanje.

- Moramo pružiti puno više agresije nego smo pokazali pred mjesec i pol dana na Poljudu. Nismo napravili pravi prekršaj. Jedino se uz veću agresiju možemo nadati pozitivnom rezultatu.

U međuvremenu se Hajduk prilično uigrao, dobio nova imena, Dinamo izgubio važnog Roga i opće je mišljenje da su Modri u silaznoj, a Hajduk u uzlaznoj putanji forme. Međutim, stoji i činjenica da Belupo i Cibalia ipak nisu pravo mjerilo snage Hajduka.

- Do sada smo protiv svih slabije plasiranih momčadi potvrdili dominaciju, ali bodove smo gubili u susretima s najboljima i zato smo željni pokazati da možemo puno više. Svi spominju da Dinamo nije u formi, međutim maksimalna je motivacija prisutna na obje strane i ne treba uzimati formu Dinama kao olakotnu okolnost za Hajduk. Dinamo ima pojedince koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu.

Koga najviše cijenite od tih pojedinaca?

- Soudanija, bez ikakve dvojbe. Pratio sam derbije prošlih godina, Soudani je uvijek imao glavnu ulogu.

U Dinamu se sprema i još jedna promjena trenera. Od Kranjčara koji je slavio u kolovozu u Splitu, preko privremenog Sopića do najavljenog Peteva koji bi trebao Modre povesti u derbiju. Ali, Kožulj naglašava “to su pitanja za Dinamo, a ne za nas”.

- Njihova unutarnja stvar koju ja ne mogu komentirati.

Ali, zato može reći nešto o svom statusu. Ponajprije o obvezama i očekivanjima. Jer, Kožulj je prvotimac Bijelih i od njega se očekuje veliki doprinos u svakom dvoboju.

- U glavi sam posložio teret odgovornosti. Nikada nisam ni bježao od odgovornosti. Znam, navijači su zahtjevni, ali Bože moj, to je Hajduk i uvijek se traži rezultat.

Koji je konačni cilj u karijeri?

- Prvi je pobijediti Dinamo, a kasnije ćemo vidjeti. Proslava pobjede? Rekao bih rodbini, “oprostite, nisam dao gol”, ha-ha... Rano je o tome pričati, javit ću vam nakon utakmice. Bitno je ostvariti pozitivan rezultat.

Je li remi pozitivan rezultat za Bijele?

- Prije utakmice je i remi dobar. Ali, ovisi kakav će biti tijek dvoboja. Primjerice, ako primimo gol za poravnanje u 90. minuti

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 19:20